Merken koffiebonen

Er zijn heel veel merken koffiebonen. Grote, commerciële merken waarvan je de producten in de supermarkt vindt en kleine merken, die je vaak alleen in speciaalzaken of online kunt kopen. Ik kan me voorstellen dat het kiezen van de koffie die het beste bij jou past niet meevalt. Om je op weg te helpen volgt hieronder een opsomming van een groot aantal merken, met daarbij in het kort wat informatie over hun producten.

Commerciële merken

‘Commercieel’ heeft vaak een wat negatieve bijklank, maar het kan best zijn dat de koffiebonen van een commercieel merk de ideale bonen voor jou zijn. Misschien vanwege de prijs, maar misschien ook vanwege de smaak. Je zult het zelf moeten ontdekken. Hieronder volgt beknopte informatie over de bekendste commerciële merken die koffiebonen aanbieden.

Altezza

Betaalbare kwaliteitskoffie, dat is waar Altezza naar streeft. Je hebt bij Altezza de keuze uit Crema 100% arabica koffiebonen en Slow Roast bonen, een langzaam geroosterde melange van arabica en robusta bonen.

Bekijk mijn favoriete 100% arabica koffiebonen.

Celeste d’Oro

Celeste d’Oro biedt vijf soorten koffiebonen aan. In oplopende intensiteit zijn dat Crema, Classic, Intense, Espresso en Espresso Strong.

Douwe Egberts

De bekendste koffiebrander van Nederland, al sinds 1753 actief, voert een zeer breed assortiment koffiebonen. Zo kun je kiezen uit medium, dark en extra dark roast, bio en fairtrade bonen, de bekende Aroma Rood bonen en nog veel meer.

Gran Maestro Italiano

Koffie op z’n Italiaans, daarvoor zorgen de koffiebonen van Gran Maestro Italiano. Ze zijn verkrijgbaar in de varanten Espresso Elegante (intensiteit 7/12), Lungo Crema (7/12), Originale (8/12), Lungo Intenso (9/12), Cappuccino (10/12), Espresso Forte (11/12), Ristretto (12/12) en Celeste (13/12).

HEMA

De Hollandse Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam, kortweg HEMA, verkoopt 7 soorten koffiebonen: Regular, Crema, Espresso, Espresso Dark Roast en drie single origins uit Vietnam, Rwanda en Colombia.

Illy

Illy is misschien het meest bekend uit de horeca, maar het verkoopt ook koffiebonen voor thuisgebruik. Er zijn diverse soorten: Classico (100% arabica met een milde smaak), Intenso (100% arabica, speciaal voor espresso) en Arabica Selection (100% arabica’s uit diverse landen).

Lavazza

Het Italiaanse merk Lavazza bestaat al meer dan 120 jaar en is vooral bekend vanwege hun espresso. Koffiebonen worden aangeboden in 12 varianten, die flink aan de prijs zijn, maar alom geprezen worden vanwege hun kwaliteit.

Voor meer Italiaanse koffie, bekijk dan mijn top-6.

L’Or Espresso

L’Or is een merk van Jacobs Douwe Egberts. De koffiebonen zijn verkrijgbaar in vijf varianten: Crema Classique (intensiteit 6/12), Bio Organic 9 (9/12), Forza (9/12), Fortissimo (10/12) en Onyx (12/12).

Kanis & Gunnink

Kanis & Gunnink bestaat al sinds 1885. Het bedrijf heeft één soort koffiebonen in het assortiment. Deze medium geroosterde melange van arabica en robusta bonen staan bekend om hun ronde en evenwichtige smaak.

Segafredo

Segafredo is een merk van de Zanetti Beverage Group, wereldwijd een van de grootste spelers op de koffiemarkt. Het assortiment koffiebonen van Segafredo is zeer breed, van espresso tot extra mild.

Starbucks

De hippe koffie van Starbucks kun je ook gewoon thuis drinken. Starbucks verkoopt pakken koffiebonen in de variaties licht, medium en donker geroosterd en een single origin uit Colombia.

Eigen merk supermarktkoffie

Veel supermarkten hebben als goedkoopste optie hun eigen merk koffiebonen. Ook deze bonen worden gebrand bij grote, commerciële branderijen. Verschillende tests op internet bewijzen dat deze koffie niet altijd onderdoet voor de A-merken. Voorbeelden van eigen merken zijn:

Albert Heijn

Het huismerk van Albert Heijn heet Perla. AH brandt deze koffie in haar eigen branderij. De gewone Perla koffiebonen zijn verkrijgbaar in 2 varianten. Daarnaast zijn er Perla Superiore bonen te koop in 13 varianten, waaronder ook single origins.

Lidl

Lidl heeft 2 huismerken. Bellarom koffiebonen, een melange van arabica en robusta, is verkrijgbaar als Rood (intensiteit 5/5) en als de mildere Caffè variant (3/5). Way To Go is 100% arabica koffie, verkrijgbaar in de varianten espresso (5/5) en Caffè (4/5).

Aldi

Moreno is het eigen koffiemerk van Aldi. Moreno koffiebonen zijn verkrijgbaar in de variaties Rood en Crema (beiden medium roast) en Espresso (extra dark roast).

G’woon

G’woon is het huismerk van veel supermarkten (Dekamarkt, Vomar, Hoogvliet, Nettorama, Spar). De koffiebonen van G’woon zijn in diverse variaties en intensiteiten verkrijgbaar.

Jumbo, Plus en Spar verkopen koffiebonen onder hun eigen naam.

Kleine branderijen

Kleine branderijen zijn natuurlijk ook commercieel, op hun eigen manier. Hun verdienmodel is alleen heel anders dan dat van de grote merken. Kleine koffiebranders kiezen vaker voor ecologisch geteelde koffiebonen, waar de teler een eerlijke prijs voor betaald krijgt. Ze branden die bonen vervolgens in veel kleinere hoeveelheden, zodat ze vers bij jou in huis komen. Vaak met de branddatum op de verpakking. Er zijn zo’n 150 branderijen in Nederland. die kunnen we natuurlijk niet allemaal vermelden. Hier is een lijst met een aantal bekende kleine branderijen, die hun eigen merk voeren:

Café du Jour

Bij Café du Jour branden ze elke week kleine hoeveelheden koffiebonen. De bonen die je koopt zijn dus altijd vers gebrand. De meest verkochte varianten zijn 100% arabica bonen uit Brazilië, Colombia en Ethiopië, en de arabica-robusta melange Madrugador, de koploper qua verkoop.

Bij Café de Jour ben je aan het juiste adres voor bonen voor je volautomaat, maar er zijn natuurlijk meer goede opties voor je volautomaat. Benieuwd? Ik heb mijn favoriete bonen voor volautomaten op een rijtje gezet.

De Brandzaak

Deze branderij uit Rotterdam biedt onder meer single origin arabica koffiebonen aan uit Brazilië, Costa Rica, Honduras, Guatemala, Peru en Ethiopië. 

Zwartekoffie

Deze Apeldoornse branderij koopt zelf haar bonen in bij de boer, om optimale controle te houden over de kwaliteit. Het assortiment omvat 100% arabica licht gebrande bonen, espresso koffiebonen en een melange met arabica en robusta koffiebonen, speciaal voor volautomaten.

Robusta heeft misschien niet de beste naam, wat niet geheel terecht is naar mijn mening. Robusta koffie is perfecte voor een melange of blend om de verfijnde smaken van arabica in balans te houden. Sommige 100% robusta koffies kunnen ook best lekker zijn, afhankelijk van hoe ze verwerkt zijn.

Moyee

Het Amsterdamse Moyee is al aardig bekend in Nederland. Moyee koopt haar koffie rechtstreeks in bij boeren in Ethiopië. In dat land worden de bonen ook gebrand en verpakt.

White Label Coffee

De hoog geprezen koffiebonen van White Label Coffee worden allen via hun website en in hun twee koffiezaken in Amsterdam. Het assortiment bestaat uit single origin bonen uit Indonesië, Burundi, Brazilië, Peru, Honduras en Ethiopië.

Lot Sixty One

Met vestigingen in Amsterdam en Den Haag biedt Lot Sixty One espresso en filter roasts aan van diverse oorsprong. Een bezoek aan deze koffiezaken is een aanrader.

Mocca d’Or

Mocca d’Or is een middelgrote branderij, die uitsluitend brand voor de horeca en retailers. Via koffiespeciaalzaken en diverse webshops kun je er eenvoudig aankomen. Bijzonder in het assortiment van Mocca d’Or is hun India Peredinia Fine Robusta van 100% Robusta bonen, voor de liefhebber van een echt stevige espresso.

Bovenstaande branderijen vormen slechts een greep uit het nog steeds groeiende aantal. Mijn advies is om te proberen je eigen voorkeur te omschrijven en die te vergelijken met de omschrijving van de producten van al die branderijen. Wil je meer weten over soorten koffie en hoe ze smaken, lees dan mijn pagina’s over koffiebonen. Wil je ook informatie over de apparaten waarmee je de koffie zet, bekijk dan mijn beoordelingen op de pagina’s over volautomatische koffiemachines en espressomachines.

Reacties zijn gesloten.

Inhoudsopgave