Decafé bonen? Dit zijn de 5 lekkerste decafé bonen

Dat decafé koffie niet voor echte koffieliefhebbers is bedoeld, is inmiddels al ruim en breed onwaar bewezen. Ook koffie zonder cafeïne kan smaakvol en verfijnd zijn.
Decafé bonen? Dit zijn de 5 lekkerste decafé bonen

Ieder zichzelf respecterend merk heeft dan ook decafé bonen en gemalen decafé koffiebonen in zijn assortiment opgenomen. Bovendien bevat decafé koffie alle gezondheidsbevorderende antioxidanten die koffie met cafeïne ook bevat. Ik ben Max, koffieliefhebber in hart en nieren, en vertel je hieronder graag meer over de lekkerste decafé bonen.

Een kopje koffie per dag: het verkleint je risico op onder andere hartproblemen en diabetes en het zorgt ook nog eens voor extra alertheid. Dat laatste stimulerende effect heeft koffie te danken aan zijn bestanddeel cafeïne. Een stofje dat echter ook bijwerkingen kan opleveren. Rusteloosheid of prikkelbaarheid bijvoorbeeld. Ook slaapproblemen zijn een bekend gevolg. Wil je profiteren van de smaak én de gezondheidsvoordelen van koffie, maar cafeïnegerelateerde problemen voorkomen? Ik zet de lekkerste decafé bonen voor je op een rijtje!


1. De lekkerste decafé van allemaal

Decaffeinato koffiebonen van Gran Maestro Italia

Decaffeinato koffiebonen van Gran Maestro Italia

De lekkerste cafeïnevrije koffie die ik ooit heb uitgeprobeerd, komt van de Decaffeinato koffiebonen van Gran Maestro Italiano. Overigens ben ik niet de enige die daar zo over denkt, want wanneer je recensies van andere koffieliefhebbers raadpleegt, zie je dat zij enkel lovende woorden gebruiken. De cafeïnevrije koffiebonen van dit Italiaanse merk zijn 100% arabica bonen en hebben een prettige smaak.

Meer Italiaanse koffie? Bekijk mijn favorieten (helaas wel met cafeïne) Meer informatie..

Voor- en nadelen

 • medium body
 • aangenaam aroma
 • Rainforest Alliance gecertificeerd
 • klimaatneutrale productie
 • voordelige kiloverpakking
 • geen ‘oppeppend’ effect

2. De lekkerste decafé voor een volautomaat

Decafé koffiebonen van Douwe Egberts

Decafé koffiebonen van Douwe Egberts

Nederlands beroemdste melange is zonder enige twijfel Aroma Rood van Douwe Egberts. De evenwichtige smaak van de koffiebonen weten iedere koffieliefhebber te bekoren en staan garant voor een smaakvol kopje ‘zwart goud’, ongeacht het exacte tijdstip. Ben ook jij gek op deze koffie? Goed nieuws: de cafeïnevrije bonen stellen niet teleur. Integendeel: de Decafé koffiebonen van Douwe Egberts zijn voor de volautomaat zelfs de favoriet! Meer informatie..

Voor- en nadelen

 • Nederlands bekendste koffiemerk
 • Vertrouwde smaak
 • Evenwichtig aroma
 • Medium gebrand
 • Voor verschillende koffiedranken
 • geen sterke espresso

3. De lekkerste decafé voor een pistonmachine (espresso)

Finest Decaf koffiebonen van Celeste D’ORO

Finest Decaf koffiebonen van Celeste D’ORO

Een pistonmachine, ook wel een half automatische koffiemachine genoemd, is geschikt voor ieder type koffieboon. Toch zet men er in de meeste gevallen espresso mee. Precies voor die koffiedrank laten de Finest Decaf koffiebonen van Celeste D’ORO zich bij uitstek lenen. Ook een lungo til je ermee naar het hoogste niveau. Bij het drinken van deze koffie zou je haast niet kunnen vermoeden dat deze geen cafeïne bevat.

Meer espresso bonen? Bekijk de lekkerste (helaas wel met cafeíne) Meer informatie..

Voor- en nadelen

 • verfijnd aromaprofiel
 • volle koffiesmaak
 • niet bitter
 • frisse fruittonen
 • geen ‘oppeppend’ effect

4. De lekkerste gemalen decafé bonen (filter)

Illy Blend Décaf

Illy Blend Décaf

Van gemalen koffie kun je net zulke lekkere koffie zetten als van koffiebonen. Zeker wanneer je kiest voor een filtermaling van kwaliteit. Bij de Illy Blend Décaf hoef je daar niet aan te twijfelen. Je geniet bij deze decafé bonen van dezelfde smaken en aroma’s als de alom gevierde reguliere bonen van dit merk. De blend bestaat geheel uit arabica koffiebonen. Meer informatie..

Voor- en nadelen

 • <0,1% cafeïne
 • verfijnd én robuust
 • veiligste décaf-methode
 • in handig blik
 • hoge aanschafprijs

5. De lekkerste en eerlijkste decafé bonen

Decaffeinato koffiebonen van Gran Maestro Italia

Decaffeinato koffiebonen van Gran Maestro Italia

We zijn ze al eerder tegengekomen in deze lijst van lekkerste decafé bonen: de Decaffeinato koffiebonen van Gran Maestro Italiano. De arabica bonen hebben een zeer aangename smaak die aan de behoeften van de meeste koffieliefhebbers voldoet. Niet alleen vanwege zijn fruitige karakter weet deze koffie zich van andere merken te onderscheiden, duurzaamheid wordt door dit merk ook hoog in het vaandel gedragen. Meer informatie..

Voor- en nadelen

 • medium body
 • bloemig, fruitig karakter
 • Rainforest Alliance gecertificeerd
 • klimaatneutraal geproduceerd
 • gunstige prijs-kwaliteitverhouding
 • vrij sterke nasmaak

Mijn overzicht met de 5 beste Decafé koffiebonen

Decafé bonen kopen, waar let je op?

Decafé bonen kopen, waar let je op?

Ben je benieuwd naar de smaken van decafé koffiebonen? Of drink je je koffie al cafeïnevrij en ben je op zoek naar nieuwe soorten, om zo te ontdekken welke het beste bij jou past? Met de tips in dit artikel hoop ik je een beetje op weg te hebben geholpen. Natuurlijk verdient het aanschaffen van een nieuwe koffiesoort een zorgvuldige overweging. Houd bij het selecteren van decafé koffiebonen dan ook altijd rekening met het onderstaande:

 • Zetmethode: de ene koffieboon is geschikter voor een bepaald zetproces dan de andere. Dat heeft te maken met de manier waarop de bonen zelf zijn geproduceerd en verwerkt. Koffieproducenten vermelden in hun productbeschrijving altijd voor welke zetmethode hun decafé koffiebonen het meest geschikt zijn. Gebruik dit dan ook als richtlijn.
 • Brandgraad: de intensiteit van de smaak van decafé koffiebonen laat zich grotendeels bepalen door het brandproces. Een lichte brandgraad geeft de mildste smaken, terwijl intense brandprocessen ook intensere smaken opleveren. Ga na waar jouw voorkeur naar uitgaat en probeer decafé koffiebonen uit die daarbij passen. 
 • Versheid: je hebt het ongetwijfeld al eens gehoord of gelezen. Koffie kun je het beste zo vers mogelijk consumeren. Dat wil zeggen: zo kort mogelijk na het brandproces. Met de loop der tijd verliezen de bonen namelijk hun smaak en aroma’s. Overigens geldt dat niet alleen voor decafé koffiebonen, maar net zo goed voor koffiebonen die wel cafeïne bevatten. Let daarom altijd op de productiedatum. Deze is op de verpakking af te lezen. 
 • Prijs: de prijzen van decafé koffiebonen kunnen flink variëren. In de praktijk gaan huismerken en andere laaggeprijsde koffiemerken vaak hand in hand met een lagere kwaliteit, uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Ook tussen de gevestigde koffieproducenten onderling kunnen behoorlijke prijsverschillen bestaan. Bedenk in dat geval dat duurder niet per se beter hoeft te betekenen. Schaf een bepaald soort decafé koffiebonen eens aan wanneer ze in de aanbieding zijn, of koop een kleine verpakking om ze uit te proberen.
 • Duurzaamheid: dit wordt voor steeds meer bedrijven, waaronder ook voor koffieproducenten, alsmaar belangrijker. Met een duurzaamheidscertificaat laten ze zien oog te hebben voor de natuur en de boeren die aan het merk leveren. Een Rainforest Alliance certificaat is op dit gebied het bekendste certificaat. Er zijn nog maar weinig merken die daarover beschikken. Is duurzaamheid voor jou belangrijk? Dan kun je als alternatief ook op zoek gaan naar decafé koffiebonen die biologisch zijn geproduceerd. 

Conclusie: welke decafé bonen zijn iets voor mij?

Welke decafé bonen iets voor jou zijn, is afhankelijk van verschillende factoren. Naar welk smaakprofiel gaat je voorkeur uit? Welk zetproces gebruik je? Hoe belangrijk is duurzaamheid voor je? Stel jezelf deze vragen eerst en gebruik je antwoorden als filters voor je zoektocht naar de voor jou allerbeste decafé bonen. 

Pim van dekoffiekompas.nl

Over mij:

Ik ben Max. Een eind in de twintig en gek op koffie. Een leven zonder koffie kan ik me niet voorstellen. Ik ben deze website begonnen om mijn passie voor ‘het zwarte goud’ te delen en om iedereen die van een kopje koffie houdt te helpen om er optimaal van te kunnen genieten. Zelf heb ik iedere dag drie ‘heilige’ koffiemomenten: een lungo om wakker te worden, ’s middags een cappuccino en na het avondeten een espresso.

Veelgestelde vragen

Wat zijn cafeïnevrije koffiebonen?

Cafeïnevrije koffiebonen zijn eigenlijk gewone koffiebonen die middels een speciaal bewerkingsproces cafeïnevrij zijn gemaakt. De anno nu veiligste en meest geaccepteerde methode is die met behulp van water en koolzuur. Men dompelt de bonen in water onder. Omdat deze daardoor uitzetten, komt de cafeïne vrij. Deze wordt vervolgens met koolzuur opgelost.

Is cafeïnevrije koffie lekker?

Geheel onterecht bestaat nogal eens het idee dat cafeïnevrij koffie niet lekker is, omdat deze geen cafeïne bevat. Echter, de smaak van koffiebonen wordt door meer factoren dan enkel dit stofje bepaald. De koffiebonen smaken dus wel anders, maar daarom niet minder lekker.

Waarom zou ik decafé koffiebonen gebruiken?

Decafé bonen zijn ideaal voor degenen die van koffie houden en van deze drank willen genieten zonder de bijwerkingen van cafeïne. Een hoge bloeddruk, maagproblemen en een zwangerschap zijn stuk voor stuk voorbeelden van redenen om voor decafé koffiebonen te kiezen. Ook het voorkomen van of afrekenen met slaapproblemen is een veelgehoorde reden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave