Moka pot kopen? Dit zijn de 5 beste moka potten

Koffie zetten met een moka pot blijft een van mijn favoriete manieren om koffie te maken. Ik ben Max en ik help je graag bij het vinden van de beste moka pot. Ik heb meerdere moka pots getest en deel mijn bevindingen met je op deze pagina. Lees je mee?

De moka pot ken je misschien ook wel onder de benaming moka of mokkapot. Welke naam je het beestje ook geeft, ze verwijzen allemaal naar de bijna een eeuw geleden door een Italiaanse specialist gepatenteerde koffiezetter.

Een moka pot drukt water onder invloed van hoge temperatuur door een filter naar boven. De druk die daarbij ontstaat is een stuk lager dan bij een espressomachine. Toch kun je met een moka pot prima in je espressobehoefte voorzien en noemt men hem daarom -onterecht- ook wel espressomaker.

Dit zijn de beste Moka pot van 2024

Een moka pot bestaat uit een waterreservoir, een filter en een koffiereservoir. Ze zijn in verschillende materialen en uitvoeringen verkrijgbaar. De moka pot wordt ook wel eens percolator genoemd, alhoewel de werking daarvan net iets anders is. De moka pot perst het water namelijk langs de koffie. De uiteindelijke koffie komt in het bovenste gedeelte van de pot terecht. Ik ben Max, koffiefanaat in hart en nieren, en vertel jou over de 5 beste moka potten van dit moment.


1. Bialetti Moka Express

Aluminium uitvoering van de uitvinder van de moka pot. Verkrijgbaar 8 maten, van 1- tot 9- kops en in 7 verschillende kleuren.

Bialetti Moka Express

De moka pot als voorloper van de espressomachine werd door de Italiaan Bialetti uitgevonden. Met de Bialetti Moka Express heb je dan ook een apparaat van een wel heel gerenommeerd merk in handen. Je kunt deze moka pot in verschillende kleuruitvoeringen krijgen, zelfs in het traditioneel Italiaanse groen en rood. Ook is hij in verschillende groottes verkrijgbaar. Zo is het apparaatje met een inhoud van 130 milliliter geschikt voor 3 espresso’s. Meer informatie..

Voor- en nadelen

 • voor uiteenlopende warmtebronnen
 • stijlvol ontwerp
 • duurzaam aluminium
 • maakt stevige koffie
 • goede prijs-kwaliteitverhouding
 • gevoelig voor roest
Bialetti Moka Express

Bekijk de prijzen op:

bol.com

2. Bialetti Moka Induction

Voor gebruikers van een inductie kookplaat. Verkrijgbaar als 2-, 4- of 6-kops, in rood en zwart.

Bialetti New Moka Induction Zwart

Ook voor de nummer 2 in deze lijst blijven we nog even bij Bialetti. Want alhoewel de Moka Express geschikt is voor diverse warmtebronnen, kun je deze niet op inductie gebruiken. Daarvoor is deze Bialetti Moka Induction speciaal ontwikkeld. Ook deze variant is in verschillende kleuren en maten verkrijgbaar. Omdat het water in dit apparaat langzaam omhoog borrelt, ontstaat er een rijke koffiesmaak. Meer informatie..

Voor- en nadelen

 • roestvrij stalen onderzijde
 • voor aromatische espresso’s
 • stijlvol, robuust ontwerp
 • compact formaat
 • niet vaatwasserbestendig
Bialetti Moka Induction

Bekijk de prijzen op:

bol.com

3. DeLonghi Alicia EMKM6

Elektrische uitvoering, dus geen kookplaat nodig. Zet 1 kopje per keer.

DeLonghi Alicia EMKM6

Deze strakke moka pot misstaat op geen enkel aanrecht. Het elektrische apparaatje stel je met één druk op de knop in werking. Zijn waterreservoir is van stevig aluminium vervaardigd, terwijl het koffiereservoir van glas is gemaakt. Zo kun je het proces nauwlettend in de gaten houden. De DeLonghi Alicia EMKM6 weet je koffie 30 minuten na het zetproces nog warm te houden en schakelt zichzelf uit wanneer je hem van zijn onderkant haalt. Meer informatie..

Voor- en nadelen

 • handige warmhoudfunctie
 • eenvoudig te reinigen
 • glazen koffiereservoir
 • voorkomt overkoken
 • voor 6 espresso’s
 • hoge aanschafprijs
DeLonghi Alicia EMKM6

Bekijk de prijzen op:

blokker.nl

4. IMUSA USA B120

Compacte en praktische moka pot voor gas- en elektrische kookplaten. Zet 3 kopjes per keer.

IMUSA USA B120

Deze zilverkleurige moka pot is geschikt voor gebruik op gasfornuizen en elektrische fornuizen. Hij is gemaakt van robuust aluminium en laat zich eenvoudigweg met één druk op de knop bedienen. De zijdelingse schenktuit van de maakt het schenkproces bovendien een stuk gemakkelijker. Het apparaat heeft een capaciteit voor 3 kopjes koffie.

Voor- en nadelen

 • gas- en elektrafornuizen
 • eenvoudige bediening
 • modern design
 • compact
 • handige schenktuit
 • geen automatische uitschakeling

5. Leopold Vienna moka pot Trevi

Robuuste rvs moka pot voor alle warmtebronnen. Zet tot 6 kopjes tegelijk.

Leopold Vienna moka pot Trevi

Moka pot Trevi van het merk is net zo robuust als hij eruitziet. Het roestvrij stalen apparaat is geschikt voor alle warmtebronnen, ook inductie. Met een inhoud van 1,2 liter is hij bovendien een stuk groter dan de meeste andere moka potten die op de markt verkrijgbaar zijn. Ideaal voor als je voor meerdere mensen een lekkere kop sterke koffie wilt zetten. Je kunt er tot 6 kopjes tegelijk mee zetten.

Voor- en nadelen

 • tot 6 kopjes
 • voor alle warmtebronnen
 • eenvoudig in gebruik
 • duurzaam rvs
 • niet vaatwasserbestendig

Mijn Top 5 met de beste Moka pot

Een moka pot kopen, waar let je op?

Het mag je inmiddels duidelijk zijn dat je heel wat keuzemogelijkheden hebt wanneer je op zoek bent naar een moka pot. Maar waar moet je nu op letten wanneer je een apparaat als deze wilt aanschaffen? De eerste vraag die je jezelf daarbij moet stellen, is hoeveel kopjes koffie je doorgaans per keer zet. Wanneer je meestal met een groter gezelschap koffie drinkt, kies je dan ook beter niet voor een van de kleinste formaten. Andersom geldt natuurlijk ook: het is zonde van je geld om een moka pot te kopen die veel groter is dan je eigenlijk nodig hebt.

Daarnaast houd je natuurlijk rekening met de warmtebron. De eerste moka pot werd ontwikkeld om op gas te gebruiken. Inmiddels is bijna ieder exemplaar geschikt voor gas en elektrische warmtebronnen. Voor het bereiden van koffie op inductie bestaan weer andere moka potten. Tot slot bestaat er een categorie die voor echt álle warmtebronnen geschikt is. Overigens bestaan er wel losse inductieplaatjes.

Tot slot let je op het materiaal waarvan een moka pot is gemaakt. Hoe duurzaam is deze? En, ook niet onbelangrijk: hoe makkelijk is het schoon te houden? Vervolgens kies je, indien mogelijk, de kleur die jou het meest aanspreekt. Doorloop je deze stappen, dan vind je de moka pot die het beste bij jou past.

Conclusie: welke moka pot is iets voor mij?

Om te kunnen concluderen welke moka pot iets voor jou is, doorloop je dus de bovengenoemde stappen. Selecteer eerst ook de belangrijke kenmerken en maak daarna je keuze uit de exemplaren die je qua kleur en ontwerp het meest aanspreken. De prijs van moka potten kan sterk uiteenlopen. Alhoewel je de prijs nooit de enige doorslaggevende factor zou moeten laten zijn, kun je het beste wel met een goedkoper exemplaar beginnen wanneer je nog niet weet of deze manier van koffie zetten wel echt bij jou past.

Veelgestelde vragen

Welke maalgraad moet ik gebruiken bij een moka pot?

Er bestaan geen specifieke adviezen over de maalgraad van koffie wanneer je deze met behulp van een moka pot zet. De meeste mensen die dit apparaat kopen, experimenteren met doseringen en komen er zo vanzelf achter wat ze het lekkerst vinden. Wel gebruikt men doorgaans een redelijk fijne dosering.

Hoe lang duurt het om koffie met een moka pot te zetten?

Een moka pot heeft ongeveer een minuut de tijd nodig om de koffie naar boven te stuwen. Gebeurt dit veel sneller, dan gebruik je waarschijnlijk te grof gemalen koffie. Gebeurt dit aanzienlijk langzamer, dan is dat waarschijnlijk te wijten aan te fijn gemalen koffie.

Hoe werkt een moka pot?

Een moka pot bestaat uit drie onderdelen: het waterreservoir, het trechtervormige filter en het koffiereservoir. Die laatstgenoemde bevindt zich aan de bovenzijde. De warmtedruk die ontstaat, drukt het water door het filter heen naar boven. Deze methode is vergelijkbaar met het zetten van een espresso, maar de druk is veel lager: 1,5 in plaats van 9 bar.

Wat voor soort filterkoffie moet je gebruiken in een moka pot?

Ondanks dat je er sterke, op espresso lijkende koffie mee kunt zetten, kun je bij een moka pot beter geen gebruik maken van een espressomaling. Het beste kun je kiezen voor een speciale mokamaling, die ook wel percolatormaling wordt genoemd. Deze malingen zijn niet iets grover dan espressomalingen.

Hoe moet je een moka pot schoonmaken?

Het schoonmaken van een moka pot is gelukkig eenvoudig. Het beste is om het apparaat na elk gebruik met een spons en lauwwarm water af te nemen. Ook kun je er af en toe water zonder koffie in koken.

Bekijk de prijzen op:

bol.com
blokker.nl

Bekijk de prijzen op:

bol.com
blokker.nl

Bekijk de prijzen op:

blokker.nl
bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave