Robusta bonen? Dit zijn de 6 lekkerste robusta koffiebonen

Wanneer je jezelf als een ware koffieliefhebber beschouwt en toe bent aan een koffie met een wat sterkere smaak, is het raadzaam om naar robusta koffiebonen op zoek te gaan.
Robusta bonen? Dit zijn de 6 lekkerste robusta koffiebonen

Deze koffiebonen bevatten minder suiker en meer cafeïne dan arabica bonen, waardoor ze sterker van smaak zijn. Mijn espresso maak ik zelf dan ook het liefst met een melange waarin ook robusta koffiebonen zijn verwerkt. Ik ben Max en vertel je als koffiefanaat graag meer over dit type bonen.

Slechts een kwart van de wereldproductie aan koffiebonen betreft robusta koffiebonen. De krachtige bonen worden op kleinere schaal verbouwd dan arabica bonen. Ze worden vanwege hun bittere smaak namelijk vooral gebruikt voor melanges. Hun hoge cafeïnegehalte (het dubbele ten opzichte van arabica koffiebonen) betekent een minder uitgebreid smakenscala. Een 100% robusta is daarom zeldzaam. De lekkerste robusta koffiebonen die ik hieronder beschrijf, betreffen dan ook melanges.


1. De lekkerste robusta van allemaal

L’OR Espresso Fortissimo koffiebonen

L’OR Espresso Fortissimo koffiebonen

Wanneer je bewust op zoek gaat naar een koffiebonenmelange die gedeeltelijk uit robusta bonen bestaat, ben je hoogstwaarschijnlijk liefhebber van een intense koffiesmaak. Velen die dezelfde mening zijn toebedeeld, kiezen voor de L’OR Espresso Fortissimo koffiebonen. Samen met de donker gebrande arabica bonen vormen deze pittige robusta bonen de basis voor een intense koffiesmaak. De aroma’s van tabak en cederhout zijn daarin ook te herkennen. Meer informatie..

Voor- en nadelen

 • smaakintensiteit 10 (0-12)
 • UTZ-gecertificeerd
 • unieke aroma’s
 • ideaal voor espresso
 • niet voor filterkoffie (deze koffies zijn wél lekker voor filterkoffie)
L’OR Espresso Fortissimo koffiebonen

Bekijk de prijzen op:

bol.com (€29,37)

2. De lekkerste robusta voor een volautomaat

Segafredo Intermezzo

Segafredo Intermezzo

Gebruik je een volautomaat, dan is een donkere, maar niet al te zure blend de perfecte basis voor een espresso. Met een specifieke hoeveelheid robusta koffiebonen verkrijg je dan ook een authentiekere smaak dan met alleen arabica koffiebonen. De Intermezzo koffiebonen van Segafredo bestaan voor 40% uit robusta koffiebonen en voor 60% uit arabica koffiebonen. Het zijn de populairste koffiebonen van het Italiaanse merk. Meer informatie..

Voor- en nadelen

 • ultieme espressostructuur
 • goede crèmelaag
 • laag vetgehalte bonen
 • aantrekkelijke prijs
 • authentieke Italiaanse smaak
 • hoog cafeïnegehalte

3. De lekkerste robusta voor een pistonmachine (espresso)

Douwe Egberts Espresso koffiebonen

Douwe Egberts Espresso koffiebonen

Wie zegt dat alleen Italianen lekkere espresso’s kunnen maken? Onze eigen meesterbrander Douwe Egberts bewijst dat ook op eigen bodem overheerlijke melanges worden gemaakt. De Douwe Egberts Espresso koffiebonen weten Italiaanse finesse met het Nederlandse huiselijke gevoel te combineren. De blend is gemaakt van robusta bonen en donker gebrande arabica bonen. Het resultaat: een krachtige koffie met een interessant aroma. Meer informatie..

Voor- en nadelen

 • smaakintensiteit 9
 • ook voor volautomaat
 • groene stroom DE-fabriek
 • aangename, lange afdronk
 • ietwat bittere nasmaak
 • geen milieucertificering
Douwe Egberts Espresso koffiebonen

Bekijk de prijzen op:

bol.com (€49,96)

4. De lekkerste gemalen robusta bonen (filter)

Red Label van Altezza

Red Label van Altezza

Voor de filter zetmethode gebruikt men in de meeste gevallen arabica koffiebonen. Mag een filterkoffie wat jou betreft wel wat meer pit hebben? Dan is een melange met robusta bonen ideaal. Samen met de arabica bonen vormen ze een complete smaak. Volgens velen beantwoordt Red Label van Altezza aan de behoeften van de liefhebber van sterke filterkoffie. Meer informatie..

Voor- en nadelen

 • chocolade- en notentonen
 • mooie schuimlaag
 • prijs-kwaliteitverhouding
 • intensiteit 10
 • hoog cafeïnegehalte
Red Label van Altezza

Bekijk de prijzen op:

koffievoordeel.nl (€5,29)

5. De lekkerste cafeïnevrije robusta bonen

Segafredo CafeSenza

Segafredo CafeSenza

Vaak stelt men zich de vraag wat de toegevoegde waarde van robusta bonen is wanneer je voor een cafeïnevrije variant kiest? Het antwoord is eenvoudig: hun sterke smaak ontlenen ze niet alleen aan hun van origine hoge cafeïnegehalte, maar ook aan hun lagere suikergehalte. CafeSenza van Segafredo biedt je de authentieke Italiaanse smaakbeleving, maar dan zonder cafeïne. Deze blend van arabica en robusta bonen kun je dus ook voor het slapen gaan nog met een gerust hart drinken. Meer informatie..

Voor- en nadelen

 • volle afdronk
 • authentieke Italiaanse smaak
 • arabica- en robustablend
 • verpakking met ventiel
 • ietwat milde smaak

6. De lekkerste en eerlijkste robusta bonen

Gran Maestro Italiano Celeste

Gran Maestro Italiano Celeste

Wil jij jouw espresso, cappuccino, lungo of andere koffiedrank kunnen drinken in de wetenschap dat deze met respect voor mens en omgeving tot stand is gekomen? Dan zijn de koffiebonen van Gran Maestro Italiano Celeste een echte aanrader. De koffie is een blend van arabica en robusta bonen en omdat deze wat langer zijn gebrand dan de ‘original’ smaak van deze koffiemeester, valt deze nog pittiger uit. De bonen zijn klimaatneutraal geproduceerd en Rainforest Alliance gecertificeerd. Meer informatie..

Voor- en nadelen

 • maximaal intense smaak
 • langzaam gebrand
 • laag vetgehalte
 • klimaatneutrale productie
 • Rainforest Alliance gecertificeerd
 • hoog cafeïnegehalte

Mijn overzicht met de 6 beste Robusta koffiebonen

Robusta koffiebonen kopen, waar let je op?

Robusta koffiebonen kopen, waar let je op?

Als koffieliefhebber in hart en nieren probeer ik regelmatig verschillende soorten koffie uit. Ben je op zoek naar een specifieke soort robusta koffiebonen? Hopelijk heb ik je met de bovenstaande aanbevelingen wat op weg kunnen helpen. Voor de volledigheid zet ik ook nog op een rijtje op welke dingen je moet letten wanneer je robusta koffiebonen gaat kopen.

 • Zetmethode: verschillende zetmethodes zijn niet voor niets ontwikkeld. Voor sommige methodes worden koffiebonen zelfs anders gebrand, om zo de ultieme smaak en aroma’s te kunnen verkrijgen. Lees op de verpakking dan ook altijd voor welke zetmethode de robusta koffiebonen geschikt zijn.
 • Brandgraad: ook de brandgraad bepaalt mede voor welk type koffie je de koffiebonen kunt gebruiken. De brandgraad van robusta koffiebonen beïnvloedt de intensiteit van hun smaak. Een lichte brandgraad levert koffie met een milde smaak op. Een donkere branding zorgt voor een sterke koffie met een bitter karakter. Tussen deze twee niveaus bevindt zich de medium brandgraad.
 • Versheid: des te verser de robusta koffiebonen, des te intenser de smaak en aroma’s ervan. Probeer daarom ook altijd na te gaan wat de productiedatum van de bonen is. Koffiebonen hebben een houdbaarheid van wel een jaar na het brandproces, maar zijn het lekkerst wanneer ze binnen de eerste acht weken na het branden worden gebruikt.
 • Prijs: de prijzen van robusta koffiebonen kunnen flink uiteenlopen. In het algemeen geldt dat écht lage prijzen niet hand in hand gaan met kwaliteit. Wel zijn de robusta bonen wegens hun gemakkelijkere productieproces en hogere opbrengst goedkoper dan arabica koffiebonen. Laat je door dat prijsverschil dus niet in de war brengen. 
 • Duurzaamheid: de duurzaamheid van robusta koffiebonen lees je af aan eventuele certificaten waarover deze beschikken. Een certificaat van de Rainforest Alliance is daarbij het waardevolst. Dit is een keurmerk voor goede, eerlijke koffie. Beschikken de koffiebonen daar niet over, maar zijn ze wel biologisch geproduceerd? Dan is dat een goed alternatief. Bekijk mijn favoriete Fairtrade bonen.

Conclusie: welke robusta bonen zijn iets voor mij?

Er bestaan tal van robusta koffiebonen. Hun herkomst, brandingsgraad en eventuele blend met arabica bonen bepalen stuk voor stuk de uiteindelijke smaak. Een voor iedereen beste robusta koffie bestaat daarom ook niet. Bepaal daarom in eerste instantie wat voor jou belangrijk is: de smaakintensiteit, de productiemethode, het al dan niet cafeïnevrije karakter en natuurlijk de zetmethode neem je daarbij in overweging. Ga je een nieuwe koffiesoort uitproberen? Kies dan voor de kleinste verpakking.

Max van dekoffiekompas.nl

Over mij:

Ik ben Max. Een eind in de twintig en gek op koffie. Een leven zonder koffie kan ik me niet voorstellen. Ik ben deze website begonnen om mijn passie voor ‘het zwarte goud’ te delen en om iedereen die van een kopje koffie houdt te helpen om er optimaal van te kunnen genieten. Zelf heb ik iedere dag drie ‘heilige’ koffiemomenten: een lungo om wakker te worden, ’s middags een cappuccino en na het avondeten een espresso.

Veelgestelde vragen

Waar komen robusta bonen vandaan?

Robusta bonen zijn afkomstig uit laaggelegen gebieden van landen die rond de evenaar liggen. 

Wat maakt de robusta koffieboon een sterke koffieboon?

Robusta koffiebonen beschikken van nature over een hoog cafeïnegehalte. Cafeïne is voor de koffieplant waaraan de robusta bonen groeien een natuurlijk beschermmiddel tegen plagen en ziekten. Omdat de bonen om die reden meer cafeïne bevatten, hebben ze ook een sterke smaak.

Voor welke zetmethode kan ik robusta koffiebonen gebruiken?

Robusta bonen kun je voor iedere zetmethode gebruiken. De bonen leveren een sterkere smaak op dan de arabica koffiebonen.

Gebruikt Douwe Egberts robusta bonen?

Voor sommige koffiesoorten maakt Douwe Egberts gebruik van robusta bonen. Zo zijn de Douwe Egberts Espresso koffiebonen een blend van robusta bonen en donker gebrande arabica bonen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave