Espresso bonen? Dit zijn de 6 lekkerste espresso koffiebonen

Terwijl de één een voorkeur heeft voor koffiedranken die een mix van espresso en melk vormen, zoals cappuccino en latte macchiato, kiest de ander liever voor een intense koffiesmaak.
Espresso bonen? Dit zijn de 6 lekkerste espresso koffiebonen

Behoor jij tot die laatste categorie? Lees dan hieronder verder, want ik heb de 6 lekkerste espresso koffiebonen voor je op een rijtje gezet. Ik ben Max, een koffiefanaat die graag verschillende soorten koffie en zetmethoden uitprobeert. Ook ik zeg geen nee tegen een goede espresso. Met de onderstaande tips maak ik het je een stuk makkelijk om de voor jou ideale espresso koffiebonen te vinden.


1. De lekkerste espresso bonen van allemaal

Lavazza Qualità Ora

Lavazza Qualità Ora

Tsja, als het over espresso gaat, kan het toch haast niet anders dan dat een Italiaans merk de lijst aanvoert? Alhoewel ik tal van koffiebonen heb uitgeprobeerd, blijft Lavazza Qualità Ora voor mij de topfavoriet. Het merk zelf is ook zeker van zijn zaak, want Qualità Ora betekent niets minder dan ‘gouden kwaliteit’. De medium branding zorgt voor een rijk smaakprofiel. Meer informatie..

Voor- en nadelen

 • medium branding
 • chocolade- en notenhinten
 • sterk zonder bitterheid
 • geen vette bonen
 • heerlijke aroma’s
 • intensiteit 5/10

2. De lekkerste espresso bonen voor een volautomaat

Douwe Egberts Espresso koffiebonen

Douwe Egberts Espresso koffiebonen

Gebruik je voor jouw ultieme kopje espresso een volautomaat? Velen willen niet anders dan de Douwe Egberts Espresso koffiebonen. Espressobonen met een intense smaak en afdronk, gewoon van Hollandse bodem. De koffiebonen behoren tot de sterkste van de vier smaaksegmenten die de koffiebrouwer aanbiedt. Douwe Egberts zorgt er daarmee voor dat jouw espresso smaakt zoals die hoort te smaken. Meer informatie..

Voor- en nadelen

 • krachtige espressosmaak
 • chocoladenuances
 • ook voor halfautomaat
 • laag vetgehalte bonen
 • donkere branding
Douwe Egberts Espresso koffiebonen

Bekijk de prijzen op:

bol.com (€49,96)

3. De lekkerste espresso voor een pistonmachine

L’OR Espresso Forza Koffiebonen

L’OR Espresso Forza Koffiebonen

Beschik jij over een pistonmachine? Dan mag je jezelf tot de ware koffieliefhebbers rekenen. Alhoewel de kwaliteit van een dergelijke handmatige espressomachine een belangrijke rol speelt in het eindresultaat, zijn natuurlijk ook de koffiebonen zelf essentieel. Veel gebruikers van een pistonmachine kiezen daarom voor L’OR Espresso Forza Koffiebonen. Deze 100% arabica bonen zijn van een dusdanig rijk karakter, dat elke slok een ware smaaksensatie belooft. Meer informatie..

Voor- en nadelen

 • intense smaak
 • verfijnde aroma’s
 • smaakintensiteit 9/12
 • UTZ-gecertificeerd
 • ook voor volautomaat
 • ietwat hoge prijs
L’OR Espresso Forza Koffiebonen

Bekijk de prijzen op:

bol.com (€29,37)

4. De lekkerste gemalen espresso bonen (filter)

Espresso Casa van Segafredo

Espresso Casa van Segafredo

Zet jij het liefst filterkoffie? Ook met gemalen espresso bonen weet je een heerlijk resultaat neer te zetten. Een echte aanrader op dit gebied is wat mij betreft de Espresso Casa van Segafredo. Het is een evenwichtige blend van arabica bonen en robusta bonen uit Midden- en Zuid-Amerika en Afrika. Zo rijk als de herkomst is ook de smaak van deze gemalen espresso bonen. Iets anders kun je immers ook niet verwachten van een koffiemeester als Segafredo. Meer informatie..

Voor- en nadelen

 • arabica- en robustablend
 • cacao- en kruidentonen
 • volle, romige smaak
 • mooie crèmelaag
 • goede prijs-kwaliteitverhouding
 • wat zwakkere nasmaak
Espresso Casa van Segafredo

Bekijk de prijzen op:

bol.com (€76,99)

5. De lekkerste cafeïnevrije espresso bonen

Segafredo CafeSenza

Segafredo CafeSenza

Het verwijderen van cafeïne uit de koffieboon gebeurt nog voordat de koffie wordt gebrand. Dat betekent dat het brandproces zelf dus niet beïnvloed wordt, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht. Met cafeïnevrije espresso bonen geniet je dus van vrijwel dezelfde espressosmaak, maar dan zonder de eventuele nadelen van het oppeppende bestanddeel. Wederom weet Segafredo een prachtig resultaat neer te zetten: de Segafredo CafeSenza is een overheerlijke decaf. Meer informatie..

Voor- en nadelen

 • volle afdronk
 • authentieke Italiaanse smaak
 • arabica- en robustablend
 • verpakking met ventiel
 • ietwat milde smaak

Houd je van Italiaanse koffie? Vergeet dan niet mijn lijst met favoriete Italiaanse bonen te bekijken.


6. De lekkerste en eerlijkste espresso bonen

Espresso Elegante van Gran Maestro Italiano

Espresso Elegante van Gran Maestro Italiano

Op zoek naar een krachtige espresso met een verfijnde smaak, waar je verantwoord van kunt genieten? De Espresso Elegante van Gran Maestro Italiano is een 100% arabica blend, gemaakt van bonen uit de beste gebieden van Colombia en Brazilië. De bonen worden klimaatneutraal gecertificeerd en Gran Maestro Italiano is bovendien trots houder van het Rainforest Alliance keurmerk. Zo weet je dat er bij de productie van deze espresso bonen op de juiste manier met de natuur wordt omgegaan. Meer informatie..

Voor- en nadelen

 • uniek aroma
 • chocolade- en vruchtenhints
 • lange nasmaak
 • voor alle bonenmachines
 • Rainforest Alliance certificaat
 • gedeeltelijk dark roast
Espresso Elegante van Gran Maestro Italiano

Bekijk de prijzen op:

bol.com (€29,64)

Mijn overzicht met de 6 beste Espresso koffiebonen

Espresso koffiebonen kopen, waar let je op?

Espresso koffiebonen kopen, waar let je op?

Wanneer je espresso koffiebonen gaat kopen, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Sommige van die punten hebben puur te maken met in hoeverre de bonen bij jouw eigen voorkeuren aansluiten. Andere punten, waaronder de versheid, zijn van algemeen belang. Hieronder lees je welke zaken je in overweging zou moeten nemen bij het aanschaffen van espresso bonen:

 • Zetmethode: niet voor niets bestaan er zo veel zetmethoden. Iedere methode levert je weer een ander resultaat op. Is een bepaald soort espressobonen vooral voor bijvoorbeeld een pistonmachine bedoeld, ga dan na of je met een filterzetmethode wel hetzelfde resultaat kunt verkrijgen. Toch liever filterkoffie? Bekijk dan mijn lijst met voorgemalen koffie.
 • Brandgraad: grofweg kun je koffiebonen, dus ook espresso bonen, onderverdelen in light, medium en dark roast. Roast is een ander woord voor de brandgraad, oftewel de brandtijd. Des te korter die is, des te lichter de boon. Koffie-experts en -liefhebbers, inclusief ikzelf, raden voor een goede espresso vooral een medium brandgraad aan. Je verkrijgt dan een goede balans tussen zachtheid, fruitigheid en bitterheid. Natuurlijk kan jouw voorkeur afwijken. Probeer daarom het een en ander uit en trek zelf de conclusie.
 • Versheid: net zoals voor alle andere dingen die we consumeren geldt ook voor koffiebonen dat versheid van belang is. Idealiter schaf je bonen aan die niet langer dan acht weken geleden zijn gebrand. Check, indien mogelijk, daarom altijd de branddatum op de verpakking om jezelf van die onvervalste, intense espressosmaak te kunnen verzekeren.
 • Prijs: prijs en kwaliteit gaan vaak hand in hand. Daarom zijn de goedkope koffiebonen van supermarkthuismerken ook een stuk minder smaakvol dan de espresso bonen van gevestigde merken op dit gebied. Laat je door de prijs echter niet leiden; betaalbaar betekent namelijk lang niet altijd minder lekker. Probeer daarom vooral verschillende soorten espresso koffiebonen uit en kom zelf tot de conclusie welke jij het lekkerst vindt. 
 • Duurzaamheid: is duurzaamheid voor jou belangrijk, dan kies je voor een espresso bonensoort dat bijvoorbeeld van het Rainforest Alliance keurmerk is voorzien. Vind je vooral de sociale omstandigheden van koffieboeren en hun families belangrijk? Dan kijk je uit naar espresso bonen met een Fairtrade keurmerk

Conclusie: welke espresso bonen zijn iets voor mij?

Welke espresso bonen iets voor jou zijn, is geheel afhankelijk van jouw eigen voorkeuren. Sommige espressodrinkers genieten intens van koffie met een bittere smaak en houden wel van een zuurtje, terwijl anderen liever voor een wat mildere variant met fruitige tonen gaat. Zoveel mensen, zoveel wensen! Hopelijk helpen mijn tips in de bovenstaande lijst je op weg in je ontdekkingstocht!

Max van dekoffiekompas.nl

Over mij:

Ik ben Max. Een eind in de twintig en gek op koffie. Een leven zonder koffie kan ik me niet voorstellen. Ik ben deze website begonnen om mijn passie voor ‘het zwarte goud’ te delen en om iedereen die van een kopje koffie houdt te helpen om er optimaal van te kunnen genieten. Zelf heb ik iedere dag drie ‘heilige’ koffiemomenten: een lungo om wakker te worden, ’s middags een cappuccino en na het avondeten een espresso.

Veelgestelde vragen

Welke bonen worden er voor espresso gebruikt?

Espresso koffiebonen betreffen regelmatig een 100% arabica blend, maar nog vaker gaat het om een combinatie van arabica en robusta koffiebonen. De arabica bonen geven wat meer zachtheid en fruitigheid en de robusta juist voor meer kracht en de ideale crèmelaag. 

Kan ik beter voor hele of voor gemalen espresso bonen kiezen?

Het is geen geheim dat koffie zijn smaak en aroma’s sneller verliest wanneer deze eenmaal gemalen is. Daarom geven de meeste mensen de voorkeur aan hele espresso bonen. Ze laten deze door hun machine malen, of doen dit zelf handmatig, vlak voor ze de koffie zetten. Is dat je te veel gedoe, dan kun je natuurlijk prima voor een filtermaling kiezen. Let wel altijd op de versheid ervan. 

Kan ik met espresso bonen alleen espresso zetten?

Alhoewel je de bonen vooral gebruikt om espresso van te maken, betekent dat niet dat je van espresso koffiebonen geen andere koffiedranken kunt zetten. Sterker nog, behalve als shot kun je espresso ook gebruiken als basis voor onder andere cappuccino, macchiato en americano. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave