Fairtrade koffiebonen in overzicht

Fairtrade koffiebonen kopen? Ik ben Max en stel hoge eigen aan mijn kop koffie, niet alleen op het gebied van smaak maar ook op duurzaamheid. Ik heb de beste Fairtrade koffies voor jou op een rijtje gezet. Lees je met mij mee?

Wat doe je als verzot bent op koffie, maar tegelijkertijd ook van een eerlijk en duurzaam kopje zwart goud wilt kunnen genieten? Dan kies je voor Fairtrade koffiebonen!

Fairtrade is een keurmerk waarmee een koffiemerk aangeeft dat het zijn boeren altijd een minimale rijs betaalt. Verlies maken zij daardoor nooit. Kies je voor dit soort koffiebonen? Dan kies je behalve voor een eerlijke behandeling van de mensen ook voor een eerlijke behandeling van de grond. En daar is ook Moeder Aarde je dankbaar voor. Ik ben Max, koffiefanaat in hart en nieren, en vertel je graag meer over de 5 lekkerste Fairtrade koffiebonen.


1. De lekkerste Fairtrade van allemaal

Voor koffie met een intense smaak en een rijk aroma. Herkomst: Nicaragua, Guatemale, Oeganda – arabica en robusta.

Fairtrade Original Koffiebonen Aroma

Fairtrade Original Koffiebonen Aroma

Met zorg geproduceerde en verwerkte bonen uit Nicaragua, Guatemala en Oeganda. Je raadt het al: dat kan niets anders dan een succesrecept opleveren. De Fairtrade Original Koffiebonen Aroma zijn al sinds jaar en dag favoriet onder liefhebbers van koffie en duurzaamheid. De koffiebonen rijpen langzaam onder de zon en worden met de hand uitgekozen. Dat levert koffie met intense smaken en aroma’s op! Meer informatie..

Voor- en nadelen

  • cacao- en notenhints
  • eerlijk voor boeren
  • arabica- en robustablend
  • langzaam rijpingsproces
  • volle koffiesmaak
  • duurder dan gemiddeld

Bekijk de prijzen op:


2. De lekkerste Fairtrade voor een volautomaat

Heerlijke duurzame koffie. Echt één van mijn favoriete koffies. Afkomstig uit Atjeh, Sumatra. 100% Arabica.

Gayo Sumatra Medium Roast

Gayo – The kolektif

De “Gayo Mandheling Sumatra” van The Kolektif is een uitstekende keuze. Deze 100% Arabica koffie uit Atjeh, Sumatra biedt een rijke body met verfijnde zuren en zoete ondertonen. Ik proefde subtiele hints van kruiden, noten en aardse nuances, wat ik heerlijk vond. Ondanks het ontbreken van een Fairtrade keurmerk, heb ik deze koffie toch op nummer twee van de lijst gezet. Waarom? Omdat The Kolektif een euro per kilogram investeert in duurzame initiatieven voor koffieboeren in Sumatra. Via hun website houden ze je op de hoogte van wat ze uiteindelijk met het geld hebben gedaan. Het is nu een nieuw merk, dus het is nog wachten op de eerste updates hierover. Meer informatie..

Voor- en nadelen

  • Heerlijke koffie
  • Transparant merk
  • Fijne smaken
  • Vers gebrand
  • 100% single origin uit Atjeh, Sumatra
  • niet te donker gebrand (medium roast)
  • Lekker voor in een volautomaat, maar ook als filterkoffie
  • Geniet van 10% korting met de code: dekoffiekompas10
  • alleen verkrijgbaar in hele koffiebonen

Bekijk de prijzen op:


3. De lekkerste Fairtrade voor een pistonmachine (espresso)

Voor een intens sterke koffie, met tonen van chocolade en vanille. Herkomst: Nicaragua, Guatemala, Oeganda – arabica en robusta.

Fairtrade Original Espresso

Fairtrade Original Espresso

Een espresso mag dan wel klein zijn, wat smaak betreft is hij groots! Zweer jij als koffieliefhebber bij deze intens sterke koffie? Ook dan valt er binnen de koffiemerken met Fairtrade labels meer dan genoeg te kiezen! De Fairtrade Original Espresso bonen zijn wat mij betreft een absolute aanrader. In deze espresso proef je onder andere de smaak van donkere chocolade terug. Dat maakt deze bonen extra robuust en verfijnd tegelijk!

Vergeet niet de lekkerste espresso bonen te raadplegen. Meer informatie..

Voor- en nadelen

  • vanille- en chocoladetonen
  • eerlijk voor koffieboeren
  • langzame branding
  • rijk aan aroma’s
  • creëert mooie crèmelaag 
  • duurder dan gemiddeld

Bekijk de prijzen op:


4. De lekkerste gemalen Fairtrade bonen (filter)

Voor liefhebbers van filterkoffie met hinten van cacao. Herkomst: Nicaragua, Guatemala, Oeganda – arabica en robusta.

Aroma Snelfilter van Fairtrade Original

Aroma Snelfilter van Fairtrade Original

Behoor jij tot de liefhebbers van filterkoffie? Dan is Aroma Snelfilter van Fairtrade Original een blend, gemaakt van arabica- en robustabonen, die je zeker weten te bekoren. De bonen zijn afkomstig uit Afrika en Midden-Amerika. Behalve in een filtermachine kun je de gemalen koffie ook gebruiken in bijvoorbeeld een cafetière of French press. Hoe handig is dat?! Net als in de koffiebonen van dit merk komt ook hier de cacao duidelijk naar voren. Meer informatie..

Voor- en nadelen

  • cacao- en notenhints
  • voor verschillende apparaten
  • arabica en robustablend
  • volle smaak
  • eerlijk voor producenten
  • maximaal halfjaar houdbaar

Bekijk de prijzen op:


5. De lekkerste cafeïnevrije Fairtrade bonen

Voor liefhebbers van een pittige decaf. Herkomst: Afrika, Centraal- en Zuid-Amerika – arabica en robusta, licht gebrand.

La Esperanza Deca van JAVA

La Esperanza Deca van JAVA

Zin in een sterke kop koffie, maar dan zonder de bijwerkingen van cafeïne? La Esperanza Deca van JAVA is dan dé oplossing. Het merk draagt zijn Fairtrade label met trots op zijn verpakking. Een verpakking waar overigens ook meer dan goed over is nagedacht, want deze beschikt over een versheidsventiel die je koffie nóg langer goed houdt. Ook worden de cafeïnevrije Fairtrade bonen zo snel mogelijk na het branden en afkoelen verpakt. Dat garandeert een volle, intense smaak. Meer informatie..

Voor- en nadelen

  • geen cafeïne-effecten
  • licht gebrand
  • slimme, luchtdichte verpakking
  • pittige koffiesmaak
  • hoge prijs

Bekijk de prijzen op:


Mijn overzicht met de 5 beste Fairtrade koffiebonen

Fairtrade bonen kopen, waar let je op?

Fairtrade bonen kopen, waar let je op?

Kies je bewust voor koffiebonen of gemalen koffie van merken die goed zijn voor hun producenten? Dan let je op het groen-blauwe Fairtrade label op de verpakking. Dit zijn merken die weten dat smaak bij de oorsprong begint en respect heeft voor de productiemethoden van de lokale boeren. Let op: Fairtrade koffiebonen zijn dus iets anders dan koffiebonen die over een label zoals Rainforest Alliance beschikken. Die laatste focust zich meer op duurzaamheid en de omgeving. Waar moet je verder op letten wanneer je Fairtrade koffiebonen gaat kopen?

  • Zetmethode: bij het kiezen van de juiste Fairtrade koffiebonen komt meer kijken dan alleen het uitkiezen van een verpakking die je aanspreekt of de soort die je laatst in een café dronk. De Fairtrade koffiebonen moeten immers ook passen bij jouw zetmethode. Alhoewel overal wel een mouw aan valt te passen, zijn sommige bonen toch echt geschikter voor bepaalde zetmethoden dan andere bonen.
  • Brandgraad: houd jij wel van een bittere koffiesmaak of mag het van jou wat zachter en verfijnder? Iedere koffieliefhebber heeft zo zijn eigen voorkeuren. Of misschien drink je ’s ochtends wel liever andere koffie dan ’s middags, ook dat zou zomaar kunnen. Selecteer dus altijd ook op de brandgraad oftewel de roast. Des te donkerder, des te bitterder.
  • Versheid: net als ‘reguliere’ koffiebonen hebben ook Fairtrade koffiebonen een beperkte houdbaarheid. Check indien mogelijk dus altijd even de houdbaarheidsdatum van de koffie die je op het oog hebt.
  • Prijs: de prijs van Fairtrade bonen wordt nogal eens als nadeel van deze soort koffiebonen genoemd. Echter, dat ietwat hogere prijskaartje is maar al te goed te begrijpen. Je koopt je koffie immers van een merk dat zijn koffieboeren op de juiste manier behandelt. Dat betekent dat zij altijd een minimumprijs ontvangen en zo over een stabiel inkomen beschikken om zichzelf en hun gezin te onderhouden. 
  • Duurzaamheid: alle koffiebonen die van het Fairtrade label zijn voorzien, hebben dit label verkregen na een strenge keuring. Op sociaal gebied worden erg hoge eisen gesteld. Zo werken de locals onder andere in een veilige werkomgeving en is kinderarbeid ten strengste verboden. 

Er zijn zowel 100% arabica bonen en 100% robusta bonen met een Fairtrade keurmerk. Soms wordt er wel eens gedaan alsof robusta koffie niet lekker is. Vaak is dit ook zo, maar als een robusta koffie op dezelfde manier verwerkt wordt als een arabica boon dan kan ook robusta koffie erg lekker zijn!

Conclusie: welke Fairtrade bonen zijn iets voor mij?

De vraag welke Fairtrade koffiebonen iets voor jou zijn, is niet zomaar te beantwoorden. Niet elke koffieboon is immers hetzelfde. Het land van herkomst en de brandgraad spelen daarin een belangrijke doorslaggevende rol. Hopelijk heeft de informatie in dit artikel je geholpen en kun je nu gerichter op zoek gaan naar Fairtrade koffiebonen die het beste bij je passen. Mijn advies: probeer verschillende soorten uit en koop steeds de kleinst mogelijke verpakkingen, totdat je weet waar je voorkeur naar uitgaat. 

Pim van dekoffiekompas.nl

Over mij:

Ik ben Max. Een eind in de twintig en gek op koffie. Een leven zonder koffie kan ik me niet voorstellen. Ik ben deze website begonnen om mijn passie voor ‘het zwarte goud’ te delen en om iedereen die van een kopje koffie houdt te helpen om er optimaal van te kunnen genieten. Zelf heb ik iedere dag drie ‘heilige’ koffiemomenten: een lungo om wakker te worden, ’s middags een cappuccino en na het avondeten een espresso.

Veelgestelde vragen

Waar staat Fairtrade voor?

Fairtrade is een keurmerk dat wordt afgegeven aan merken die boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden ondersteunen, onder andere door hun een minimumprijs voor hun producten te garanderen. 

Zijn Fairtrade koffiebonen hetzelfde als biologische koffiebonen?

Alhoewel Fairtrade koffiebonen biologisch kunnen zijn, is dat niet per definitie het geval. Bij Fairtrade gaat het vooral over eerlijke, sociale handel. Koffiebonen van biologische herkomst zijn bonen die met respect voor het milieu en de grond worden geteeld.

Wat is het verschil tussen lichte en donkere branding?

Licht gebrande Fairtrade koffiebonen hebben over het algemeen een wat fruitigere smaak, terwijl bonen van een donkere branding bitterder zijn. Bij een dark roast proef je daarentegen meer de geroosterde smaak.

Waar komen Fairtrade koffiebonen vandaan?

Fairtrade bonen zijn afkomstig uit verschillende ontwikkelingslanden, waaronder Nicaragua en Oeganda. Soms worden de bonen gebruikt voor een single origin blend, oftewel bonen die van één land of zelfs één plantage afkomstig zijn. In de meeste gevallen worden de verschillende Fairtrade bonen met elkaar gemengd om tot een gebalanceerd smaakprofiel te komen.

Bekijk de prijzen op:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave