Home » Koffiebonen » Italiaans koopgids

Italiaanse bonen? Dit zijn de 6 lekkerste Italiaanse koffiebonen

Italiaanse bonen? Dit zijn de 6 lekkerste Italiaanse koffiebonen

’s Werelds ultieme koffieland? Ondanks dat er in het land van de laars zelf geen enkele koffieboon wordt verbouwd, mag Italië zich dé expert in het zwarte goud noemen. Een titel die het land niet zomaar heeft verkregen. Ooit werd er namelijk de espressomachine uitgevonden. Maar ook het koffie drinken zelf behoort er al eeuwenlang tot de cultuur. Ik ben Max, een koffieliefhebber die altijd op zoek is naar nieuwe smaken, en vertel jou graag alles over de 6 lekkerste Italiaanse koffiebonen.

Dit zijn de beste Italiaanse bonen van 2024


1. Espresso blend – The Kolektif

Espresso blend - The Kolektif

Als je een volautomatische koffiemachine of een pistonmachine thuis hebt staan, zou ik deze koffiebonen van The Kolektif écht aanraden. Deze blend is voor liefhebbers van koffie met een beetje pit, maar die niet zo bitter smaakt. The Kolektif gebruikt alleen koffiebonen uit Indonesië en Papoea Nieuw Guinea en hun missie is om het welzijn van de koffieboeren te verbeteren én iedereen te laten profiteren van hun “collectieve succes”. Voor iedere zak koffie die je bij The Kolektif koopt, doneert men 1 euro aan koffieboeren in Indonesië. En dat is nog niet alles: alle koffiebonen zijn vers gebrand. Ze beloven nooit koffie op te sturen die ouder is dan 2 maanden.

Uitgelicht:

 • Heerlijke koffie
 • Chocolade smaken
 • Kruidige smaken
 • Frisse afdronk
 • Licht donker gebrand
 • 60% arabica / 40% hoogwaardige robusta
 • 1 euro naar koffiebonen
 • Perfect voor volautomaat

Bekijk deze koffie


2. De lekkerste Italiaanse bonen voor een volautomaat

Segafredo Intermezzo

Wanneer je gebruikmaakt van een volautomaat, is de branding van de Italiaanse bonen erg belangrijk. Waar een mild roast voor een zachte smaak zorgt en een dark roast een sterke, bittere smaak oplevert, zit de medium roast daartussenin. De meeste gebruikers van volautomaten geven daaraan de voorkeur. Segafredo Intermezzo bestaat uit de lekkerste en zorgvuldig medium gebrande arabica en robusta koffiebonen.

Voordelen

 • arabica en robusta
 • rijke, volle smaak
 • chocolade- en hazelnoottonen
 • zachte textuur

Nadelen

 • te milde lungo

Bekijk de Laagste prijs


3. De lekkerste Italiaanse bonen voor een pistonmachine (espresso)

illy - koffiebonen - Classico (Normale Branding)

Drink jij het liefst espresso? Voor een pistonmachine zijn de Illy Intenso Italiaanse koffiebonen ideaal. Alhoewel dit een donkere branding betreft, houdt het feit dat de bonen 100% arabica bonen betreffen het smaakprofiel geheel in balans. Zeker wanneer je van een pittig kopje espresso of een ristretto (een zeer geconcentreerde espresso) houdt, is dit een aanrader.

Voordelen

 • van 9 arabicasoorten
 • intense smaak
 • krachtige body
 • mooie crèmelaag

Nadelen

 • hogere prijs

Bekijk de Laagste prijs


4. De lekkerste gemalen Italiaanse bonen (filter)

Espresso Casa van Segafredo

In deze lijst met lekkerste Italiaanse koffiebonen hoeft Segafredo het niet te doen met slechts één notering: ook op het gebied van gemalen koffie blinkt dit merk uit. De Espresso Casa van Segafredo is alom geliefd. De smaak weet veel koffiedrinkers, mede vanwege zijn balans tussen kwalitatief hoogwaardige arabica en robusta bonen te bekoren. Niet alleen de koffiesmaak is goed, ook de crèmelaag is precies zoals je die verwacht van een Italiaans kopje zwart goud.

Voordelen

 • arabica- en robustablend
 • sterke body
 • cacao- en kruidentonen
 • uitstekende crèmelaag

Nadelen

 • minder sterke nasmaak

Bekijk de Laagste prijs


5. De lekkerste cafeïnevrije Italiaanse bonen

Decaffeinato koffiebonen van Gran Maestro Italiano

Genieten van overheerlijke Italiaanse koffie, maar dan zonder de nadelige effecten van cafeïne? Zelfs ’s avonds geniet je zorgeloos van je koffie van de Decaffeinato koffiebonen van Gran Maestro Italiano. Het karaktervolle merk zorgt ervoor dat je van de pure smaak van koffie geniet, en dat ook nog eens tegen een eerlijke prijs.

Meer decafe bonen? Bekijk mijn favorieten.

Voordelen

 • 100% arabica koffie
 • fruitig, bloemig karakter
 • originele koffiesmaak
 • heerlijk aroma

Nadelen

 • grote verpakking

Bekijk de Laagste prijs


6. De lekkerste en eerlijkste Italiaanse bonen

Koffiebonen Originale van Gran Maestro Italiano

We sluiten de rij met de 6 beste Italiaanse koffiebonen af met nogmaals een product van Gran Maestro Italiano, namelijk de Gran Maestro Italiano Originale. Deze koffie heeft een intensiteit van 8/12 en wordt daardoor gewaardeerd door de liefhebbers van zowel pittige als zachtere koffiesmaken. Deze Italiaanse koffiebonen zijn Rainforest Alliance gecertificeerd, wat betekent dat het ecosysteem bij de productie van deze bonen wordt beschermd.

Voordelen

 • intensiteit 8/12
 • 100% arabica
 • uit beste koffiegebieden
 • zacht-zoete afdronk
 • voor uiteenlopende koffiedranken

Nadelen

 • minder sterke espresso

Bekijk de Laagste prijs


Mijn overzicht met de 6 beste Italiaanse koffiebonen

Italiaanse koffiebonen kopen, waar let je op?

Italiaanse bonen? Dit zijn de 6 lekkerste Italiaanse koffiebonen

Al eeuwen geleden waren koffiehuizen en cafés in Italië heel gewoon. Niet zo verwonderlijk dus, dat de Italianen zich anno nu ook nog de ware koffiespecialisten mogen noemen. Ben jij specifiek op zoek naar Italiaanse koffiebonen? Je uiteindelijke beslissing is natuurlijk grotendeels afhankelijk van je voorkeuren. Toch zijn er een paar dingen waar je op kunt letten voordat je tot een aanschaf besluit.

 • Zetmethode: bij iedere zetmethode bestaat de voorkeur voor een bepaald type koffie. Zeker wanneer je een ‘geoefend’ koffieliefhebber bent, houd je hier rekening mee. Een pistonmachine levert bijvoorbeeld een heel ander resultaat op dan een filterapparaat. Ga dus altijd na of een bepaald soort Italiaanse bonen vooral geschikt is voor een specifieke zetmethode en laat je niet enkel verleiden door een aantrekkelijke smaakbeschrijving. Houd je van filterkoffie? Vergeet dan niet de beste filterkoffie te bekijken.
 • Brandgraad: de brandgraad verwijst naar de duur van het brandproces van de bonen. Een korte branding levert een light roast op, een lange branding een dark roast en een branding van middelmatige duur leidt tot een medium roast. Ga na of je vooral van pittig en bitter houdt, of meer voor een afgeronde smaak met een wat fruitiger karakter gaat. 
 • Versheid: dat koffiebonen niet eeuwig houdbaar zijn, mag geen nieuws heten. Maar wist je dat de bonen hun versheid al na een paar weken verliezen? Alhoewel je er dan nog prima een kop koffie mee kunt zetten, lever je wat betreft smaak wel in. Daarom koop je het liefst koffiebonen die niet langer dan zes tot acht weken geleden zijn gebrand. Ben je in de gelegenheid, check dan altijd even de branddatum op de verpakking. Een elektrische koffiemolen of handmatige koffiemolen kan ook helpen om je koffie vers te houden.
 • Prijs: Hoeveel ben jij bereid om voor een pak Italiaanse koffiebonen te betalen? De grootste liefhebbers zullen bereid zijn wat dieper in de buidel te tasten. Heb jij ‘gewoon’ behoefte aan een goede kop koffie? Dan hoef je niet naar de allerduurste merken te kijken. Overigens betekent duur niet altijd per se beter. De Italiaanse merken ontlopen elkaar wat kwaliteit betreft niet veel, maar toch bestaan er flinke prijsverschillen. Laat je daardoor dus niet op het verkeerde been zetten.
 • Duurzaamheid: duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Ook op het gebied van koffie. Gaat jouw voorkeur uit naar koffie die geen negatieve impact op het ecosysteem en de mensen in de omgeving heeft? Kies dan voor een merk dat voorzien is van een keurmerk. Een Rainforest Alliance keurmerk betreft vooral de bescherming van het ecosysteem, terwijl Fairtrade bijvoorbeeld een sterkere focus heeft op de bescherming van de rechten van koffieboeren en hun gezinnen. 

Conclusie: welke Italiaanse bonen zijn iets voor mij?

Het antwoord op deze vraag is voor iedereen anders. Mijn eigen voorkeur gaat uit naar een medium branding waarbij bitterheid en fruitigheid een mooi samenspel vormen. Maar wellicht heb jij weer heel andere voorkeuren. Zie mijn tips dan vooral als handige leidraad, maar probeer vooral verschillende soorten Italiaanse koffiebonen uit om te ontdekken wat jij het lekkerst vindt. 

Max van dekoffiekompas.nl

Over mij:

Ik ben Max. Een eind in de twintig en gek op koffie. Een leven zonder koffie kan ik me niet voorstellen. Ik ben deze website begonnen om mijn passie voor ‘het zwarte goud’ te delen en om iedereen die van een kopje koffie houdt te helpen om er optimaal van te kunnen genieten. Zelf heb ik iedere dag drie ‘heilige’ koffiemomenten: een lungo om wakker te worden, ’s middags een cappuccino en na het avondeten een espresso.

Veelgestelde vragen

Worden Italiaanse koffiebonen in Italië verbouwd?

Italië staat bekend om zijn koffiecultuur, maar de bonen die de koffiemeesters voor hun blends gebruiken, groeien helemaal niet in het land van de laars. De koffiebonen zijn voornamelijk afkomstig uit Afrika en Midden- en Zuid-Amerika. Ze worden door Italië geïmporteerd en daar geroosterd.

Welke soorten Italiaanse koffie bestaan er?

Er bestaan veel verschillende soorten Italiaanse koffie. In sommige koffiedranken speelt melk(schuim) een belangrijke rol. Voorbeelden van Italiaanse koffie zijn: espresso, ristretto, cappuccino, latte macchiato, doppio en lungo. Espresso vormt altijd de basis.

Welke Italiaanse koffiebonen bestaan er?

Koffiebonen kunnen arabica of robusta bonen betreffen. Het overgrote deel behoort tot de eerste categorie. Arabica bonen zijn wat zachter en fruitiger van smaak, terwijl robusta bonen een sterkere smaak hebben en een hoger cafeïnegehalte bevatten.