Filterkoffie? Dit zijn de 5 lekkerste soorten gemalen koffie

Een ijzersterke espresso? Een met liefde bereide cappuccino, voorzien van een prachtige schuimlaag? Buitenshuis drinken we graag een bijzondere creatie. Thuis begint daar langzaam maar zeker verandering in te komen.
Filterkoffie? Dit zijn de 5 lekkerste soorten gemalen koffie

Steeds vaker wordt er weer voor filterkoffie gekozen. Niet zo gek, als je je bedenkt dat gemalen koffie je een heerlijk zachte smaak en aroma oplevert. Ik ben Max, koffiefanaat sinds jaar en dag, en vertel je hieronder meer over de 6 lekkerste soorten gemalen koffie. 


1. De lekkerste filterkoffie van allemaal

Koffiebonen Originale van Gran Maestro Italiano

Koffiebonen Originale van Gran Maestro Italiano

Er kan er maar één de allerbeste zijn. Alhoewel onze eigen Douwe Egberts gemalen koffie hoog scoort in elke test die er wordt gedaan, valt het karakter van de gemalen koffie Originale van Gran Maestro Italiano eveneens niet te ontkennen. Het begint al met de chique zwarte zak met gouden label: veelbelovend. Deze gemalen koffie voldoet aan alle verwachtingen: intens, zonder ook maar enigszins bitter te zijn. Deze filterkoffie bestaat uit een mix van arabica- en robustabonen: een winnend team! Meer informatie..

Voor- en nadelen

 • intense smaak
 • aangename geur
 • prettige afdronk
 • goede prijs-kwaliteitverhouding
 • grote zak

2. De lekkerste filterkoffie voor een volautomaat

Douwe Egberts Aroma Red

Douwe Egberts Aroma Red

Bij een volautomaat denk je wellicht meteen aan koffiebonen. Toch bestaan er ook varianten die over een speciale functie voor gemalen koffie beschikken. Met zijn ronde smaak en aangename aroma is de Douwe Egberts Aroma Rood filterkoffie een echte aanrader voor een volautomaat. Niet voor niets behoort hij al jaren tot de beste koffiesoorten van Nederland. De medium branding zorgt voor een evenwichtig aroma. Meer informatie..

Voor- en nadelen

 • uniek thuisgevoel
 • evenwichtige smaak
 • DE spaarpunten
 • aantrekkelijke prijs
 • stevige vacuümverpakking
 • hoog cafeïnegehalte

3. De lekkerste filterkoffie voor een pistonmachine (espresso)

Classico Espresso from Illy

Classico Espresso from Illy

Zeg nu zelf: deze lijst zou toch niet compleet zijn zonder de Italiaanse koffiemeester Illy? Bang dat je met filterkoffie geen lekkere espresso kunt maken? De Classico Espresso van Illy bewijst je het tegendeel. Deze espressomaling is precies wat je nodig hebt om met jouw pistonmachine een karaktervolle espresso te zetten. Ondanks dat je met deze Illy gemalen koffie een krachtige espresso maakt, is het resultaat allesbehalve bitter te noemen.

Houd je van italiaanse koffie? Raadpleeg dan mijn test. Meer informatie..

Voor- en nadelen

 • intens zonder bitterheid
 • zorgvuldig getest
 • romige smaak
 • prettige afdronk
 • duurder dan gemiddeld

4. De lekkerste cafeïnevrije filterkoffie

Decaffeinato koffiebonen van Gran Maestro Italia

Decaffeinato koffiebonen van Gran Maestro Italia

Zoals je misschien wel weet, staat filterkoffie bekend om zijn hoge cafeïnegehalte. Ideaal voor als je behoefte hebt aan die bekende koffieboost. Kies jij alleen vanwege de smaak voor gemalen koffie en probeer je de hoeveelheid cafeïne zo veel mogelijk te beperken? Van alle cafeïnevrije soorten gemalen koffie is de Decaffeinato van Gran Maestro Italiano mijn favoriet. De koffie is zo smaakvol en aromatisch dat je eigenlijk niet eens doorhebt dat deze geen cafeïne bevat.

Benieuwd naar de lekkerste decafe bonen? Meer informatie..

Voor- en nadelen

 • onvervalst Italiaans karakter
 • krachtige koffiesmaak
 • medium body
 • zeer betaalbaar
 • wat grovere maling

5. De lekkerste en eerlijkste filterkoffie

Aroma Snelfilter van Fairtrade Original

Aroma Snelfilter van Fairtrade Original

Onder eerlijke koffie verstaan we koffie die op eerlijke wijze wordt geproduceerd. Met respect voor mens en milieu. Wil jij zonder enige zorgen over deze thema’s van je kopje koffie kunnen genieten? Kies dan voor de Aroma Snelfiltermaling van Fairtrade Original. Deze mix van gemalen arabica en robusta bonen kent zijn roots in Afrika en Midden-Amerika. Fairtrade belooft dat koffieboeren en hun gezinnen een eerlijke uitbetaling ontvangen. Meer informatie..

Voor- en nadelen

 • Fairtrade label
 • cacao- en notenhints
 • arabica-robusta blend
 • koffie met body
 • hoog cafeïnegehalte
Aroma Snelfilter van Fairtrade Original

Bekijk de prijzen op:

koffievoordeel.nl (€7,99)

Mijn overzicht met de 5 beste Filter koffiebonen

Gemalen koffie kopen, waar let je op?

Gemalen koffie kopen, waar let je op?

Sluit jij je ook aan bij de back to basic trend en wil je filterkoffie uit gaan proberen? Of ben je al fervent liefhebber van gemalen koffie en op zoek naar inspiratie? Hopelijk weet je met behulp van de tips in dit artikel wat beter welke filterkoffie het beste bij jou past. Wat je voorkeuren ook zijn, op sommige zaken moet je altijd letten als je gemalen koffie gaat kopen. Denk daarbij aan:

 • Zetmethode: ik noem het in al mijn reviews en alhoewel het in het geval van filterkoffie een open deur lijkt, noem ik het toch nog maar even. Voor filterkoffie heb je gemalen koffie nodig. Dat betekent voor de meeste koffieliefhebbers dat ze direct voor een filtermaling van arabicabonen of een combinatie van arabica- en robustabonen kiezen. Koop je toch liever verse koffiebonen? Zorg er dan voor dat je een elektrische bonenmaler of handmatige bonenmaler in huis hebt. Voorkom een bittere koffiesmaak door je filter-koffiezetapparaat goed schoon te maken. Lees hier mijn tips!
 • Brandgraad: de brandgraad van koffiebonen noemen we ook wel de roast. Des te donkerder de roast, des te bitterder de smaak van de bonen. De light roast geeft de zachtste en meest verfijnde smaak. Check dus altijd de brandgraad om na te gaan of een bepaald soort filterkoffie wel echt bij jouw voorkeuren past.
 • Versheid: het is geen geheim dat koffiebonen langer vers blijven dan gemalen koffie. Die laatste blijft in de juiste verpakking en onder kamertemperatuur enkele maanden goed. Een luchtdichte verpakking is essentieel om de versheid te waarborgen.
 • Prijs: net als bij hele koffiebonen zie je vaak wel dat de hoogste prijskaartjes aan de bekendste merken hangen. Toch betekent dat niet per se dat de duurste optie de allerbeste is. Mijn tip? Experimenteer er vooral op los en schaf, als je nog niet bekend bent met een bepaalde soort gemalen koffie, eerst eens een kleine verpakking aan. 
 • Duurzaamheid: wil je vooral duurzame filterkoffie drinken, ga dan specifiek op zoek naar koffiesoorten die van een certificaat zijn voorzien. Die van de Rainforest Alliance bijvoorbeeld, of FairTrade. Kun je die niet vinden? Een biologisch merk is een prima alternatief.

Vergeet ook zeker niet mijn lijst met favoriete filterapparaten te lezen mocht je een nieuw filter-koffiezetapparaat willen aanschaffen.

Conclusie: welke gemalen koffie is iets voor mij?

Wat voor jou de beste filterkoffie is, is niet zomaar te zeggen. Het antwoord is voor iedereen anders, omdat iedereen weer andere voorkeuren heeft. Selecteer jouw opties op het gebied van smaak, cafeïne, duurzaamheid en zetmethode om bij de voor jou beste opties uit te komen. De tips die ik je in dit artikel heb gegeven, helpen je misschien bij het nemen van je beslissing!

Max= van dekoffiekompas.nl

Over mij:

Ik ben Max. Een eind in de twintig en gek op koffie. Een leven zonder koffie kan ik me niet voorstellen. Ik ben deze website begonnen om mijn passie voor ‘het zwarte goud’ te delen en om iedereen die van een kopje koffie houdt te helpen om er optimaal van te kunnen genieten. Zelf heb ik iedere dag drie ‘heilige’ koffiemomenten: een lungo om wakker te worden, ’s middags een cappuccino en na het avondeten een espresso.

Veelgestelde vragen

Hoe moet je gemalen koffie bewaren?

Om gemalen koffie zo lang mogelijk vers te houden, bewaar je deze luchtdicht, donker en op een niet te warme plaats. In tegenstelling tot wat soms wordt beweerd, kun je je koffie beter niet in de koelkast bewaren. Daar raakt hij zijn smaak juist door kwijt. 

Wat is filterkoffie?

Filterkoffie is een ander woord voor gemalen koffie oftewel gemalen koffiebonen. Wanneer je filterkoffie zet, giet je heet water over de gemalen koffie heen. Dit kan zowel machinaal als met de hand. 

Welke koffie kun je zetten met gemalen koffie?

Met gemalen koffie kun je de meest uiteenlopende soorten koffie maken. Wil je specifiek een espresso zetten, kies dan voor een espressomaling om de juiste kracht te kunnen verkrijgen.

Klopt het dat je gemalen koffie na het zetten van een kop nog een keer kunt gebruiken?

Filterkoffie gebruik je één keer om één of meerdere koppen koffie tegelijk mee te zetten. Eenmaal gebruikt, kun je van de gemalen koffie geen tweede ronde koffie zetten. Dat neemt overigens niet weg dat je er een hoop andere nuttige dingen mee kunt doen. Zo kun je het gebruiken als plantenvoeding, schuurmiddel en zelfs als gezichtsmasker.

Hoeveel schepjes koffie gebruik je voor filterkoffie?

Op deze vraag bestaat geen eenduidig antwoord. Het aantal te gebruiken schepjes is namelijk geheel afhankelijk van je eigen voorkeur. Des te meer je van sterke koffie houdt, des te meer schepjes gebruik je.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave