Wat is een lungo?

De lungo, een term die ‘lang’ betekent in het Italiaans, is een intrigerend lid van de koffiefamilie. Het is als een espresso, maar dan uitgerekt, een beetje zoals ik, Max, mij voel na een lange, ontspannen ochtend mediteren. 

Snelle feiten

  • Herkomst: Italië
  • Temperatuur: 92-96°C
  • Cafeïne: 60-100 mg per shot
  • Hoofdingrediënt: fijngemalen koffiebonen

Wat is een Lungo?

Een lungo (loon-GO) is een ‘uitgerekte’ espresso. Het wordt bereid door meer water door de koffie te laten lopen dan bij een espresso. Het resultaat is een grotere kop koffie, maar minder geconcentreerd dan een espresso. De lungo heeft wel de rijke smaak en het aroma van een espresso, maar dan iets zachter.

Lungo’s worden bereid met dezelfde koffieplanten als espresso. De bonen worden op dezelfde manier verwerkt, geroosterd en gemalen. Het verschil zit hem in de hoeveelheid water die door de koffie wordt geperst. In plaats van de 25-30 ml water die je normaal gesproken voor een espresso gebruikt, wordt bij een lungo 60-120 ml water gebruikt. Hierdoor is de koffie minder sterk, maar je hebt wel meer om van te genieten.

Net als espresso heeft lungo een reeks van smaken – bitter, lichtzoet, zuur, geroosterd – maar deze zijn minder intens. De exacte smaakprofielen kunnen variëren afhankelijk van de koffiebranding.

Gebruik

In Italië, de bakermat van koffie, wordt de lungo gedronken als een normale kop koffie, zonder melk of suiker. De lungo is minder sterk dan een espresso, waardoor je er langer van kunt genieten. Je kunt een lungo drinken als een oppepper in de ochtend of na een maaltijd.

Hoe drink je een Lungo?

Ondanks zijn grotere formaat, is een lungo niet bedoeld om snel op te drinken. In plaats daarvan wordt aangeraden om langzaam te nippen, zodat je alle complexe smaken en aroma’s kunt waarderen. De meeste mensen drinken een lungo puur, maar je kunt ook suiker of een andere zoetstof toevoegen.

Cafeïnegehalte in een Lungo

Omdat een lungo met meer water wordt bereid dan een espresso, zou je denken dat hij minder cafeïne bevat. Echter, omdat er meer water door de koffie wordt geperst, bevat een lungo in feite meer cafeïne – ongeveer 60-100 mg per kopje. Dit is vergelijkbaar met een kopje filterkoffie, afhankelijk van de koffiesoort en zetmethode.

Kopen en Bewaren

Net als bij het bereiden van een goede espresso, wil je voor het zetten van een lungo verse, hoogwaardige koffiebonen gebruiken. Omdat het water langer in contact komt met de koffie, worden de smaken intenser geëxtraheerd, dus het kiezen van een goede boon is essentieel. 

Bewaar de hele bonen of gemalen koffie in een dikke, luchtdichte, ondoorzichtige container op een koele, donkere plaats. Gebruik, indien mogelijk, de bonen binnen een week of twee na opening. Voor het beste resultaat maal je de bonen net voordat je ze gaat gebruiken.

Recepten

Een lungo is heerlijk op zichzelf, maar het kan ook worden gebruikt om verschillende populaire koffiedrankjes te bereiden. Denk bijvoorbeeld aan een Café Crème, wat eigenlijk gewoon een lungo is met een scheutje room. Of gebruik een lungo als basis voor een Americano door heet water toe te voegen. Het is allemaal afhankelijk van je stemming en je smaakvoorkeur.

Geniet van je lungo!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat is een ristretto?

Wat is een ristretto?

Een ristretto is een van de meest fascinerende leden van de koffiefamilie. Deze “beperkte” espresso is als een geconcentreerde versie van de traditionele espresso, of

Lees meer..
Wat is een Flat White

Wat is een Flat White?

Een Flat White (letterlijk vertaald als ‘plat wit’) is een populair koffiedrankje dat zijn oorsprong vindt in Australië en Nieuw-Zeeland. Het is een elegant samenspel

Lees meer..