Home » Koffiemachines » Problemen koffiezetapparaat: de meest voorkomende in kaart gebracht

Problemen koffiezetapparaat: de meest voorkomende in kaart gebracht

Het hebben van een volautomatische koffiemachine thuis is een stukje luxe. Met één druk op de knop heb je een heerlijke espresso, cappuccino of latte macchiato. Maar wat als er problemen ontstaan? Vandaag gaan we in op de meest voorkomende problemen die je kunt tegenkomen bij het gebruik van een volautomaat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan waterlekkage of problemen met de bonenmaler.

Koffiemachine laten repareren? Lees dit artikel.

Koffiemachine lekt water

Ervaar je waterlekkage bij je koffiezetapparaat? Dan is de eerste stap om te achterhalen waar het lek zich precies bevindt. Zorg ervoor dat de lekbak correct is geplaatst en niet overvol is. Controleer vervolgen of het waterreservoir goed op zijn plek zit.

Lekt het water naast het waterreservoir? Dan is mogelijk de afdichtingsring versleten of beschadigd. Als het apparaat zelf water lekt, is er mogelijk een defecte of versleten afdichting in de machine.

Vergeet overigens niet dat gebrek aan onderhoud, waardoor bijvoorbeeld kalkaanslag ophoopt, ook eventuele lekkages kan veroorzaken. Regelmatige ontkalking is hiermee ook essentieel voor het voorkomen van bepaalde soorten waterlekkages.

Koffiemachine geeft weinig koffie

Geeft jouw koffiemachine bij het koffiezetten maar een half kopje of soms zelf helemaal geen koffie? Dit probleem komt vaker voor, maar is gelukkig in de meeste gevallen vrij eenvoudig op te lossen! Dit probleem kan verschillende oorzaken hebben. Controleer eerst of er voldoende water in het reservoir zit en of het reservoir correct in de machine is geplaatst. Als je een waterfilter gebruikt, kan er lucht in zitten, wat de waterstroom kan blokkeren. Overweeg in dit geval het waterfilter te vervangen. Is je machine verstopt? Een grondige reiniging en ontkalking kunnen dit probleem oplossen.

Koffiemachine gaat niet aan

Als je koffiezetapparaat niet aangaat kan dit meerdere oorzaken hebben. Door de verscheidenheid aan soorten en merken koffiemachines, is er helaas geen standaard oorzaak voor dit probleem. Toch is het altijd handig om even te controleren of de machine wel stroom ontvangt.

Bepaalde koffiemachines hebben een schakelaar aan de achterzijde die ingeschakeld moet zijn voordat je de machine kunt gebruiken. Wanneer dit het probleem niet oplost – en het apparaat valt nog in de garantieperiode – raad ik je aan contact op te nemen met de fabrikant van de koffiemachine of de winkel waar je jouw machine hebt gekocht. 

Koffiemachine geeft geen koffie

Stroomt er geen koffie meer uit je koffiezetapparaat? Geen zorgen, dit probleem is meestal makkelijk op te lossen! Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar controleer eerst of er nog water in het waterreservoir zit en of de watertoevoer niet wordt geblokkeerd. Als dit niet de oorzaak is, kan het zijn dat een verstopping de waterstroom belemmert. Regelmatig ontkalken van je koffiezetapparaat is belangrijk om dit probleem te voorkomen. Het probleem kan ook liggen bij een kapotte brouwunit.

Koffie wordt niet heet

Als de koffie uit je koffiezetapparaat niet voldoende op temperatuur komt, kunnen er diverse oorzaken zijn. Er bestaan verschillende oplossingen voor dit probleem. Bij een aantal koffiemachines kun je de temperatuur van de koffie via het menu instellen; raadpleeg hiervoor de handleiding van je koffiemachine. Bovendien kan kalkaanslag in de leidingen de warmteoverdracht naar het water hinderen. Ook in deze situatie is het verstandig om je koffiezetapparaat regelmatig te ontkalken. Blijft het probleem aanhouden? Dan raad ik je aan contact op te nemen met de fabrikant of verkoper van de koffiemachine.

Koffiezetapparaat heeft last van kalksaanslag

Kalkvorming is een onvermijdelijk proces dat na enige tijd optreedt in alle koffiemachines. Ontkalken is cruciaal voor zowel de kwaliteit van de koffie als de levensduur van het apparaat. Sommige koffiemachines geven zelf aan wanneer het tijd is voor een ontkalkingsbeurt.

Het is raadzaam om je koffiemachine minstens eens per drie maanden te ontkalken bij dagelijks gebruik. Met een waterfilter kun je de frequentie van het ontkalken verminderen, aangezien een waterfilter van zichzelf al kalkvorming tegengaat. Let er echter wel op dat je het filter op tijd vervangt. Hoe vaak je dit precies moet doen verschilt per filter en model koffiemachine.

Problemen koffiezetapparaat met bonen per merk

Voor sommige koffiemachine merken heb ik een blog geschreven wat je kunt doen als er één van de bovenstaande problemen optreedt:

  • Philips 
  • Melitta
  • Siemens
  • Jura
  • De’Longhi

In een notendop

Het ervaren van problemen met je koffiemachine kan soms frustrerend zijn, maar de meeste problemen zijn gelukkig vrij eenvoudig te verhelpen. Regelmatig onderhoud, zoals het ontkalken, kan daarnaast een groot gedeelte van deze problemen voorkomen. Sommige problemen kunnen echter betekenen dat er iets anders aan de hand is. In die gevallen is het verstandig om een professional in te schakelen. 

Over mij

Hoi, ik ben Max!

max van boomen


Wat onwijs leuk dat je een kijkje neemt op mijn website. Ik help koffiefanaten zoals jou met het maken van de juiste keuzes als het om koffiemachines, molens en bonen gaat.

Heb je een vraag? Dan mag je mij altijd mailen.