Wanneer je jezelf als een ware koffieliefhebber beschouwt en toe bent aan een koffie met een wat sterkere smaak, is het raadzaam om naar robusta koffiebonen op zoek te gaan.
Deze koffiebonen bevatten minder suiker en meer cafeïne dan arabica bonen, waardoor ze sterker van smaak zijn. Mijn espresso maak ik zelf dan ook het liefst met een melange waarin ook robusta koffiebonen zijn verwerkt. Ik ben Max en vertel je als koffiefanaat graag meer over dit type bonen.
Slechts een kwart van de wereldproductie aan koffiebonen betreft robusta koffiebonen. De krachtige bonen worden op kleinere schaal verbouwd dan arabica bonen. Ze worden vanwege hun bittere smaak namelijk vooral gebruikt voor melanges. Hun hoge cafeïnegehalte (het dubbele ten opzichte van arabica koffiebonen) betekent een minder uitgebreid smakenscala. Een 100% robusta is daarom zeldzaam. De lekkerste robusta koffiebonen die ik hieronder beschrijf, betreffen dan ook melanges.
1. De lekkerste robusta van allemaal
Heerlijke pittige espresso, maar niet te bitter. Echt heel lekker!
Espresso blend – The Kolektif
Ik was aangenaam verrast door de Espresso blend van The Kolektif. Deze koffie bestaat uit 40% robusta bonen en 60% arabica bonen, wat zorgt voor een perfect gebalanceerde smaak. De koffie is iets donkerder gebrand, maar niet te donker. Hij smaakt heerlijk vol zonder een bittere nasmaak. Deze blend is ideaal voor iedereen die houdt van een koffie met wat extra pit. Ik heb deze koffie getest met mijn Jura E4 volautomaat en verwacht dat hij net zo lekker is in volautomatische koffiemachines van andere merken. Meer informatie..
Voor- en nadelen
- Heerlijk vol van smaak
- Geen bittere smaken
- Vers gebrand
- 40% hoogwaardige robusta
- Duurzame initiatieven
- Fijne verpakking
- Staffelkorting als je meerdere zakken koopt
- Geniet van 10% korting met de code: dekoffiekompas10
- Niet geschikt als filterkoffie
- alleen verkrijgbaar in hele koffiebonen
2. De lekkerste robusta voor een volautomaat
Voor een donkere, niet al te zure espresso. Blend van 60% arabica en 40% robusta bonen, donker gebrand.
Segafredo Intermezzo
Gebruik je een volautomaat, dan is een donkere, maar niet al te zure blend de perfecte basis voor een espresso. Met een specifieke hoeveelheid robusta koffiebonen verkrijg je dan ook een authentiekere smaak dan met alleen arabica koffiebonen. De Intermezzo koffiebonen van Segafredo bestaan voor 40% uit robusta koffiebonen en voor 60% uit arabica koffiebonen. Het zijn de populairste koffiebonen van het Italiaanse merk. Meer informatie..
Voor- en nadelen
- ultieme espressostructuur
- goede crèmelaag
- laag vetgehalte bonen
- aantrekkelijke prijs
- authentieke Italiaanse smaak
- hoog cafeïnegehalte
3. De lekkerste robusta voor een pistonmachine (espresso)
Voor een krachtige koffie, met een klein bittertje in de nasmaak. Blend van arabica en robusta bonen, donker gebrand.
Douwe Egberts Espresso koffiebonen
Wie zegt dat alleen Italianen lekkere espresso’s kunnen maken? Onze eigen meesterbrander Douwe Egberts bewijst dat ook op eigen bodem overheerlijke melanges worden gemaakt. De Douwe Egberts Espresso koffiebonen weten Italiaanse finesse met het Nederlandse huiselijke gevoel te combineren. De blend is gemaakt van robusta bonen en donker gebrande arabica bonen. Het resultaat: een krachtige koffie met een interessant aroma. Meer informatie..
Voor- en nadelen
- smaakintensiteit 9
- ook voor volautomaat
- groene stroom DE-fabriek
- aangename, lange afdronk
- ietwat bittere nasmaak
- geen milieucertificering
4. De lekkerste gemalen robusta bonen (filter)
Voor liefhebbers van sterke filterkoffie. Herkomst: Latijns Amerika, Azië, Afrika – blend van 50% arabica en 50% robusta bonen.
Red Label van Altezza
Voor de filter zetmethode gebruikt men in de meeste gevallen arabica koffiebonen. Mag een filterkoffie wat jou betreft wel wat meer pit hebben? Dan is een melange met robusta bonen ideaal. Samen met de arabica bonen vormen ze een complete smaak. Volgens velen beantwoordt Red Label van Altezza aan de behoeften van de liefhebber van sterke filterkoffie. Meer informatie..
Voor- en nadelen
- chocolade- en notentonen
- mooie schuimlaag
- prijs-kwaliteitverhouding
- intensiteit 10
- hoog cafeïnegehalte
Bekijk de prijzen op:
5. De lekkerste cafeïnevrije robusta bonen
Voor liefhebbers van Italiaanse koffie met een volle afdronk. Herkomst: Costa Rica, Ivoorkust, Brazilië – blend van arabica en robusta bonen.
Segafredo CafeSenza
Vaak stelt men zich de vraag wat de toegevoegde waarde van robusta bonen is wanneer je voor een cafeïnevrije variant kiest? Het antwoord is eenvoudig: hun sterke smaak ontlenen ze niet alleen aan hun van origine hoge cafeïnegehalte, maar ook aan hun lagere suikergehalte. CafeSenza van Segafredo biedt je de authentieke Italiaanse smaakbeleving, maar dan zonder cafeïne. Deze blend van arabica en robusta bonen kun je dus ook voor het slapen gaan nog met een gerust hart drinken. Meer informatie..
Voor- en nadelen
- volle afdronk
- authentieke Italiaanse smaak
- arabica- en robustablend
- verpakking met ventiel
- ietwat milde smaak
6. De lekkerste en eerlijkste robusta bonen
Zeer intense koffie met een keur aan smaaktonen. Herkomst: Zuid-Amerika, Azië – blend van arabica en robusta bonen, donker gebrand.
Gran Maestro Italiano Celeste
Wil jij jouw espresso, cappuccino, lungo of andere koffiedrank kunnen drinken in de wetenschap dat deze met respect voor mens en omgeving tot stand is gekomen? Dan zijn de koffiebonen van Gran Maestro Italiano Celeste een echte aanrader. De koffie is een blend van arabica en robusta bonen en omdat deze wat langer zijn gebrand dan de ‘original’ smaak van deze koffiemeester, valt deze nog pittiger uit. De bonen zijn klimaatneutraal geproduceerd en Rainforest Alliance gecertificeerd. Meer informatie..
Voor- en nadelen
- maximaal intense smaak
- langzaam gebrand
- laag vetgehalte
- klimaatneutrale productie
- Rainforest Alliance gecertificeerd
- hoog cafeïnegehalte
Mijn overzicht met de 6 beste Robusta koffiebonen
Robusta koffiebonen kopen, waar let je op?
Als koffieliefhebber in hart en nieren probeer ik regelmatig verschillende soorten koffie uit. Ben je op zoek naar een specifieke soort robusta koffiebonen? Hopelijk heb ik je met de bovenstaande aanbevelingen wat op weg kunnen helpen. Voor de volledigheid zet ik ook nog op een rijtje op welke dingen je moet letten wanneer je robusta koffiebonen gaat kopen.
- Zetmethode: verschillende zetmethodes zijn niet voor niets ontwikkeld. Voor sommige methodes worden koffiebonen zelfs anders gebrand, om zo de ultieme smaak en aroma’s te kunnen verkrijgen. Lees op de verpakking dan ook altijd voor welke zetmethode de robusta koffiebonen geschikt zijn.
- Brandgraad: ook de brandgraad bepaalt mede voor welk type koffie je de koffiebonen kunt gebruiken. De brandgraad van robusta koffiebonen beïnvloedt de intensiteit van hun smaak. Een lichte brandgraad levert koffie met een milde smaak op. Een donkere branding zorgt voor een sterke koffie met een bitter karakter. Tussen deze twee niveaus bevindt zich de medium brandgraad.
- Versheid: des te verser de robusta koffiebonen, des te intenser de smaak en aroma’s ervan. Probeer daarom ook altijd na te gaan wat de productiedatum van de bonen is. Koffiebonen hebben een houdbaarheid van wel een jaar na het brandproces, maar zijn het lekkerst wanneer ze binnen de eerste acht weken na het branden worden gebruikt.
- Prijs: de prijzen van robusta koffiebonen kunnen flink uiteenlopen. In het algemeen geldt dat écht lage prijzen niet hand in hand gaan met kwaliteit. Wel zijn de robusta bonen wegens hun gemakkelijkere productieproces en hogere opbrengst goedkoper dan arabica koffiebonen. Laat je door dat prijsverschil dus niet in de war brengen.
- Duurzaamheid: de duurzaamheid van robusta koffiebonen lees je af aan eventuele certificaten waarover deze beschikken. Een certificaat van de Rainforest Alliance is daarbij het waardevolst. Dit is een keurmerk voor goede, eerlijke koffie. Beschikken de koffiebonen daar niet over, maar zijn ze wel biologisch geproduceerd? Dan is dat een goed alternatief. Bekijk mijn favoriete Fairtrade bonen.
Zijn robusta bonen slecht voor mijn koffiemachine?
Een veelgestelde vraag is of robusta koffiebonen schadelijk zijn voor een volautomatische koffiemachine of pistonmachine. Mijn antwoord is: nee, dat hoeft niet zo te zijn. Er is echter iets om op te letten: robusta bonen worden vaak donkerder gebrand dan arabica bonen. Bij te donker gebrande bonen komen de vetten naar het oppervlak, wat resulteert in glanzende, vette bonen. Dit is op zich niet schadelijk, mits je je machine goed onderhoudt. Doe je dit niet, dan hopen de vetten zich op in de leidingen, wat de smaak van de koffie beïnvloedt en uiteindelijk schade kan veroorzaken. Dus, óf geen vette bonen gebruiken (te donker gebrand), óf je machine goed onderhouden. Voor onderhoudstips, lees dan even mijn onderhoudstips.
Conclusie: welke robusta bonen zijn iets voor mij?
Er bestaan tal van robusta koffiebonen. Hun herkomst, brandingsgraad en eventuele blend met arabica bonen bepalen stuk voor stuk de uiteindelijke smaak. Een voor iedereen beste robusta koffie bestaat daarom ook niet. Bepaal daarom in eerste instantie wat voor jou belangrijk is: de smaakintensiteit, de productiemethode, het al dan niet cafeïnevrije karakter en natuurlijk de zetmethode neem je daarbij in overweging. Ga je een nieuwe koffiesoort uitproberen? Kies dan voor de kleinste verpakking.
Over mij:
Ik ben Max. Een eind in de twintig en gek op koffie. Een leven zonder koffie kan ik me niet voorstellen. Ik ben deze website begonnen om mijn passie voor ‘het zwarte goud’ te delen en om iedereen die van een kopje koffie houdt te helpen om er optimaal van te kunnen genieten. Zelf heb ik iedere dag drie ‘heilige’ koffiemomenten: een lungo om wakker te worden, ’s middags een cappuccino en na het avondeten een espresso.
Veelgestelde vragen
Robusta bonen zijn afkomstig uit laaggelegen gebieden van landen die rond de evenaar liggen.
Robusta koffiebonen beschikken van nature over een hoog cafeïnegehalte. Cafeïne is voor de koffieplant waaraan de robusta bonen groeien een natuurlijk beschermmiddel tegen plagen en ziekten. Omdat de bonen om die reden meer cafeïne bevatten, hebben ze ook een sterke smaak.
Robusta bonen kun je voor iedere zetmethode gebruiken. De bonen leveren een sterkere smaak op dan de arabica koffiebonen.
Voor sommige koffiesoorten maakt Douwe Egberts gebruik van robusta bonen. Zo zijn de Douwe Egberts Espresso koffiebonen een blend van robusta bonen en donker gebrande arabica bonen.