Terwijl de één een voorkeur heeft voor koffiedranken die een mix van espresso en melk vormen, zoals cappuccino en latte macchiato, kiest de ander liever voor een intense koffiesmaak.
Behoor jij tot die laatste categorie? Lees dan hieronder verder, want ik heb de 6 lekkerste espresso koffiebonen voor je op een rijtje gezet. Ik ben Max, een koffiefanaat die graag verschillende soorten koffie en zetmethoden uitprobeert. Ook ik zeg geen nee tegen een goede espresso. Met de onderstaande tips maak ik het je een stuk makkelijk om de voor jou ideale espresso koffiebonen te vinden.
1. De lekkerste espresso bonen van allemaal
Heerlijke pittige espresso, maar niet te bitter. Echt heel lekker! Melange met hoogwaardige arabica en robusta bonen.
Espresso blend The Kolektif
De Espresso blend van The Kolektif is bekroond als de beste espresso bonen. Ik was zeer verrast door deze koffie, die bestaat uit 40% robusta en 60% arabica bonen. Dit zorgt voor een perfect uitgebalanceerde smaak. De koffie is iets donkerder gebrand, maar niet te donker, en heeft een volle smaak zonder bittere nasmaak. Deze blend is perfect voor liefhebbers van koffie met een beetje extra pit. Ik heb de koffie getest met mijn Jura E4 volautomaat en verwacht dat hij net zo heerlijk is in volautomatische koffiemachines van andere merken. Meer informatie..
Voor- en nadelen
- Volle, heerlijke smaak
- Geen bittere nasmaak
- Vers gebrand
- ondersteunt duurzame initiatieven
- praktische verpakking
- staffelkorting bij meerdere verpakkingen
- Geniet van 10% korting met de code: dekoffiekompas10
- niet geschikt voor filterkoffie
- alleen in hele bonen beschikbaar
2. De lekkerste espresso bonen voor een volautomaat
Smaakvolle en interessante koffie. Afkomstig uit Atjeh, Sumatra. Dit is een veelzijdige koffie, maar komt vooral in een volautomaat goed tot haar recht.
Gayo Sumatra – The Kolektif
De Gayo – The Kolektif is een geweldige koffie. Wat heb ik hier van genoten. Het is een hele smaakvolle koffie zonder bittere nasmaak. Ik heb de koffie wederom geprobeerd met mijn Jura en ondanks dat dit een 100% arabica is had deze koffie nog steeds een beetje pit. De combinatie van zoete, zure smaken met een pittige afdronk maakte het voor mij mijn favoriete koffie uit de test. Meer informatie..
Voor- en nadelen
- Heerlijke koffie
- Transparant merk
- Fijne smaken
- Vers gebrand
- 100% single origin uit Atjeh, Sumatra
- niet te donker gebrand (medium roast)
- Lekker voor in een volautomaat, maar ook als filterkoffie
- Geniet van 10% korting met de code: dekoffiekompas10
- alleen verkrijgbaar in hele koffiebonen
3. De lekkerste espresso voor een pistonmachine
Voor liefhebbers van een intense smaak met verfijnde aroma’s. Herkomst: UTZ gecertificeerde plantages – 100% arabica, donker gebrand.
L’OR Espresso Forza Koffiebonen
Beschik jij over een pistonmachine? Dan mag je jezelf tot de ware koffieliefhebbers rekenen. Alhoewel de kwaliteit van een dergelijke handmatige espressomachine een belangrijke rol speelt in het eindresultaat, zijn natuurlijk ook de koffiebonen zelf essentieel. Veel gebruikers van een pistonmachine kiezen daarom voor L’OR Espresso Forza Koffiebonen Deze 100% arabica bonen zijn van een dusdanig rijk karakter, dat elke slok een ware smaaksensatie belooft. Meer informatie..
Voor- en nadelen
- intense smaak
- verfijnde aroma’s
- smaakintensiteit 9/12
- UTZ-gecertificeerd
- ook voor volautomaat
- ietwat hoge prijs
4. De lekkerste gemalen espresso bonen (filter)
Voor liefhebbers van karaktervolle filterkoffie. Herkomst: Afrika, Midden- en Zuid-Amerika – arabica en robusta bonen, donker gebrand.
Espresso Casa van Segafredo
Zet jij het liefst filterkoffie? Ook met gemalen espresso bonen weet je een heerlijk resultaat neer te zetten. Een echte aanrader op dit gebied is wat mij betreft de Espresso Casa van Segafredo Het is een evenwichtige blend van arabica bonen en robusta bonen uit Midden- en Zuid-Amerika en Afrika. Zo rijk als de herkomst is ook de smaak van deze gemalen espresso bonen. Iets anders kun je immers ook niet verwachten van een koffiemeester als Segafredo. Meer informatie..
Voor- en nadelen
- arabica- en robustablend
- cacao- en kruidentonen
- volle, romige smaak
- mooie crèmelaag
- goede prijs-kwaliteitverhouding
- wat zwakkere nasmaak
5. De lekkerste cafeïnevrije espresso bonen
Voor liefhebbers van Italiaanse koffie met een volle afdronk. Herkomst: Costa Rica, Ivoorkust, Brazilië – arabica en robusta.
Segafredo CafeSenza
Het verwijderen van cafeïne uit de koffieboon gebeurt nog voordat de koffie wordt gebrand. Dat betekent dat het brandproces zelf dus niet beïnvloed wordt, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht. Met cafeïnevrije espresso bonen geniet je dus van vrijwel dezelfde espressosmaak, maar dan zonder de eventuele nadelen van het oppeppende bestanddeel. Wederom weet Segafredo een prachtig resultaat neer te zetten: de Segafredo CafeSenza is een overheerlijke decaf. Meer informatie..
Voor- en nadelen
- volle afdronk
- authentieke Italiaanse smaak
- arabica- en robustablend
- verpakking met ventiel
- ietwat milde smaak
Houd je van Italiaanse koffie? Vergeet dan niet mijn lijst met favoriete Italiaanse bonen te bekijken.
6. De lekkerste en eerlijkste espresso bonen
Voor wie verantwoord wil genieten van een verfijnde espresso. Herkomst: Brazilië, Colombia – arabica en robusta, medium gebrand.
Espresso Elegante van Gran Maestro Italiano
Op zoek naar een krachtige espresso met een verfijnde smaak, waar je verantwoord van kunt genieten? De Espresso Elegante van Gran Maestro Italiano is een 100% arabica blend, gemaakt van bonen uit de beste gebieden van Colombia en Brazilië. De bonen worden klimaatneutraal gecertificeerd en Gran Maestro Italiano is bovendien trots houder van het Rainforest Alliance keurmerk. Zo weet je dat er bij de productie van deze espresso bonen op de juiste manier met de natuur wordt omgegaan. Meer informatie..
Voor- en nadelen
- uniek aroma
- chocolade- en vruchtenhints
- lange nasmaak
- voor alle bonenmachines
- Rainforest Alliance certificaat
- gedeeltelijk dark roast
Mijn overzicht met de 6 beste Espresso koffiebonen
Espresso koffiebonen kopen, waar let je op?
Wanneer je espresso koffiebonen gaat kopen, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Sommige van die punten hebben puur te maken met in hoeverre de bonen bij jouw eigen voorkeuren aansluiten. Andere punten, waaronder de versheid, zijn van algemeen belang. Hieronder lees je welke zaken je in overweging zou moeten nemen bij het aanschaffen van espresso bonen:
- Zetmethode: niet voor niets bestaan er zo veel zetmethoden. Iedere methode levert je weer een ander resultaat op. Is een bepaald soort espressobonen vooral voor bijvoorbeeld een pistonmachine bedoeld, ga dan na of je met een filterzetmethode wel hetzelfde resultaat kunt verkrijgen. Toch liever filterkoffie? Bekijk dan mijn lijst met voorgemalen koffie.
- Brandgraad: grofweg kun je koffiebonen, dus ook espresso bonen, onderverdelen in light, medium en dark roast. Roast is een ander woord voor de brandgraad, oftewel de brandtijd. Des te korter die is, des te lichter de boon. Koffie-experts en -liefhebbers, inclusief ikzelf, raden voor een goede espresso vooral een medium brandgraad aan. Je verkrijgt dan een goede balans tussen zachtheid, fruitigheid en bitterheid. Natuurlijk kan jouw voorkeur afwijken. Probeer daarom het een en ander uit en trek zelf de conclusie.
- Versheid: net zoals voor alle andere dingen die we consumeren geldt ook voor koffiebonen dat versheid van belang is. Idealiter schaf je bonen aan die niet langer dan acht weken geleden zijn gebrand. Check, indien mogelijk, daarom altijd de branddatum op de verpakking om jezelf van die onvervalste, intense espressosmaak te kunnen verzekeren.
- Prijs: prijs en kwaliteit gaan vaak hand in hand. Daarom zijn de goedkope koffiebonen van supermarkthuismerken ook een stuk minder smaakvol dan de espresso bonen van gevestigde merken op dit gebied. Laat je door de prijs echter niet leiden; betaalbaar betekent namelijk lang niet altijd minder lekker. Probeer daarom vooral verschillende soorten espresso koffiebonen uit en kom zelf tot de conclusie welke jij het lekkerst vindt.
- Duurzaamheid: is duurzaamheid voor jou belangrijk, dan kies je voor een espresso bonensoort dat bijvoorbeeld van het Rainforest Alliance keurmerk is voorzien. Vind je vooral de sociale omstandigheden van koffieboeren en hun families belangrijk? Dan kijk je uit naar espresso bonen met een Fairtrade keurmerk.
Conclusie: welke espresso bonen zijn iets voor mij?
Welke espresso bonen iets voor jou zijn, is geheel afhankelijk van jouw eigen voorkeuren. Sommige espressodrinkers genieten intens van koffie met een bittere smaak en houden wel van een zuurtje, terwijl anderen liever voor een wat mildere variant met fruitige tonen gaat. Zoveel mensen, zoveel wensen! Hopelijk helpen mijn tips in de bovenstaande lijst je op weg in je ontdekkingstocht!
Over mij:
Ik ben Max. Een eind in de twintig en gek op koffie. Een leven zonder koffie kan ik me niet voorstellen. Ik ben deze website begonnen om mijn passie voor ‘het zwarte goud’ te delen en om iedereen die van een kopje koffie houdt te helpen om er optimaal van te kunnen genieten. Zelf heb ik iedere dag drie ‘heilige’ koffiemomenten: een lungo om wakker te worden, ’s middags een cappuccino en na het avondeten een espresso.
Veelgestelde vragen
Espresso koffiebonen betreffen regelmatig een 100% arabica blend, maar nog vaker gaat het om een combinatie van arabica en robusta koffiebonen. De arabica bonen geven wat meer zachtheid en fruitigheid en de robusta juist voor meer kracht en de ideale crèmelaag.
Het is geen geheim dat koffie zijn smaak en aroma’s sneller verliest wanneer deze eenmaal gemalen is. Daarom geven de meeste mensen de voorkeur aan hele espresso bonen. Ze laten deze door hun machine malen, of doen dit zelf handmatig, vlak voor ze de koffie zetten. Is dat je te veel gedoe, dan kun je natuurlijk prima voor een filtermaling kiezen. Let wel altijd op de versheid ervan.
Alhoewel je de bonen vooral gebruikt om espresso van te maken, betekent dat niet dat je van espresso koffiebonen geen andere koffiedranken kunt zetten. Sterker nog, behalve als shot kun je espresso ook gebruiken als basis voor onder andere cappuccino, macchiato en americano.