Nespresso machine doet het niet, wat nu?

Home » Nespresso » Nespresso machine doet het niet, wat nu?

Hallo koffieliefhebbers! Wanneer je net als ik maar al te graag geniet van een espresso, zit je er natuurlijk niet op te wachten dat je Nespresso machine ermee stopt. Helaas kunnen we niet alle mankementen van onze koffiemachine voorkomen, en is het soms noodzakelijk om deze te (laten) repareren.

Sommige kleine storingen kunnen we zelf verhelpen, maar er zijn ook mankementen waarvoor je beter een professional kunt inschakelen. Dus pak een kopje thee, leun achterover en lees verder om te ontdekken hoe we jouw Nespresso koffiemachine weer tot leven kunnen wekken.

Nespresso machine problemen: de meest voorkomende

Hier zijn enkele van de meest voorkomende problemen die je met je Nespresso machine kunt ervaren:

 • Machine lekt water: Dit kan gebeuren door een defecte afdichting, een overvol waterreservoir of een verstopping. Je kunt kijken of een van deze drie gevallen het probleem veroorzaakt. Zo niet, dan is het een aanrader om een professional in te schakelen.
 • Start niet: Mogelijke oorzaken kunnen een probleem met de stroomtoevoer of een defect intern onderdeel zijn. Ga na of de machine wel of geen stroom krijgt. Krijgt de machine wel stroom, maar start deze nog altijd niet? Dan heeft het de voorkeur om dit professioneel op te laten lossen.
 • Lampje flikkert of knippert 3 keer: Dit is vaak een indicatie van een technisch probleem dat professioneel moet worden opgelost.
 • Geeft geen water: Dit kan worden veroorzaakt door een verstopte of geblokkeerde waterleiding.
 • Stopt te snel: Dit kan te wijten zijn aan een foute instelling of een probleem met de interne timer. Check de instellingen om na te gaan of dit het probleem veroorzaakt.
 • Lekt aan de onderkant: Dit kan worden veroorzaakt door een defecte afdichting of een beschadigd waterreservoir. Dit is helaas niet eenvoudig zelf op te lossen.
 • Zet geen koffie: Dit kan te wijten zijn aan een verstopte capsulehouder of een probleem met de waterdruk. Maak de capsulehouder goed schoon. Bij problemen met de waterdruk heeft het de voorkeur om dit professioneel te laten repareren.
 • Koffie is niet heet: Dit kan komen door een defect verwarmingselement of een probleem met de temperatuurinstellingen. Ook dit is niet zelf op te lossen en moet gerepareerd worden.
 • Melkopschuimer doet het niet: Dit kan het resultaat zijn van een beschadigd onderdeel of een probleem met de stroomtoevoer. Schakel hierbij de hulp in van een professional.

Zoals gezegd zijn veel problemen niet zomaar zelf op te lossen. Zelfs wanneer je wel enige kennis van zaken hebt, is het geen aanrader om zelf aan de slag te gaan met een reparatie. Dit kan namelijk invloed hebben op de mogelijke garantie in de toekomst.

Gelukkig zijn er een aantal kleine problemen die we mogelijk wel zelf kunnen oplossen. Laten we eens kijken naar enkele mogelijke oplossingen.

Nespresso lek water

Het is vervelend als je Nespresso-machine water lekt, maar geen paniek, het is vaak een eenvoudig probleem om op te lossen. Waterlekkage kan meestal worden veroorzaakt door een overvol waterreservoir, een defecte afdichting of door het gebruik van capsules van andere merken. 

We beginnen met het controleren van het waterreservoir. Wanneer deze te vol is kan er water lekken. Als het waterreservoir niet overvol is, controleer dan de afdichtingen op je machine. Zijn ze gescheurd, versleten of losgeraakt? Zo ja, dan moeten ze mogelijk worden vervangen. 

Als het probleem aanhoudt, is het raadzaam een professional in te schakelen om naar je machine te kijken.

Nespresso machine start niet

Soms wil je Nespresso-machine gewoon niet starten, hoe vaak je ook op de knop drukt. Dit kan gebeuren als er een probleem is met de stroomtoevoer of de interne bedrading. Test hierbij de machine door te kijken of deze wel stroom krijgt. 

Probeer eerst de stekker in een ander stopcontact te steken of controleer de stekker en het snoer op zichtbare schade. Wanneer dit niet de oplossing blijkt te zijn, is er helaas vaak geen andere keuze meer dan iemand inschakelen voor een mogelijke reparatie.

Nespresso machine flikkert of knippert 3 keer

Als je Nespresso-machine drie keer knippert of flikkert, kan dit betekenen dat het apparaat opnieuw moet worden ingesteld of gereinigd. Probeer de machine eerst te resetten volgens de instructies in de handleiding. Als dit niet werkt, overweeg dan om de Nespresso machine te ontkalken, want opgebouwde kalk kan ook knipperende lichten veroorzaken.

Wanneer het lampje na deze ingrepen nog altijd knippert, heeft het de voorkeur een technicus in te schakelen. De machine kan het lampje namelijk ook gebruiken om te laten zien dat er iets anders mis is.

Nespresso machine geeft geen water

Als je Nespresso machine geen water geeft, kan er mogelijk een verstopping zijn in het systeem. Controleer eerst het waterreservoir om er zeker van te zijn dat het correct is geïnstalleerd en voldoende water bevat. 

Een diepe reiniging kan ook helpen bij het verwijderen van eventuele verstoppingen. Maar verder dan deze oplossingen zou ik bij dit probleem niet gaan. Er kunnen namelijk meerdere oorzaken zijn, waardoor het lastig op te sporen valt.

Nespresso machine stopt te snel

Als je Nespresso machine te snel stopt, kan het zijn dat de instellingen van je machine moeten worden aangepast. Kijk in de handleiding van je machine om te zien hoe je de koffiehoeveelheid handmatig kunt aanpassen. Als dit niet werkt, kan er een mechanisch probleem zijn dat professioneel moet worden onderzocht.

Nespresso machine lekt aan de onderkant

Lekken aan de onderkant van je Nespresso machine kan een teken zijn van een overvol lekbakje of een probleem met de interne afdichtingen. 

Maak eerst je lekbakje leeg en kijk of het lekken stopt. Als het probleem blijft bestaan, moet je wellicht een technicus raadplegen voor reparatie. Ook dit probleem kan namelijk meerdere oorzaken hebben en is vaak alleen te constateren door de machine open te maken.

Nespresso machine zet geen koffie

Als je Nespresso machine geen koffie zet, kan er een probleem zijn met de koffiecapsule of de machine zelf. Controleer eerst of de capsule correct is geplaatst en niet is beschadigd. Eerlijk gezegd is de kans hierop vrij klein. De meeste capsules zullen gewoon goed geproduceerd zijn, maar het is altijd goed om dit voor de zekerheid nog even te checken. 

Probeer een andere capsule om te kijken of dit het probleem veroorzaakt. Als de machine ook bij een andere capsule nog steeds geen koffie zet, kan er een interne storing zijn die door een professional moet worden verholpen.

Koffie is niet heet

Als de koffie uit je Nespresso-machine niet heet genoeg is, kan het zijn dat de temperatuur- instellingen moeten worden aangepast. In de handleiding van je Nespresso-apparaat kan je nagaan hoe de temperatuur-instellingen kunnen worden aangepast. Let wel op: het aanpassen van de temperatuur is niet bij ieder model mogelijk.

Als dit niet de oplossing is, kan er een probleem zijn met het verwarmingselement. Vanaf dit moment kunnen we zelf helaas weinig doen, dit moet worden nagekeken door een technicus.

Melkopschuimer doet het niet

Als de melkopschuimer van je Nespresso-machine niet werkt, kan dit mogelijk worden veroorzaakt door een opeenhoping van melkresten. Probeer de opschuimer eerst grondig te reinigen.

Heb je je Nespresso melkopschuimer altijd goed onderhouden en schoongemaakt? Dan is de kans groot dat de opschuimer defect is en vervangen moet worden.

Nespresso machine ontluchten: wat is het en wanneer doe je dit?

Als je op de koffieknop drukt en de machine vervolgens geen water gebruikt, dan zit er mogelijk een luchtbel in de buizen. Dit gebeurt meestal als het waterreservoir leeg is of de machine een tijdje niet is gebruikt. De beste optie om dit op te lossen is door je koffiemachine te ontluchten.

Let wel op: dit kan bij ieder model weer net even iets anders zijn. Lees voor het ontluchten daarom eerst even de handleiding van je Nespresso apparaat, zodat je weet hoe het ontluchten in zijn werk gaat.

In een notendop

Hopelijk heb ik je vandaag enigszins op weg kunnen helpen met eventuele problemen van je Nespresso apparaat. Als koffieliefhebber is het altijd vervelend wanneer je machine ermee stopt of mankementen vertoont. Helaas hebben we gezien dat niet alles zelf op te lossen is, maar we in sommige gevallen zeker een goede poging kunnen wagen. Regelmatige reiniging en ontkalking van je machine kunnen bovendien de meeste van deze problemen voorkomen.

Als je meer wilt weten over het verzorgen van je Nespresso-apparaat, raad ik je aan mijn artikel over Het reinigen en ontkalken van je Nespresso machine te lezen. En mocht je toch toe zijn aan een nieuwe machine, dan kan mijn artikel “Nespresso machines winkels: waar kun je een Nespresso machine kopen? je misschien helpen bij het maken van een keuze.

Gerelateerde berichten

  Dit bericht heeft geen reacties

Reacties zijn gesloten.

Over mij

Hoi! Ik ben Max.

max van boomen


Wat onwijs leuk dat je een kijkje neemt op mijn website. Ik help koffiefanaten zoals jou met het maken van de juiste keuzes als het om koffiemachines, molens en bonen gaat.

Heb je een vraag? Dan mag je mij altijd mailen.