Koffiedik is geen afval! 8 dingen die je met koffieprut kunt doen!

Max hier! Als je mijn blog regelmatig bezoekt, weet je inmiddels wel dat er bij mij thuis behoorlijk wat koffie doorheen gaat. Voorheen gooide ik de koffieprut altijd in de prullenbak, zoals de meeste mensen nog steeds doen. Begrijpelijk, want de meeste koffieliefhebbers zullen verbaasd als ik hen vertel wat je allemaal met koffiedik kunt doen. Daarom vond ik het de moeite waard om 8 verassende dingen te benoemen die je allemaal met koffieprut kunt doen.

1. Koffiedik als natuurlijke meststof

Nu ben ik zelf niet echt een tuinman.. Zoals ik je eerder verteld heb woon ik in een appartementje in Groningen. Maar mijn moeder gebruik koffiedik in haar tuin, dus ik kan er een beetje over meepraten. Koffiedik is blijkbaar een uitstekende bron van voedingsstoffen voor planten, vanwege de aanwezigheid van kalium en magnesium. Deze stoffen bevorderen de groei van je planten, mits je ze in de juiste hoeveelheden gebruikt. De ene plant houdt ook meer van koffiedik dan andere planten, omdat koffie nu eenmaal een hoge zuurgraad heeft. Mijn moeder gebruikt koffiedik voor planten die gedijen in een lichtzure bodem, zoals rozen, hortensia’s, aardbeien en lavendel. Paddenstoelen zijn trouwens dol op koffiedik, dus mocht je ooit van plan zijn om paddendstoelen te groeien dan zou ik me hier eens in verdiepen als ik jou was.

2. Koffiedik als natuurlijke scrub

Zo nu en dan een scrub is best fijn. Ik was mijn gezicht eens in de twee weken met een natuurlijke scrub om dode huidcellen en andere resten vuil te verwijderen. Deze scrubs verkocht als 100% natuurlijk zijn best duur, dus ik was blij om te horen dat koffiedik een uitstekende scrub blijkt te zijn. Ik zou het niet te vaak gebruiken, want het verwijderd de hele bovenlaag van je huid en dus ook “the good stuff”. Het beste is om een fijne maling te gebruiken voor een lichte scrub en deze aan te mengen met een scheutje koudgeperste olijfolie.

3. Koffiedik als geurverwijderaar

Na het drinken van het eerste kopje koffie moet ik net als velen vaak naar het toilet. En dan niet voor een kleine boodschap.. ik zal je de details verder besparen. Maar waar ik naar toe wil is dat je koffiedik uitstekend kunt gebruiken als geurverwijderaar. Of je de stank in het toilet wilt neutraliseren of de muffe geur in de kelder? Geen zorgen, want opgedroogde koffiedik kan helpen om deze onaangename geuren teniet te doen. De sterke geuren van het koffiedik zullen de onaangename geuren neutraliseren.

Tip! stop de koffiedik in een paar oude sokken en leg deze neer op een plek waar je de geuren wilt neutraliseren.

4. Bestrijd vlooien bij je huisdieren

Ondanks dat ik groot fan ben van honden en katten, heb ik er zelf geen één. Een klein appartement in Groningen en een vrij leven behouden mij ervan. Maar een vriendin van mij heeft in het verleden koffiedik gebruikt om vlooien bij haar kat teniet te doen.

Vlooien zijn een veelvoorkomend en vervelend probleem bij huisdieren. Veel commerciële producten zijn duur en chemisch. Een natuurlijk alternatief? Koffiedik. Na het wassen van je huisdier, scrub je de vacht met koffiedik. Spoel daarna goed af. Voorkom wel dat je hond of kat de koffieprut binnen krijgt. De smaak van koffie zullen ze niet waarderen zoals jij en ik dit doen.

Wel begreep ik van mijn vriendin dat koffiedik minder effectief is dan een chemisch middel, maar het is waarschijnlijk wel beter voor je huisdier aangezien koffiedik 100% natuurlijk is.

5. Gootsteen ontstopper

Ik hoor mijn moeder nog zo “schreeuwen'” vanuit de keuken, nadat ik een french press koffie had gemaakt, “heb je de koffiedik nu alweer door de goot heen gespoeld?”. Zij, en ik eigenlijk ook, waren altijd in de veronderstelling dat het de goot kan verstoppen. Maar niets blijkt minder waar. Het is namelijk een geweldige manier om de gootsteen te ontstoppen. Het is het handigst om de restjes koffieprut in kleine beetjes door de gootsteen te spoelen. Laat het even intrekken en de gootsteen zal snel weer vrij zijn. Als dit niet werkt, kun je het altijd proberen met een mix van baking soda, azijn en citroenzuur. Dan bruist alles vanzelf lekker weg.

6. Gebruik koffiedik als compost

Een andere populaire toepassing is om koffiedik aan je compost toe te voegen. Dit is iets wat mijn moeder ook doen (ja, ze is met pensioen dus spendeert veel tijd in de tuin). Je moet natuurlijk niet alle koffiedik gebruiken als je net zoveel koffie drinkt als ik (5 – 6 kopjes per dag), want dat verhoogt de zuurgraad teveel. Koffiedik bevat een hoge concentratie van stikstof, wat de compost weer geliefd maakt bij wormen die op hun beurt weer voor een goede afvoer van het water (drainage) zorgen.

Tip: heb je last van wormen die je moestuin aanvreten? Dan is het verstandig om het gebruik van koffiedik in je compost te beperken.

7. Insecten en kleine beestjes verjagen

Ik vind insecten in de keuken of in mijn appartement vreselijk. En helaas, in de zomer barst het ervan! Dus moest ik op zoek naar een oplossing. In het begin werkte ik met een chemische spray, maar dan was ik eigenlijk al te laat en hiermee voorkwam ik de komst van de insecten niet. Tot voor kort gebruik ik koffiedik en dit werkt eigenlijk uitstekend. Zo plaats ik een schaaltje met gedroogde koffie in de vensterbank. Door de sterke geur van koffie blijven de meeste insecten weg. Alleen werkt het niet echt tegen fruitvliegjes.. daar moet ik nog iets voor vinden.

8. Vlees marineren

Naast het zetten van koffie, sta ik ook graag in de keuken. Ondanks dat ik veelal vegetarisch kook, maak ik zo nu en dan in het weekend of als vrienden langskomen ook wel eens langzaam gegaard vlees klaar. Heerlijk! Dit doe ik door het vlees goed te marineren met verschillende kruiden uit de Aziatische keuken. Nu had ik ergens online gelezen dat je koffiedik kon gebruiken om vlees mee te marineren, dus moest ik dit natuurlijk eens proberen. Het resultaat: een heerlijk stukje vlees! Het zuur in de koffie brengen de smaken in balans. Je moet er dan natuurlijk niet teveel van gebruiken. Het marineren met koffiedik is dan ook zeker een aanrader om eens te proberen.

Tot slot

Zo, dat waren 8 verassende dingen die je kunt doen met koffiedik. Er zullen vast nog veel meer dingen zijn die je ermee kunt doen. Ik zou zeker, experimenteer er zelf mee. Ik ben erg benieuwd naar creatieve manieren om koffiedik te gebruiken, dus mocht je een nieuw idee hebben stuur mij dan zeker een mailtje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *