Jura WE6 koffiemachine ontkalken – hoe doe je dit? 

Ontdek hier hoe je in een paar simpele stappen je JURA WE6 ontkalkt.
JURA WE6 ONTKALKEN

Wacht op de melding van je machine – die weet precies wanneer het nodig is. Regelmatig ontkalken houdt je koffiemachine jong en fris. Gebruik je het JURA Claris Smart waterfilter? Top! Dan hoef je maar eens in de twee jaar te ontkalken, makkelijker dan je planten water geven!

Duur: het ontkalkingprogramma duurt CA. 40 minuten.

Stappenplan Jura WE6 ontkalken

Het ontkalken van jouw JURA koffiezetapparaat doe je door de onderstaande stappen op te volgen. Ter illustraties hebben we screenshots uit de handleiding toegevoegd. Heb je vragen of opmerkingen? Laat dan gerust een reactie achter onder dit bericht. Wij proberen deze zo snel mogelijk te beantwoorden.

Benodigheden

  • JURA ontkalkingstabletten
  • Water
  • Eventueel een maatbeker

Ontkalkingsproducten van andere merken

Over ontkalkingsproducten van andere merken zegt JURA het volgende:

Jura raad in de handleiding aan om uitsluitend JURA producten te gebruiken, maar het zegt niets over het verlopen van je garantie, indien je dit wel doet.

Hoe vaak een JURA ontkalken?

Gemiddeld genomen en zonder het gebruik van de Claris waterfilter, dien je een JURA koffiemachine eens per 2 – 3 maanden te ontkalken of na 180 bereidingen. Dit hangt ook grotendeels af van de hardheid van het water. Wij hebben contact opgenomen met JURA en kregen het volgende antwoord: 

“U kunt voor iedere Jura machine kiezen voor het gebruik van een Claris filter. Deze filter wordt geplaatst in het waterreservoir, die neemt het ontkalken over. Door het gebruik van deze filter hoeft u de machine dus niet te ontkalken. Zonder het gebruik van deze filters vraagt de machine zelf om ontkalken (dit kunt u doen met Jura ontkalkingstabletten) wanneer de machine erom vraagt ligt aan de ingestelde waterhardheid in de machine (per woonplaats verschillend).”

De JURA WE6 geeft op het display de volgende melding:

Waarom ontkalken?

Ontkalken van je koffiemachine is cruciaal om de levensduur te verlengen en de kwaliteit van je koffie te behouden. Kalk aanslag kan de machine beschadigen en beïnvloedt de smaak van je koffie negatief. 

Stap 1: voorbereidingen

1. Om te beginnen

2. Leeg de lekbak (ook wel restwaterbak genoemd) en de koffieresidubak.  Plaats deze vervolgens terug. Leeg het waterreservoir en vul deze met 3 ontkalkingstabletten van JURA en 500ml lukewarm water. Wacht tot dat de ontkalkingstabletten volledig zijn opgelost.

3. Plaats een leeg bakje onder het heetwaterpijpje. 

Stap 2: Start het ontkalkingsproces

1. Open de draaiknop

2. Het apparaat begint het ontkalkingsproces. Plaats een bakje onder het heetwaterpijpje.

Stap 3: Jura WE6 doorspoelen

1. Het proces wordt onderbroken, sluit de draaiknop

2. Het proces wordt onderbroken, er wordt dan gevraagd om de lekbak en de koffieresidubak te legen.

3. Vul het waterreservoir met vers water. Maak het reservoir goed schoon alvorens je dit doet.

4. Plaats één bakje onder de koffie-uitloop en één bakje onder de uitloop voor microschuim. Open de draaiknop. Het spoel proces gaat van start.

5. Het proces wordt onderbroken, er wordt gevraagd om weer het lekbakje en het koffieresidubakje te legen. 

6. Het proces wordt voortgezet, er stroomt water uit de koffieuitloop

7. Het proces wordt onderbroken, er wordt weer gevraagd om de restwaterbak en de koffieresidubak te legen

8. De ontkalking is voltooid.

Handleiding Jura WE6

Voor meer gedetailleerde gebruiksaanwijzing, raadpleeg de handleiding van de JURA WE6.

Wel of geen Claris waterfilter gebruiken?

Aan het gebruik van de Claris waterfilter zitten voor- en nadelen. Het voordeel is dat je nauwelijks hoeft te ontkalken. Het nadeel is dat een Claris waterfilter tussen de 15 euro en 20 euro per stuk kost, welke je eens in de 2 – 3 maanden dient te vervangen. 

Moet ik ook ontkalken met de JURA Claris waterfilter?

In de reactie van JURA gaven ze aan dat je de JURA WE6 met het gebruik van een Claris waterfilter niet hoeft te ontkalken. Op de site van Coolblue staat echter anders aangeven. Hier staat: “Als je het JURA Claris Smart waterfilter gebruikt en dit telkens op tijd vervangt, ontkalk je jouw JURA maar eens per 2 jaar.”

Wij raden aan om het advies van Coolblue op te volgen, aangezien het een kleine moeite is om de JURA WE6 eens in de twee jaar het ontkalkingsprogramma aan te zetten.

Laatste tips

  • In de JURA WE6 handleiding staat: “bij onderbreking van het ontkalkingsproces kan schade aan het apparaat niet worden uitgesloten.” Voer het ontkalkingsproces daarom altijd volledig uit.
  • Naast ontkalken van jouw koffiemachine is het ook belangrijk om jouw JURA WE6 na 180 bereidingen grondig te reinigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave