Home » Koffiebonen » Arabica koopgids

Arabica bonen? Dit zijn de 6 lekkerste arabica koffiebonen

Arabica bonen? Dit zijn de 6 lekkerste arabica koffiebonen

Alleen al de geur van versgemalen koffie roept bij mij een gevoel van ontspanning op. De warmte en de smaak van het ‘zwarte goud’ geven me ’s ochtends precies wat ik nodig heb om de dag te starten. Maar ook in de loop van de dag schenk ik graag nog een kopje voor mezelf in, voor de heerlijke aroma’s en de energie en opgewektheid die het oplevert. Koffie is voor mij puur genot. Ik ben Pim, koffiefanaat in hart en ziel, en ik vertel je graag wat meer over arabica koffiebonen.

De smaak van je koffie kun je op heel wat manieren beïnvloeden. Met melk of suiker bijvoorbeeld. Of misschien wel met een koffiesiroop. Toch is het de koffie zelf, of beter gezegd: de koffieboon, die de smaak voor het grootste gedeelte definieert. Arabica koffiebonen worden wereldwijd het meest gebruikt. Deze bonen zijn aromatisch zacht en hebben zoete tonen. Ze leveren daarom een verfijnde smaak op. Hieronder vertel ik je meer over mijn aanbevelingen wat betreft arabica koffiebonen.

Dit zijn de beste Arabica bonen van 2023


1. De lekkerste arabica van allemaal

Arabica Selection India

Er kan er maar één de lekkerste zijn. Voor mij is dat de Arabica Selection India. Deze koffiebonen van Illy hebben een intens aroma en een volle smaak. Beide worden versterkt door de subtiele tonen van zwarte peper en pure chocolade. De 100% arabica bonen zijn afkomstig uit India. De Arabica Selection India is sinds zijn introductie op de markt, enkele jaren geleden, een geliefde single origin coffee uit het assortiment van het Italiaanse koffiemerk.

Voordelen

 • krachtige koffiesmaak
 • licht pittig
 • unieke kruidentoevoeging
 • stevige blikverpakking

Nadelen

 • prijs ietwat hoog

Bekijk de Laagste prijs


2. De lekkerste arabica voor een volautomaat

Koffiebonen Originale van Gran Maestro Italiano

Er wordt weleens gezegd dat je voor een volautomaat het beste een koffiesoort kunt gebruiken die voor een deel uit robusta koffiebonen bestaat. Dit omdat je de koffiesmaak met een dergelijke machine minder kunt beïnvloeden en deze vaak wat minder sterk uitvalt. Toch hoeft dat niet per se zo te zijn. Houd jij van een sterke kop koffie en wil je het gemak van een volautomaat niet kwijt? Kies dan voor de Koffiebonen Originale van Gran Maestro Italiano.

Voordelen

 • fijn aroma
 • aangename afdronk
 • creëert mooie schuimlaag
 • goede prijs-kwaliteitverhouding
 • klimaatneutraal geproduceerd

Nadelen

 • bovengemiddeld sterke cappuccino

Bekijk de Laagste prijs


3. De lekkerste arabica voor een pistonmachine (espresso)

Douwe Egberts Café Espresso koffiebonen

In tegenstelling tot bij een volautomaat heb je bij een pistonmachine zelf invloed op een gedeelte van het bereidingsproces. Zo kun je je koffie nog meer op je eigen smaak aanpassen. Met een pistonmachine maak je espressokoffie, die vervolgens weer als basis voor andere kopjes koffie, zoals een cappuccino of een latte macchiato kan dienen. De Douwe Egberts Café Espresso koffiebonen zijn naar mijn mening de lekkerste arabica voor een pistonmachine: donker gebrand en intens.

Voordelen

 • intens zonder bitterheid
 • goede prijs-kwaliteitverhouding
 • van gecertificeerde koffieplantages
 • smaakintensiteit 7 (0-9)

Nadelen

 • alleen voor espresso

Bekijk de Laagste prijs


4. De lekkerste gemalen arabica bonen (filter)

Indonesia koffiebonen van Highlands Gold

Geef jij de voorkeur aan filterkoffie van arabica bonen? Kies dan eens voor de Indonesia koffiebonen van Highlands Gold. Highlands Gold behoort dan wel niet tot de wereldwijd bekendste merken op koffiegebied, wat smaak betreft doet hij niet voor de grote namen onder. De koffie wordt op bescheiden schaal geproduceerd en dat betekent een verantwoord én uniek resultaat. De Indonesia koffiebonen zijn specifiek afkomstig van het eiland Bali.

Voordelen

 • single origin koffie
 • 100% biologische koffiebonen
 • kruidige tonen
 • ook voor volautomaat

Nadelen

 • hoger prijssegment

Bekijk de Laagste prijs


5. De lekkerste cafeïnevrije arabica bonen

Decaffeinato koffiebonen van Gran Maestro Italiano

Soms is het beter om voor cafeïnevrije koffie te zetten. Of wellicht vind je het gewoon lekkerder. Wat de reden ook is, cafeïnevrije arabica bonen zijn gelukkig volop verkrijgbaar. Mijns inziens zijn de Decaffeinato koffiebonen van Gran Maestro Italia op dit gebied de beste. Je kiest daarbij voor 100% arabica bonen, maar dan wel cafeïnevrij!

Voordelen

 • medium ‘body’
 • beïnvloedt nachtrust niet
 • milde, volle smaak
 • mooi schuimlaagje
 • klimaatneutraal geproduceerd

Nadelen

 • geen stimulerend effect

Bekijk de Laagste prijs


6. De lekkerste en eerlijkste arabica bonen

L’OR Espresso Bio Organic koffiebonen

Ben je een echte koffieliefhebber, dan is het drinken van een kopje zwart goud voor jou een waar geluksmomentje. Vind je het belangrijk dat de boeren die jouw koffiebonen telen daarvoor een eerlijke prijs krijgen en dat je ecologische voetafdruk beperkt blijft? Dan zijn de L’OR Espresso Bio Organic koffiebonen voor jou een echte aanrader. L’OR staat voor duurzaam geproduceerde koffie en streeft er actief naar de leefomstandigheden van boeren en arbeiders te verbeteren.

Voordelen

 • UTZ-gecertificeerd (Rainforest Alliance)
 • eerlijke betaling koffieboeren
 • zachte, kruidige smaak
 • karamel- en fruittonen

Nadelen

 • enigszins onhandige verpakking

Bekijk de Laagste prijs


Mijn overzicht met de 6 beste Arabica koffiebonen

Arabica koffiebonen kopen, waar let je op?

Arabica koffiebonen kopen, waar let je op?

Inmiddels heb je een beter idee van welke mogelijkheden er op het gebied van arabica bonen bestaan. Laten we kort nog even op een rijtje zetten waar je op moet letten wanneer je arabica koffiebonen gaat kopen:

 • Zetmethode: je keuze voor een bepaald soort koffiebonen bepaal je grotendeels op basis van de zetmethode die je gebruikt. Pas wanneer deze op elkaar zijn afgestemd, kun je het maximale uit je arabica koffiebonen halen. Logisch, wanneer je je bedenkt dat iedere zetmethode de koffiebonen op geheel eigen manier bewerkt.
 • Brandgraad: je hebt de keuze uit een lichte, medium of donkere branding. De eerstgenoemde zorgt voor een milde smaak; ideaal wanneer je niet van bittere koffie houdt. Voor een donkere branding kies je juist wanneer je voorkeur uitgaat naar een bittere, sterke koffie. Heb je geen uitgesproken voorkeur? Dan kun je het beste op zoek gaan naar arabica koffiebonen met een medium branding.
 • Versheid: goede koffie krijg je alleen wanneer de koffiebonen vers zijn. Hoe korter de tijd tussen het branden van de boon en het gebruik ervan, des te beter smaakt je koffie. Check dus altijd de branddatum.
 • Prijs: de prijs van koffiebonen zegt zeker iets over de kwaliteit, maar hoeft niet leidend te zijn. Vaak zijn de goedkoopste koffiebonen niet de lekkerste, maar hoeven de duurste ook zeker niet per se de beste te zijn. De kiloprijs van de meeste goede koffiesoorten ligt tussen de 15 en 40 euro.
 • Duurzaamheid: wil je duurzame koffie drinken, selecteer dan op UTZ-gecertificeerde (Rainforest Alliance) arabica koffiebonen. Als alternatief kun je voor biologisch geproduceerde koffiebonen kiezen.

Conclusie: welke arabica bonen zijn iets voor mij?

Wanneer het om smaak gaat, is de arabica koffieboon de beste boon. Wat voor jou de beste arabica koffiebonen zijn, is afhankelijk van waar je specifiek naar op zoek bent. Wil je een krachtige, of juist een wat zachtere smaak? Gebruik je een specifieke koffiemachine- of -apparaat? Of vind je het vooral belangrijk dat jouw arabica koffiebonen verantwoord geproduceerd zijn? De tips die ik je hierboven heb gegeven, helpen je hopelijk met het vinden van de voor jouw beste arabica bonen.

Pim van dekoffiekompas.nl

Over mij:

Ik ben Pim. Een eind in de twintig en gek op koffie. Een leven zonder koffie kan ik me niet voorstellen. Ik ben deze website begonnen om mijn passie voor ‘het zwarte goud’ te delen en om iedereen die van een kopje koffie houdt te helpen om er optimaal van te kunnen genieten. Zelf heb ik iedere dag drie ‘heilige’ koffiemomenten: een lungo om wakker te worden, ’s middags een cappuccino en na het avondeten een espresso.

Veelgestelde vragen

Waar komen arabica koffiebonen vandaan?

Arabica koffiebonen komen uit verschillende landen in hoger gelegen gebieden rond de evenaar. Colombia en Ethiopië zijn voorbeelden van landen waar veel arabica koffiebonen worden geproduceerd. 

Wat is het verschil tussen arabica en robusta koffiebonen?

Arabica bonen hebben een zachte, ietwat zoetige smaak. Het zijn wereldwijd de meest gebruikte bonen. Robusta bonen hebben een wat stevigere, bittere smaak. In vergelijking met robusta koffiebonen bevatten de arabica bonen minder cafeïne.

Bestaat er cafeïnevrije koffie van arabica bonen?

Jazeker. Door een speciaal proces, waarbij water en koolzuur worden gebruikt, kunnen koffieproducenten de cafeïne uit arabica koffiebonen verwijderen. De koffiebonen bevatten daarna maximaal nog 0,1% cafeïne. 

Wat zijn single origin arabica bonen?

Single origin arabica bonen zijn koffiebonen die uit één soort land afkomstig zijn. Soms komen ze zelfs van één specifieke plantage. Het resultaat daarvan is een uniek smaakprofiel.