Home » Waterkokers

Waterkoker kopen? Dit zijn de 10 beste waterkokers

Water in een steelpan koken of in een ouderwetse fluitketel? Niet alleen duren deze methoden een stuk langer, ze zijn ook nog eens aanzienlijk duurder. Hoog tijd dus om daar verandering in aan te brengen. Met deze lijst van de 10 beste waterkokers help ik je graag op weg. Ik ben Pim, koffiefanaat in hart en nieren, en begeleid ook jou graag op jouw koffie-avontuur. Ook wanneer je al een waterkoker gebruikte, kan deze lijst je een hoop zoekwerk uit handen nemen.

Dit zijn de beste Waterkoker van 2023

Een waterkoker is eigenlijk een heel eenvoudig apparaat, dat uit een verwarmingselement met een stekker en een waterreservoir met handvat en deksel bestaat. Toch zijn er duizenden exemplaren op de markt. Het gros daarvan is tegenwoordig van roestvrij staal vervaardigd, alhoewel er ook kunststof, aardewerken en glazen varianten bestaan. Die laatste hebben soms ook een mooi led-effect. Voor ieder soort valt wel wat te zeggen. Toch zijn er waterkokers die beduidend beter zijn dan andere. Daarom zette ik de 10 beste waterkokers voor jou op een rijtje.


1. Philips Series 3000 HD9318/20

Philips Series 3000 HD9318/20

Robuust en daadkrachtig, zo kun je de Philips Series 3000 HD9318/20 het beste samenvatten. Deze waterkoker combineert efficiëntie met gebruiksgemak en heeft een capaciteit van maar liefst 1,7 liter. Met zijn vermogen van 2400 Watt zorgt hij ervoor dat zelfs een tot het maximum gevuld reservoir snel aan de kook wordt gebracht. De waterkoker beschikt bovendien over droogkookbeveiliging en het kalkfilter zorgt ervoor dat minuscule deeltjes kalk tijdens het inschenken in het filter achterblijven.

Voor- en nadelen

+slechts 60 decibel
+waterniveau-indicator
+eenvoudig in gebruik
+uitneembaar kalkfilter
+grote capaciteit
-lastig te reinigen

Bekijk de Laagste prijs


2. Philips Daily Collection HD9350/90

Philips Daily Collection HD9350/90

Ook op de tweede plaats in deze lijst is een waterkoker van Philips te vinden. De Philips Daily Collection HD9350/90 is een net zo robuust exemplaar als zijn hierboven genoemde soortgenoot. In plaats van kunststof is deze echter vervaardigd van roestvrij staal. Dit betekent een apparaat met een lange levensduur. Ook deze waterkoker is voorzien van een fijnmazig filter dat in staat is om zelfs de kleinste kalkdeeltjes uit het water te filteren.

Voor- en nadelen

+duurzaam
+kookt snel
+bescherming tegen droogkoken
+handige drukopening
+360 graden draaivoet
-buitenkant wordt warm

Bekijk de Laagste prijs


3. Bosch TWK861 Skyline

Bosch TWK861

Met deze waterkoker van Bosch haal je een wel heel stijlvol keukenapparaat in huis. Hij is vervaardigd van kunststof en roestvrij staal en staat op een mooi plateau waarop de bediening plaatsvindt. Niet alleen vind je daar de aan-uitknop, ook kun je de gewenste temperatuur erop instellen. Ook beschikt de Bosch TWK861 Skyline over een warmhoudfunctie. Behalve in het wit is hij ook in het beige, zwart en mintgroen verkrijgbaar.

Voor- en nadelen

+dubbelwandige behuizing
+warmhoudfunctie
+verschillende temperatuurstanden
+stijlvolle uitstraling
+360 graden draaibaar
-hoge aanschafprijs

Bekijk de Laagste prijs


4. Russell Hobbs Buckingham Digital 1040-70

Russel Hobbs Buckingham

Met zijn donkere, roestvrijstalen behuizing en zwarte handgreep is deze Russel Hobbs Buckingham Digital 1040-70 een robuuste verschijning. De waterkoker heeft een inhoud van 1,7 liter, zodat je er tot wel 6 koppen thee tegelijk mee kunt zetten. Je stelt bovendien zelf de gewenste temperatuur in en kunt daarbij kiezen tussen een range van 60 en 100 graden. Omdat de waterkoker over de zogeheten Quiet Boil-technologie beschikt, maakt hij aanzienlijk minder geluid dan zijn meeste soortgenoten.

Voor- en nadelen

+stille waterkoker
+360 graden draaibaar
+duurzaam
+instelbare temperatuur
+geen roestvorming
-buitenkant wordt warm

Bekijk de Laagste prijs


5. Princess waterkoker 236017

Princess waterkoker 236017

Ook deze waterkoker van Princess heeft een inhoud van 1,7 liter, zodat je in een handomdraai een warme drank voor meerdere personen bereidt of snel even water kookt voor de bereiding van pasta of rijst. Met zijn vermogen van 2200 Watt brengt hij water in korte tijd naar het kookpunt. Bovendien is de waterkoker 360 graden draaibaar en schakelt hij zichzelf automatisch uit wanneer je hem van de basis aftilt. De Princess waterkoker 236017 is vervaardigd van zwarte kunststof.

Bekijk de Laagste prijs


6. Russell Hobbs 23211-70 Luna

Russell Hobbs 23211-70 Luna

Deze Russell Hobbs waterkoker is met zijn roestvrijstalen, donkergrijze verschijning niet alleen een plaatje om te zien, ook wat betreft zijn duurzaamheid en efficiëntie hebben gebruikers geen klagen. De waterkoker heeft nog geen minuut nodig om een vol reservoir (1,7 liter) aan de kook te brengen. Ook beschikt hij over een snelkookfunctie: ideaal voor de momenten waarop je écht naar een kop thee snakt. De Russell Hobbs 23211-70 Luna is ook in het rood en in koperkleur verkrijgbaar.

Voor- en nadelen

+kookt water snel
+1,7 liter inhoud
+inclusief snelkookfunctie
+360 graden draaibaar
+Droogkookbeveiliging
-geen instelbare temperatuur

Bekijk de Laagste prijs


7. Tefal Flagship KO8508

Tefal Flagship KO8508

De Tefal Flagship KO8508 is een wel heel geavanceerde waterkoker. Als een van de weinige beschikt hij namelijk over een realtime digitaal scherm, zodat je het kookproces nauwlettend in de gaten kunt houden. Ook kun je zelf kiezen uit 5 verschillende standen om de temperatuur mee in te stellen van 40 tot 100 graden. Ondanks zijn vele mogelijkheden is deze waterkoker wars van poespas en past hij met zijn strakke, zwarte design in iedere keuken.

Voor- en nadelen

+5 temperatuurstanden
+realtime digitaal scherm
+strak design
+dubbelwandige constructie
+automatische uitschakelfunctie
-bovengemiddelde aanschafprijs

Bekijk de Laagste prijs


8. Philips HD9339/80

Philips HD9339/80

Wederom vind je in deze top 10 een waterkoker van Philips terug en dat is geheel niet toevallig. Deze Philips HD9339/80 heeft is net zo krachtig als zijn soortgenoten, maar heeft tegelijkertijd een delicaat design. De boven- en onderzijde van het waterreservoir zijn van roestvrij staal vervaardigd, maar de kan zelf is van glas. De waterkoker heeft een capaciteit van 1,7 liter en een verborgen, roestvrijstalen verwarmingselement.

Voor- en nadelen

+1,7 liter inhoud
+inclusief stijlvolle ledverlichting
+eenvoudig hervulbaar
+veiligheidssysteem tegen droogkoken
+fijnmazig kalkfilter
-buitenkant wordt heet

Bekijk de Laagste prijs


9. Inventum HW212

Inventum HW21

Ook de zwarte kunststof waterkoker van Inventum, de Inventum HW212, kan op heel wat enthousiasme van zijn gebruikers rekenen. Hij heeft een hoog vermogen van 2200 Watt, wat hem in staat stelt om het water razendsnel aan de kook te brengen. Het verwarmingselement in de bodem van de waterkoker helpt daar nog eens een extra handje bij. De waterkoker beschikt over droogkookbeveiliging en een uitneembaar antikalkfilter.

Voor- en nadelen

+droogkookbeveiliging
+uitneembaar antikalkfilter
+360 graden draaibaar
+goede prijs-kwaliteitverhouding
+automatische uitschakeling
-beperkte inhoud

Bekijk de Laagste prijs


10. SMEG KLF03BLEU

SMEG KLF03BLEU

Natuurlijk mag ook een knap staaltje Italiaans design niet aan deze top 10 waterkokers ontbreken. De SMEG KLF03BLEU heb ik niet alleen maar in de lijst opgenomen om zijn verfijnde uiterlijk, maar ook om het brede aantal functionaliteiten dat hij zijn gebruiker biedt. Denk bijvoorbeeld aan een vermogen van 2400 Watt, een uitneembaar kalkfilter en een 360 graden draaibare voet. Bovendien laat deze waterkoker zich eenvoudig reinigen, wat bijdraagt aan zijn duurzaamheid.

Voor- en nadelen

+verfijnd ontwerp
+2400 Watt vermogen
+1,7 liter inhoud
+uitneembaar rvs kalkfilter
+soft opening-deksel
-hoge aanschafprijs

Bekijk de Laagste prijs


Mijn Top 10 met de beste Waterkokers

Een waterkoker kopen, waar let je op?

Het zal je verbazen op hoeveel eigenschappen je een eenvoudig huishoudelijk apparaat als een waterkoker kunt beoordelen. Wanneer je er een wilt gaan kopen, kun je rekening houden met verschillende facetten. Een van de belangrijkste daarvan is de inhoud. Drink je af en toe slechts een kopje thee, dan is een waterkoker met een inhoud van een liter vaak wel genoeg. Drink je jouw warme drank doorgaans echter in gezelschap, of gebruik je de waterkoker bijvoorbeeld ook om rijst of pasta te koken? Dan kun je beter voor een exemplaar met een grotere inhoud kiezen.

Ook vind je het vermogen van de waterkoker wellicht belangrijk. Gemiddeld heeft zo een apparaat een vermogen van 220 Watt oftewel 2,2 kWh. Daarnaast kun je de apparaten met elkaar vergelijken op basis van de al dan niet aanwezigheid van een kalkfilter, een warmhoudfunctie, de waterniveau-indicator en de mogelijkheid om zelf de temperatuur in te stellen. Tot slot let je ook op het verwarmingselement. Een open verwarmingselement bevindt zich in het water en weet het water sneller naar het kookpunt te brengen dan een waterkoker zonder verwarmingselement. In dat laatste geval heb je echter veel minder last van kalkaanslag.

Conclusie: welke waterkoker is iets voor mij?

Wat voor jou de beste waterkoker is, is dus geheel afhankelijk van de manier waarop je deze wilt gaan gebruiken en je persoonlijke voorkeuren. Ga na welke van de hierboven genoemde punten voor jou belangrijk zijn en selecteer de exemplaren die daaraan voldoen. Vervolgens kun je bepalen welke je het mooist vindt en het beste bij het interieur van je keuken past. Een waterkoker staat immers vaak zichtbaar op het aanrecht.

Veelgestelde vragen

Tot welke temperatuur kookt een waterkoker het water?

Een waterkoker brengt het water in zijn reservoir tot het kookpunt, oftewel een temperatuur van 100 graden. Vlak na het koken heeft het water een temperatuur van tussen de 90 en 95 graden.

Waarom moet ik de waterkoker met een minimale hoeveelheid vullen?

Heb je slechts een beetje kokend water nodig en vraag je je af waarom je het apparaat minimaal tot het aangegeven randje moet vullen? Het antwoord daarop is eenvoudig: dit minimumniveau is bedoeld om droogkoken te voorkomen. Wanneer er geen of te weinig water in een waterkoker zit en je zet deze aan, dan kan het apparaat kapotgaan. Sommige exemplaren beschikken echter over een droogkookbeveiliging.

Wat is goedkoper: water koken met een waterkoker of op gas?

Zeker sinds de recent sterk opgelopen prijzen voor gas en elektra is de waterkoker aanzienlijk goedkoper. Het kost namelijk minder energie om met dit apparaat het water tot een kookpunt te brengen dan op een gasfornuis.

Wat is het verschil tussen een waterkoker en een Quooker?

Een Quooker is een kraan met een reservoir van een aantal liter. Het water daarin wordt constant op een temperatuur van 110 graden gehouden, waardoor je op elk gewenst moment direct kokend water uit de kraan kunt krijgen. Omdat een Quooker het water constant aan de kook houdt, verbruikt deze methode wel aanzienlijk meer energie.

Hoeveel stroom verbruikt een waterkoker?

Gemiddeld verbruikt een waterkoker rond de 0,11 kWh per keer. Wil je kunnen berekenen hoeveel stroom je op jaarbasis verbruikt? Vermenigvuldig dit getal dan met het aantal maal dat je de waterkoker jaarlijks aanzet. Gebruik je hem 2 keer per dag voor een warme drank, dan wordt de som dus 0,11 x 730. Het totaalaantal kWh vermenigvuldig je vervolgens met de energieprijs.

Waarom mag je de waterkoker niet twee keer aanzetten?

Wanneer je water kookt, verandert de samenstelling daarvan. Dit betekent dat bepaalde chemicaliën zoals nitraat in hogere doseringen overblijven. Wanneer je het water een tweede keer kookt, worden deze doseringen nog sterker.

Hoe moet je een waterkoker ontkalken?

Het ontkalken van een waterkoker is een fluitje van een cent. Je vult deze voor de helft met citroensap of azijn en voor de andere helft met water. Daarna zet je de waterkoker aan en laat je het mengsel koken. Laat dit na het koken nog een kwartiertje staan en leeg het reservoir. Bekijk de bodem om te controleren of de kalk is verdwenen. Zo niet, dan herhaal je dit proces.