Jura koffiemachine schoonmaken

Als echte koffieliefhebbers gaat er niets boven de heerlijke smaak van een vers gezet kopje koffie. Maar hier heb je wel een goed onderhouden koffiezetapparaat voor nodig. Ik hecht dan ook veel waarde aan het onderhouden van mijn JURA koffiemachine. Vandaag deel ik graag mijn onderhoudsroutine, geïnspireerd door handige tips die ik door de jaren heen heb verzameld.

Dagelijks onderhoud

Elke dag start ik met een kleine, maar belangrijke routine om mijn Jura koffiemachine schoon te houden:

 • Waterreservoir vullen: Ik vul het waterreservoir met vers water, want dit is de sleutel tot een heerlijk kopje koffie. Het zorgt ervoor dat de koffie zijn volle smaak en aroma kan ontwikkelen.
 • Lekbak en residubak legen: Na het zetten van een kopje koffie, spoel ik de lek- en residubak af onder de kraan om koffieresten en water weg te spoelen. Dit houdt mijn machine schoon en voorkomt verstoppingen.
 • Melksysteem reinigen: Het reinigen van het melksysteem is cruciaal voor de hygiëne, maar ook voor het verkrijgen van het perfecte melkschuim. Mijn JURA herinnert me hier zelf aan na elk gebruik van het melksysteem.
 • Buitenkant afnemen: Om mijn machine er altijd blinkend uit te laten zien, neem ik de buitenkant af met een zachte, vochtige doek.

Periodiek onderhoud

Elke week of maand voeg ik een paar extra stappen toe aan mijn onderhoudsroutine om mijn koffiemachine in topconditie te houden:

 • Reinigingsprogramma doorlopen: Mijn machine geeft een melding wanneer dit nodig is. Ik gebruik reinigingstabletten om ervoor te zorgen dat alle interne onderdelen grondig worden gereinigd.
 • Bonenreservoir reinigen: Ik veeg het bonenreservoir regelmatig schoon met een droge doek om vettige resten te verwijderen. Dit zorgt ervoor dat de koffiebonen vers blijven en de koffie zijn goede smaak behoudt.
 • Waterreservoir ontkalken: Ik ontkalk de machine regelmatig om kalkaanslag te voorkomen en de levensduur te verlengen.
 • Melkslang vervangen: Om de paar maanden vervang ik de melkslang om ervoor te zorgen dat mijn melkdranken altijd vers en lekker zijn.

Ontkalken: een noodzaak

In onze regio hebben we het geluk dat we zacht water hebben, maar zelfs dan is ontkalken van essentieel belang. Om dit proces te vereenvoudigen en ervoor te zorgen dat mijn koffie altijd smaakvol is, maak ik gebruik van het CLARIS-filter. Dit filter is een echte gamechanger, omdat het de noodzaak van handmatig ontkalken overbodig maakt.

Zodra het filter verzadigd is kan je deze eenvoudig vervangen. Het CLARIS-filter is niet alleen een investering in de kwaliteit van mijn koffie, maar ook in de levensduur van jouw Jura koffiemachine.

Reiniging van de zetgroep

Met regelmaat onderhoud ik mijn koffiezetapparaat door de zetgroep te reinigen met de speciaal ontworpen reinigingstabletten van JURA. Dit zorgt ervoor dat koffie- en vetresten geen kans krijgen om zich op te hopen.

Melksysteem schoonmaken

Voor een perfecte cappuccino of latte macchiato is het belang om ook het melksysteem van je koffiemachine goed te onderhouden, zodat elk kopje gegarandeerd is van fijn en luchtig melkschuim. Hier gebruik ik de JURA melksysteemreiniger voor. 

Welke reinigingsproducten heb je nodig?

Om jouw Jura machine in optimale conditie te houden, zijn er een aantal handige reinigingsproducten om je op weg te helpen:

 1. JURA ontkalkingstabletten: Deze tabletten helpen om kalkaanslag te verwijderen die zich in de loop van de tijd in de machine opbouwt. Regelmatig ontkalken zorgt ervoor dat je machine langer meegaat en dat je koffie altijd goed blijft smaken.
 2. JURA reinigingstabletten: Deze tabletten zijn speciaal ontworpen om koffie- en vetresten uit de zetgroep en leidingen van je machine te verwijderen. 
 3. Melksysteem reiniger: Als je machine een functie heeft voor het maken van cappuccino of latte macchiato, is het belangrijk om het melksysteem regelmatig schoon te maken. De melksysteemreiniger verwijdert overgebleven melkresten en eiwitten.
 4. Claris waterfilter: Een waterfilter, zoals het CLARIS-filter, zorgt voor gefilterd en zuiver water. Dit vermindert de noodzaak voor ontkalken en draagt bij aan het behouden van de goede smaak van je koffie.

Persoonlijke Ervaring

De liefde voor koffie gaat samen met het goed onderhouden van je machine. Mijn JURA machine gaat hierdoor al jaren mee, waardoor ik elke ochtend nog steeds geniet van een heerlijke kop koffie.

Over mij

Hoi, ik ben Max!

max van boomen


Wat onwijs leuk dat je een kijkje neemt op mijn website. Ik help koffiefanaten zoals jou met het maken van de juiste keuzes als het om koffiemachines, molens en bonen gaat.

Heb je een vraag? Dan mag je mij altijd mailen.