Terwijl de één een voorkeur heeft voor koffiedranken die een mix van espresso en melk vormen, zoals cappuccino en latte macchiato, kiest de ander liever voor een intense koffiesmaak. Behoor jij tot die laatste categorie? Lees dan hieronder verder, want ik heb de 6 lekkerste espresso koffiebonen voor je op een rijtje gezet. Ik ben Pim, een koffiefanaat die graag verschillende soorten koffie en zetmethoden uitprobeert. Ook ik zeg geen nee tegen een goede espresso. Met de onderstaande tips maak ik het je een stuk makkelijk om de voor jou ideale espresso koffiebonen te vinden.
Tsja, als het over espresso gaat, kan het toch haast niet anders dan dat een Italiaans merk de lijst aanvoert? Alhoewel ik tal van koffiebonen heb uitgeprobeerd, blijft Lavazza Qualità Ora voor mij de topfavoriet. Het merk zelf is ook zeker van zijn zaak, want Qualità Ora betekent niets minder dan ‘gouden kwaliteit’. De medium branding zorgt voor een rijk smaakprofiel.
Gebruik je voor jouw ultieme kopje espresso een volautomaat? Velen willen niet anders dan de Douwe Egberts Espresso koffiebonen. Espressobonen met een intense smaak en afdronk, gewoon van Hollandse bodem. De koffiebonen behoren tot de sterkste van de vier smaaksegmenten die de koffiebrouwer aanbiedt. Douwe Egberts zorgt er daarmee voor dat jouw espresso smaakt zoals die hoort te smaken.
Beschik jij over een pistonmachine? Dan mag je jezelf tot de ware koffieliefhebbers rekenen. Alhoewel de kwaliteit van een dergelijke handmatige espressomachine een belangrijke rol speelt in het eindresultaat, zijn natuurlijk ook de koffiebonen zelf essentieel. Veel gebruikers van een pistonmachine kiezen daarom voor L’OR Espresso Forza Koffiebonen. Deze 100% arabica bonen zijn van een dusdanig rijk karakter, dat elke slok een ware smaaksensatie belooft.
Zet jij het liefst filterkoffie? Ook met gemalen espresso bonen weet je een heerlijk resultaat neer te zetten. Een echte aanrader op dit gebied is wat mij betreft de Espresso Casa van Segafredo. Het is een evenwichtige blend van arabica bonen en robusta bonen uit Midden- en Zuid-Amerika en Afrika. Zo rijk als de herkomst is ook de smaak van deze gemalen espresso bonen. Iets anders kun je immers ook niet verwachten van een koffiemeester als Segafredo.
Het verwijderen van cafeïne uit de koffieboon gebeurt nog voordat de koffie wordt gebrand. Dat betekent dat het brandproces zelf dus niet beïnvloed wordt, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht. Met cafeïnevrije espresso bonen geniet je dus van vrijwel dezelfde espressosmaak, maar dan zonder de eventuele nadelen van het oppeppende bestanddeel. Wederom weet Segafredo een prachtig resultaat neer te zetten: de Segafredo CafeSenza is een overheerlijke decaf.
Op zoek naar een krachtige espresso met een verfijnde smaak, waar je verantwoord van kunt genieten? De Espresso Elegante van Gran Maestro Italiano is een 100% arabica blend, gemaakt van bonen uit de beste gebieden van Colombia en Brazilië. De bonen worden klimaatneutraal gecertificeerd en Gran Maestro Italiano is bovendien trots houder van het Rainforest Alliance keurmerk. Zo weet je dat er bij de productie van deze espresso bonen op de juiste manier met de natuur wordt omgegaan.
Wanneer je espresso koffiebonen gaat kopen, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Sommige van die punten hebben puur te maken met in hoeverre de bonen bij jouw eigen voorkeuren aansluiten. Andere punten, waaronder de versheid, zijn van algemeen belang. Hieronder lees je welke zaken je in overweging zou moeten nemen bij het aanschaffen van espresso bonen:
Welke espresso bonen iets voor jou zijn, is geheel afhankelijk van jouw eigen voorkeuren. Sommige espressodrinkers genieten intens van koffie met een bittere smaak en houden wel van een zuurtje, terwijl anderen liever voor een wat mildere variant met fruitige tonen gaat. Zoveel mensen, zoveel wensen! Hopelijk helpen mijn tips in de bovenstaande lijst je op weg in je ontdekkingstocht!
Ik ben Pim. Een eind in de twintig en gek op koffie. Een leven zonder koffie kan ik me niet voorstellen. Ik ben deze website begonnen om mijn passie voor ‘het zwarte goud’ te delen en om iedereen die van een kopje koffie houdt te helpen om er optimaal van te kunnen genieten. Zelf heb ik iedere dag drie ‘heilige’ koffiemomenten: een lungo om wakker te worden, ’s middags een cappuccino en na het avondeten een espresso.
Espresso koffiebonen betreffen regelmatig een 100% arabica blend, maar nog vaker gaat het om een combinatie van arabica en robusta koffiebonen. De arabica bonen geven wat meer zachtheid en fruitigheid en de robusta juist voor meer kracht en de ideale crèmelaag.
Het is geen geheim dat koffie zijn smaak en aroma’s sneller verliest wanneer deze eenmaal gemalen is. Daarom geven de meeste mensen de voorkeur aan hele espresso bonen. Ze laten deze door hun machine malen, of doen dit zelf handmatig, vlak voor ze de koffie zetten. Is dat je te veel gedoe, dan kun je natuurlijk prima voor een filtermaling kiezen. Let wel altijd op de versheid ervan.
Alhoewel je de bonen vooral gebruikt om espresso van te maken, betekent dat niet dat je van espresso koffiebonen geen andere koffiedranken kunt zetten. Sterker nog, behalve als shot kun je espresso ook gebruiken als basis voor onder andere cappuccino, macchiato en americano.
Hoi, ik ben Pim!
Wat onwijs leuk dat je een kijkje neemt op mijn website. Ik help koffiefanaten zoals jou met het maken van de juiste keuzes als het om koffiemachines, molens en bonen gaat.
Heb je een vraag? Dan mag je mij altijd mailen.