Nespresso onderhoud: schoonmaak en ontkalken. Dit moet je weten

Hoi koffieliefhebber, ik ben Max en vandaag gaan we het hebben over het onderhouden van je Nespresso machine. Want hoewel een Nespresso-apparaat relatief minder onderhoud vraagt in vergelijking met andere koffiezetapparaten, is het zeker van belang om jouw machine in topvorm te houden.

Een goed onderhouden machine betekent namelijk dat we ook in de toekomst nog volop kunnen genieten van de perfecte espresso. Heb je net een nieuwe Nespresso machine aangeschaft? Vergeet deze dan niet te registreren!

Nespresso machine schoonmaken stap voor stap

Het schoonmaken van je Nespresso-machine is een stuk eenvoudiger dan je denkt, maar het is wel goed om rekening te houden met een aantal stappen. Ik gebruik zelf altijd het volgende stappenplan:

 1. Verwijder eerst de gebruikte capsule en leeg het bakje waar je normaal gesproken de capsules in plaatst.
 2. Vul het waterreservoir met vers water en plaats deze terug.
 3. Zet een leeg kopje onder de uitloop van de machine.
 4. Start vervolgens de koffiezetcyclus zonder capsule. Laat dit twee keer doorlopen om de machine intern te reinigen.
 5. Haal de lekbak en het capsulebakje eruit en was deze af met warm water. Je kunt hierbij ook afwasmiddel gebruiken voor nog beter resultaat.
 6. Maak de buitenkant van de machine schoon met een zachte, vochtige doek.
 7. Droog alles goed af voordat je de onderdelen weer terug in de machine plaatst.

En zo eenvoudig is het, een schone en glanzende Nespresso-machine die weer helemaal klaar is om de perfecte espresso te zetten!

Nespresso machine ontkalken stap voor stap

Naast het schoonmaken van de buiten- en binnenzijde van je Nespresso-apparaat, is het ook belangrijk om de machine af en toe te ontkalken.

Het regelmatig ontkalken van je Nespresso-machine is cruciaal om de levensduur te verlengen en om ervoor te zorgen dat je koffie ook na een tijdje nog altijd op zijn best smaakt. Voor het ontkalken maak ik gebruik van het volgende stappenplan:

 1. Ontkalken kan aan de hand van verschillende producten, maar ik geef toch altijd liever de voorkeur aan de ontkalker van Nespresso zelf. Ik raad aan om het officiële product te gebruiken, omdat dit is ontworpen om effectief te werken met de machine zonder schade aan te richten. Bovendien weet je direct hoeveel ontkalker je precies nodig hebt.
 2. Leeg allereerst weer de capsulehouder en de lekbak van de machine.
 3. Vul de watertank met de ontkalkingsoplossing. Doe dit aan de hand van de instructies op de verpakking.
 4. Zet een grote kop onder de uitloop van de machine.
 5. Begin het ontkalkingsproces. Afhankelijk van je model, kan dit betekenen dat je de knoppen 5 seconden ingedrukt houdt of het speciale ontkalkingsmenu moet selecteren.
 6. Laat de ontkalkingsoplossing volledig doorlopen.
 7. Vervolgens spoel je het waterreservoir grondig uit en vul je deze opnieuw met vers water.
 8. Voer nog eens twee koffiezet-cycli uit met alleen water om de ontkalkingsoplossing volledig uit de machine te spoelen.
 9. Reset nu de machine om de ontkalkingsmodus te verlaten. Dit varieert afhankelijk van het model, maar het kan betekenen dat je de knoppen weer 5 seconden ingedrukt houdt of het reinigingsmenu selecteert.

Zoals je ziet, vraagt het ontkalken van je Nespresso-machine iets meer aandacht dan het reinigen van het apparaat. Toch is het nog altijd snel en eenvoudig uit te voeren, waardoor je er nauwelijks tijd aan kwijt zult zijn.

Wanneer moet je ontkalken?

Het is verstandig om je Nespresso-machine minimaal eens in de drie tot zes maanden te ontkalken, afhankelijk van de waterhardheid in jouw regio en gebruiksfrequentie. Als je in een gebied woont met hard water, of je machine intensief gebruikt, dan adviseer ik je om het elke drie maanden te doen.

Veel machines zullen een melding geven wanneer het tijd is om te ontkalken. Maar ook een knipperend licht of een verandering in de stroomsnelheid kunnen een indicatie zijn dat je machine toe is aan ontkalking.

Kan ik een nespresso machine ontkalken met azijn?

Azijn is een populair huishoudelijk middel voor het ontkalken van vele apparaten, maar ik raad het sterk af voor je Nespresso-machine. Hoewel azijn een effectief ontkalkingsmiddel kan zijn, kan het bij verkeerd gebruik mogelijk de interne onderdelen van je Nespresso-machine beschadigen. Bovendien kan het de smaak van je koffie negatief beïnvloeden. 

Nespresso adviseert zelf om alleen hun ontkalkingsset te gebruiken. Deze is specifiek ontworpen voor Nespresso-machines.

Waar koop je Nespresso ontkalker?

Je kunt de officiële ontkalker van Nespresso eenvoudig bestellen bij betrouwbare webwinkels zoals bol.com en Coolblue. Ook biedt Nespresso de ontkalker zelf aan op hun officiële website.

Conclusie: het belang van een goede schoonmaak

Zoals gezegd is het goed onderhouden van je Nespresso-apparaat absoluut een aanrader om je machine in goede conditie te houden. Het verlengt de levensduur van het Nespresso apparaat, zorgt dat deze goed en snel blijft werken, en waarborgt de smaak van je espresso. 

Elke drie maanden (of wanneer mijn machine mij een signaal geeft), gebruik ik de Nespresso ontkalker om ervoor te zorgen dat mijn machine vrij blijft van kalkaanslag. Daarnaast reinig ik de machine regelmatig om te zorgen dat er geen oude koffieresten ophopen in het apparaat.

Ondanks het goede onderhoud kan het natuurlijk nog steeds voorkomen dat je Nespresso apparaat het begeeft. Raak niet in paniek, probeer het kleine apparaatje eerste te resetten. Als dit niet werkt, kun je mijn artikel raadplegen waarin ik precies uit leg wat je het beste kunt doen bij veelvoorkomende problemen. Mocht dit allemaal niet helpen dan hoop ik oprecht dat je terug kunt vallen op je garantie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *