Daarvoor moet je een paar dingen doen:
- Onderhoud je apparaat goed. Reinigen en ontkalken is essentieel, ook voor de smaak.
- Zorg voor zuiver water met de juiste hardheid.
- Kies de juiste maalgraad voor je bonen, die past bij de koffie die je wil maken.
- Kies de beste koffiebonen, die passen bij jouw smaak.
Over dat laatste gaan we het in dit artikel hebben.
1. Espresso blend – The Kolektif
Voor liefhebbers van pittige koffie, die niet te bitter is. Herkomst: Indonesië, Papoea Nieuw Guinea – 60% arabica, 40% robusta, licht donker gebrand.
Als je een volautomatische koffiemachine of een pistonmachine thuis hebt staan, zou ik deze Espresso blend – The Kolekti écht aanraden. Deze blend is voor liefhebbers van koffie met een beetje pit, maar die niet zo bitter smaakt. The Kolektif gebruikt alleen koffiebonen uit Indonesië en Papoea Nieuw Guinea en hun missie is om het welzijn van de koffieboeren te verbeteren én iedereen te laten profiteren van hun “collectieve succes”. Voor iedere zak koffie die je bij The Kolektif koopt, doneert men 1 euro aan koffieboeren in Indonesië. En dat is nog niet alles: alle koffiebonen zijn vers gebrand. Ze beloven nooit koffie op te sturen die ouder is dan 2 maanden. Meer informatie..
Voor- en nadelen
- Heerlijke koffie
- Chocolade smaken
- Kruidige smaken
- Frisse afdronk
- Licht donker gebrand
- 60% arabica / 40% hoogwaardige robusta
- 1 euro naar koffiebonen
- Perfect voor volautomaat
- 10% korting bij aanmelding nieuwsbrief
Bekijk de prijzen op:
2. De beste allround koffiebonen
Café du Jour Madrugador
Deze medium geroosterde blend van arabica en robusta bonen is voor de echte koffieliefhebber, of hij nu espresso, cappuccino of een lungo drinkt. Allround betekent niet dat de Madrugador een neutrale smaak heeft, in tegendeel. Het is een pittige koffie met tonen van chocola en noten en een intensiteit van 3 op 4. Café du Jour Madrugador wordt in kleine hoeveelheden tegelijk gebrand en de branddatum staat op de verpakking. De koffie die je bestelt is nooit ouder dan 4 weken. Meer informatie..
Specificaties:
- Arabica, robusta
- Herkomst: Guatemala, Colombie, Indonesië
- Medium roast
- Intensiteit 3/4
- Smaakprofiel: uitgesproken, chocolade, noten
Bekijk de prijzen op:
3. Beste koop allround koffiebonen
Altezza Slow Roast
Bij het slow roast proces komen de smaakstoffen en de aroma’s langzamer vrij. Dat geeft een intense smaak aan je koffie. Deze Altezza Slow Roast melange van arabica en robusta bonen uit Ethiopië, India en Vietnam heeft een intensiteit van 12/12. Heel geschikt voor espresso en cappuccino, maar zeker ook voor een lekkere lungo of americano. Meer informatie..
Specificaties:
- 80% arabica, 20% robusta
- Herkomst: Ethiopië, India, Vietnam
- Slow roast
- Intensiteit 12/12
- Smaakprofiel: intens, kruidig
4. De beste voor espresso
Gran Maestro Italiano Originale
Gran Maestro Italiano Originale is een medium roast van 100% arabica bonen met een intensiteit van 8/12. De bonen zijn afkomstig uit Colombia en Brazilië, waar ze klimaatneutraal worden geteeld. De espresso die je met deze bonen zet is heerlijk zacht, met een licht karamel-achtige smaak. De afdronk is niet te bitter. Behalve voor espresso kun je Gran Maestro Italiano Originale ook prima gebruiken voor een lungo of voor melkvarianten als cappuccino en latte macchiato. Meer informatie..
Specificaties:
- 100% arabica
- Herkomst: Colombia, Brazilië
- Medium roast
- Intensiteit 8/12
- Smaakprofiel: zacht, karamel, noten
5. Beste koop voor espresso
Segafredo Intermezzo
Segafredo is een van die fabrikanten die bewijzen waarom Italiaanse koffie voor veel mensen de norm is om de kwaliteit van koffie aan af te meten. Deze Segafredo Intermezzo bestaat uit 60% arabica en 40% robusta bonen. Vooral die laatste geven de melange hun krachtige smaak, met tonen van chocolade en noten. De arabica bonen brengen de koffie in balans met een vleugje fruitigheid. Behalve voor espresso is Segafredo Intenezzo ook geschikt voor andere zwarte koffies, inclusief melkvarianten. Meer informatie..
Specificaties:
- 60% arabica, 40% robusta
- Dark roast
- Intensiteit 4/5
- Smaakprofiel: chocolade, hazelnoot
6. De beste voor cappuccino
Illy Classico
Met de Illy Classico melange van diverse soorten arabica bonen maak je een zachte espresso, die perfect is als basis voor een heerlijke cappuccino. Je proeft vooral veel noten en de afdronk is als een engeltje dat over je tong glijdt. Behalve voor cappuccino is deze Illy Classico daarom ook zeer geschikt voor andere koffiesoorten. Wil het iets pittiger, probeer dan eens de Illy Intenso. Meer informatie..
Specificaties:
- 100% arabica
- Herkomst: Zuid-Amerika, Afrika, Azië
- Medium roast
- Intensiteit 7/12
- Smaakprofiel: zacht, nootachtig
7. Beste koop voor cappuccino
Lavazza Crema e Aroma
Lavazza Crema e Aroma is een bled van 50% arabica en 50% robusta bonen uit Zuid-Amerika, Azië en Afrika. De koffiebonen zijn medium gebrand, maar leveren mede dankzij het hoge robusta-gehalte toch een intense koffie op, die uitstekend geschikt is voor cappuccino en andere melkspecialiteiten. Daarnaast maken de intense smaak, het mooie aroma en de stevige cremalaag Lavazza Crema e Aroma ook zeer geschikt voor een espresso of lungo. Meer informatie..
Specificaties:
- 40% arabica, 60% robusta
- Herkomst: Uganda, Brazilië, Honduras
- Medium roast
- Intensiteit 8/10
- Smaakprofiel: uitgesproken, tonen van fruit en pure chocolade
8. De beste voor zwarte koffie
Highlands Gold Ethiopia
Highlands Gold Ethiopia is een single origin koffie uit de regio Limu in Ethiopië. De bonen zijn medium gebrand. Gebruikers vinden deze koffiebonen met name geschikt voor zwarte koffie en wat minder voor varianten met melk of melkschuim. Highlands Gold Ethiopia heeft een verfijnde smaak, met tonen van melkchocolade en zoet fruit. Meer informatie..
Specificaties:
- 100% arabica bonen
- Single origing (regio Limu, Ethiopië)
- Medium roast
- Intensiteit 6/9
- Smaakprofiel: melkchocolade, zoet fruit
Bekijk de prijzen op:
9. De beste koop voor zwarte koffie
Douwe Egberts Aroma Rood
De gouwe ouwe Douwe Egberts Aroma Rood koffie staat bij heel veel mensen dagelijks op het menu. Het is ook gewoon een lekkere koffie, misschien niet voor de echte barista, maar zeker wel voor de huis, tuin en keuken koffiedrinker. Het is een medium gebrande melange van arabica en robusta bonen, met een heel evenwicht karakter. De smaak en het aroma zijn niet heel uitgesproken, maar ook zeker niet vlak, met een fruitig karakter. Gewoon een goede koffieboon voor lekker hete kop zwarte koffie. Meer informatie..
Specificaties:
- Arabica en robusta bonen
- Medium roast
- Intensiteit 5/9
- Smaakprofiel: fruitig, bloemig
Koopgids: waar moet je op letten bij het kopen van koffiebonen voor je volautomaat?
Bij het kopen van koffiebonen voor je volautomaat is de belangrijkste factor natuurlijk jouw persoonlijke smaak. De een vindt bitter lekker, de ander zoet en weer een ander houdt wel van een fris zuurtje in de koffie. Ook is het belangrijk welke soort koffie je graag drinkt. De ideale boon voor espresso is bijvoorbeeld donkerder gebrand dan die voor een lungo, al kun je door de maalgraad en de doorlooptijd goed in te stellen de smaak behoorlijk beïnvloeden. Als je onderstaande vragen en tips bekijkt kom je stap voor stap dichter bij de beste koffiebonen voor je volautomaat.
Welke branding moet ik kiezen?
De branding van koffiebonen heeft veel invloed op de smaak. Een lichte branding smaakt wat milder, met zoete en licht zure tonen in de smaak. Als je van filterkoffie houdt is dit een goede keus. Licht gebrande koffiebonen zijn echter niet zo geschikt voor een volautomaat. Kies daarvoor minimaal een medium gebrande boon. Hoe donkerder de branding, hoe intenser de smaak. Donker gebrande bonen leveren meer bitterheid op in je koffie. Donker gebrande bonen zijn daarom het beste voor espresso en voor melkvarianten als cappuccino en latte macchiato.
Arabica of robusta?
Meestal bestaat de melange die je koopt uit 100% arabica bonen of uit een mengsel van arabica bonen met robusta bonen. Robusta bonen geven bitterheid aan de koffie en bevatten ook meer cafeïne. Dat past prima bij een espresso. De meer zoet-zure smaak van 100% arabica bonen is dan weer prima voor een lungo of americano, al zijn donkere brandingen ook zeker geschikt om er een espresso of cappuccino mee te maken.
Vers of uit de supermarkt?
Kies altijd vers gebrande koffiebonen. De meeste koffiebonen die je in de supermarkt koopt hebben al veel van hun smaak en intensiteit verloren omdat ze te oud zijn. Donker gebrande bonen kunnen ook heel vettig zijn. Iedere koffieboon bevat namelijk vet, dat tijdens en na het branden door oxidatie naar buiten treedt. Dat proces gaat na het branden nog lang door. Daardoor zijn oude bonen extra vet, wat een vervelend vetlaagje kan achterlaten in de bonenmaler en de zetgroep van je machine. Dat beïnvloed bijvoorbeeld het maalresultaat en daarmee ook de smaak van je koffie. Schadelijk is het vet overigens niet.
Bekijk ook mijn favoriete koffiemolens.
Ook belangrijk: de herkomst van je koffie
Globaal kun je stellen dat koffie in vier gebieden wordt geteeld: Zuid-Amerika, Midden-Amerika, Afrika en Azië. De smaak van de koffiebonen verschilt per regio. Zuid-Amerikaanse koffie heeft over het algemeen een lage zuurgraad en bevat smaaktonen van chocolade en noten. Midden-Amerikaanse koffie is wat zuurder en bevat fruittonen in de smaak. Afrikaanse bonen smaken fruitig en bloemig en hebben een milde zuurgraad en Aziatische bonen smaken juist meer kruidig, met weinig zuur.
Conclusie: de beste koffiebonen voor je volautomaat
Bij je zoektocht naar de beste koffiebonen voor je volautomatische koffiemachine kunnen we je één ‘do’ en één ‘don’t’ meegeven: koop vers gebrande bonen en koop geen licht gebrande bonen. Verder zul je op een leuke en spannende ontdekkingstocht moeten gaan om de juiste koffie te vinden, afhankelijk van je smaak en de soort koffie die je het liefste drinkt. Veel plezier!
Bekijk de prijzen op:
Bekijk de prijzen op:
Bekijk de prijzen op: