Home » Koffiebonen

De lekkerste koffiebonen kopen? Dit is onze Top 10 van 2023

Wil je de lekkerste koffiebonen kopen? Wij zijn aan de hand van een grondig marktonderzoek op zoek gegaan naar de beste koffiebonen op de markt van 2023. Dit is onze Top 10.

de lekkerste koffiebonen

Zoals jullie al wel kunnen gokken ben ik een fanatieke koffiedrinker. En dat heb ik geleerd van mijn ouders. Elke ochtend als ik wakker werd rook ik al de heerlijke geur van verse koffie. Mijn moeder had een filter koffiemachine zodat ze gelijk een hele kan kon zetten. Ze maalde de verse koffiebonen in een aparte koffiemolen en dat geluid hoor ik soms nog steeds (nee ik ben niet gek hoor).

Jong geleerd is oud gedaan zeggen ze. In dit geval is dat zeker geen uitzondering. Ik dronk al verse kopjes koffie toen ik 7 jaar oud was. Mijn moeder kapte er flink wat melk bij en een suikertje, anders smaakte het te bitter. En als er nog tijd was voordat mijn broer en ik naar school werden gebracht, dan maakte ze er een koffie verkeerd van. Tegenwoordig noemen ze dit een Latte Macchiato.

Heerlijk was dat zeg, die verkeerde koffietjes. Maar geef mij ’s ochtends maar een heerlijke straffe Doppio. Na de lunch een simpele Lungo om dan af te ronden met een Cappuccino met wat cacao poeder on top.

Smaken veranderen doorheen de tijd en ook je smaakpapillen. Voor mij persoonlijk hangt ook mijn moed af van welk soort kopje of koffiebonen ik zin in heb op dat moment. Vooral in dat laatste ben ik gaan experimenteren de laatste jaren. Koffiebonen komen van overal ter wereld en worden op verschillende manieren verwerkt volgens de lokale traditie. In dit artikel gaan we hier dieper op in en geven we je de Top 10 beste koffiebonen van 2023.

Wat zijn de beste koffiebonen voor jou?

Wat zijn de beste koffiebonen voor jou?

Er zijn verschillende soorten koffiebonen in het algemeen. Maar dan zijn er per soort ook nog verschillende merken die deze aanbieden. Welke zijn nu de beste koffiebonen voor jou?

Zoals velen, kocht ik uiteindelijk een volautomatische koffiemachine (een combinatie van een espressomachine, koffiemolen en melkopschuimer in één apparaat). Ik wilde stoppen met koffiemachines die koffiepads gebruiken en overstappen op milieuvriendelijke espresso’s. Al snel kocht ik voor mezelf een dure volautomatische koffiebonenmachine, omdat ik al trots was op deze eerste stap.

Het ging echter niet zoals ik dacht dat het zou gaan… De realiteit was dat ik maandenlang koffie dronk die ik willekeurig in de winkel of online had gekocht. Ze waren ofwel te bitter, te zuur of te flauw. Maar over het algemeen waren ze gewoonweg niet lekker. Het ergste van alles was dat mijn vrienden het vervelend vonden om bij mij om koffie te vragen! Ik raakte de weg kwijt door zo veel verschillende koffiemerken te proberen! Uiteindelijk wist ik niet eens meer wat ik zocht.

Het resultaat was dat ik het gevoel had dat ik voor niets had geïnvesteerd in een dure volautomatische koffiemachine, behalve dat ik mezelf ervan weerhield om koffie te drinken. Gelukkig ontmoette ik koffiefanaten en leerde ik uit hun ervaringen. Ik vond de juiste aanpak om eindelijk de juiste koffiebonen te kiezen. Bonen die ik echt lekker vind!

Smaken verschillen. Dit cliché past precies in deze context. Koffiebonen hebben een rijke variëteit aan smaken. Als je al de verschillende soorten koffiebonen op een schaal zou zetten van bitter naar zoete tonen kom je uit op oneindig veel combinaties. Het is maar hoe je het zelf wilt. Uiteraard spelen ook factoren zoals rijptijd, afkomst en kwaliteit van deze koffiebonen hier een grote rol in.

Wij zijn aan de hand van een grondig marktonderzoek op een Top 10 van de lekkerste koffiebonen uitgekomen zodat jij een stap dichter bent bij je eerste echte lekkere koffiebonen. Deze merken zijn vaak verkrijgbaar in de supermarkt of via een online webshop.


1. Gran Maestro Italiano – koffiebonen – Originale

Gran Maestro Italiano - koffiebonen - Originale

In Italië staat koffie erg hoog in het vaandel. Zij nemen kwaliteit en perfectie heel serieus. Gran Maestro Italiano – koffiebonen weerspiegelt perfect het Italiaanse gepassioneerde karakter. Alleen de beste koffiebonen dienen als basis voor deze koffie. Bereid intense koffie vol Italiaanse smaaktonen van karamel.

De koffiebonen komen origineel uit Colombia en Brazilië. Als je op zoek bent naar een fijne aroma, dan is deze topper echt iets voor jou.

Uitgelicht:

  • De beste arabica koffiebonen
  • Kwalitatieve koffiebonen
  • Bijzonder fijn aroma
  • Uitstekende basis voor filterkoffie
  • Geschikt voor koffiemachines van alle soorten
  • Geschikt voor koffiemolens
  • Milde frisheid, karamel, zacht-zoete afdronk

2. illy – koffiebonen – Classico (Normale Branding)

illy - koffiebonen - Classico (Normale Branding)

Als je van Italiaanse klassiekers houdt met een rijke smaak, probeer dan de illy koffiebonen – Classico. illy koffie is één melange met een onmiskenbare smaak. Dit merk zorgt altijd voor dezelfde unieke smaak in al hun producten. Door de unieke consistentie van de illy signature blend drink je altijd hetzelfde perfecte kopje koffie.

Uitgelicht

  • 9 zuivere Arabica koffiebonen
  • Smaak is rijk van hazelnoot
  • Fruitige tonen
  • Houtaccenten
  • Ideaal voor Espresso, Lungo, Ristretto
  • Afkomstig uit Zuid-Amerika, Afrika & Azië

3. Douwe Egberts Aroma Rood Koffiebonen

Douwe Egberts Aroma Rood Koffiebonen

Al sinds 1753 laat Douwe Egberts ons toe om heerlijke koffie te bereiden. Douwe Egberts Aroma Rood is, naar mijn mening, de beste in hun assortiment. Als je houdt van een ronde en evenwichtige smaak in je koffiebonen dan kun je deze absoluut niet missen. Deze arabica en robusta bonen zijn de lekkerste koffiebonen voor de dagelijkse koffiedrinkers.

Uitgelicht:

  • Arabica en robusta koffiebonen
  • Smaakintensiteit 5 (schaal van 1-9)
  • Medium roast
  • Evenwichtige smaak
  • Zachte, zoete fruittonen
  • Geschikt voor volautomaat en piston koffiemachine
  • Geschikt voor koffiemolens

4. Lavazza – koffiebonen – Qualità Oro

Lavazza Qualità Ora

Begin positief aan je dag met de Lavazza Koffiebonen – Qualità Oro. Letterlijk vertaald: ‘gouden kwaliteit’. Lavazza Qualità Oro koffiebonen zijn een selectie van fijne en milde koffiesoorten uit Midden-Amerika en Brazilië. Een intense en aromatische melange voor koffiekenners. Ontdek de smaak van een Italiaanse espresso van hoge kwaliteit.

Uitgelicht:

  • Arabica koffiebonen
  • Italiaanse koffiebranding
  • Zoet met hinten van chocolade
  • Bloemige en fruitige noten
  • Medium roast
  • Intense melange
  • Afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika

5. Cento% Nero – Donker gebrande koffiebonen

Cento% Nero - Donker gebrande koffiebonen

Als je gelijk flink intense koffiebonen wilt inslaan probeer dan de dark roast koffiebonen van Cento% Nero. Geniet van een intense, aromatische smaakervaring dankzij Cento Nero koffie, Cento’s meest krachtige koffiebonen.

Cento% Nero is een melange van 100% Arabica Fairtrade en biologische koffiebonen uit Mexico, Peru, Honduras, Guatemala en El Salvador. Deze pittige melange heeft de perfecte balans tussen zuurheid en bitterheid en heeft een romig mondgevoel.

Uitgelicht:

  • Arabica koffiebonen
  • Smaakintensiteit van 8 (schaal van 1-9)
  • Chocolade en karamel tonen
  • Diep, donker gebrande bonen
  • Geschikt voor alle koffiemachines
  • Geschikt voor alle koffiemolens
  • ideaal voor Lungo en Cappuccino
  • Fairtrade original koffiebonen

6. Altezza – koffiebonen – Slow Roast

Altezza - koffiebonen - Slow Roast

Genieten van elk moment en met elke tas koffie? Of het nu gaat om een Lungo of Latte macchiato, de Slow Roast Koffiebonen van Altezza zijn ideaal voor jouw koffiemomentjes.

Deze koffiebonen van Altezza bieden een zeer krachtige en intense koffiemelange die met de grootste zorg is bereid. Met een vleugje laurier en mooie tonen van zoethout die zorgen voor een intense en lange afdronk. Kortom, ideaal voor een sterke Lungo of Espresso en het vormt een heerlijke basis voor je Cappuccino.

Uitgelicht:

  • Arabica en robusta koffiebonen
  • Slow roast
  • Kruidige smaaktoetsen
  • Ideaal voor Lungo, Espresso
  • Basis voor Cappuccino en Latte macchiato
  • Geschikt voor alle koffiemachines
  • Geschikt voor alle koffiemolens
  • Afkomstig van Afrika en Azië

7. Kalo Koffie – Milano Espresso koffiebonen

Kalo Koffie - Milano Espresso koffiebonen

Ga voor een stevige koffiebeleving met deze donker gebrande koffiebonen van Kalo. Een rijke smaak en verrukkelijke sensatie. Pure verwennerij! Dat is koffie van Kalo Coffee. De beste koffiebonen zijn dichterbij dan je denkt, want deze koffiebonen worden rechtstreeks van de koffiebrander geleverd.

Uitgelicht:

  • Arabica koffiebonen
  • Smaakintensiteit van 5 (schaal 1-9)
  • Middle donker gebrand
  • Ideaal voor Lungo, Espresso
  • Basis voor Cappuccino en Latte macchiato
  • Geschikt voor alle koffiemachines
  • Geschikt voor alle koffiemolens

8. Gran Maestro Italiano – koffiebonen – Celeste

Gran Maestro Italiano Celeste

Alle remmen los voor dit Zuid-Italiaans meesterwerk van Gran maestro italiano koffiebonen. Start je dag goed met kwaliteit en ongeziene intensiteit. De smaakintensiteit slaat op tilt. Maar liefst 13 op de schaal van 12. Durf jij deze intensieve koffiebonen aan?

Naast de sterkte hebben deze koffiebonen een rijke variëteit aan smaaktonen. De aromatische geur van deze koffiebonen vormt een harmonieus geheel met het nootachtige en kruidige karakter.

Uitgelicht:

  • Arabica koffiebonen
  • Smaakintensiteit van 13 uit 12
  • Tonen van walnoten, chocolade en marsepein
  • Lichtzoete nasmaak
  • Ideaal voor Lungo, Espresso
  • Basis voor Cappuccino en Latte macchiato
  • Geschikt voor alle koffiemachines
  • Geschikt voor alle koffiemolens
  • Afkomst: Zuid-Amerika en Azië

9. Segafredo – koffiebonen – Intermezzo

Segafredo Intermezzo

Met deze medium roast Segafredo koffiebonen – Intermezzo lijkt het of je in een chic Italiaans cafétje van je overheelijke Lungo sipt. Je hebt het Segafredo-logo waarschijnlijk al gezien in cafés en restaurants over de hele wereld. Dit Italiaanse merk, dat voluit Segafredo Zanetti heet, brandt al tientallen jaren de lekkerste koffie.

Deze Intermezzo melange komt uit de Classic Line van Segafredo. Deze melange is vooral populair onder liefhebbers van traditionele Italiaanse koffie. Het is de ideale melange voor een traditionele Italiaanse espresso, net zoals je die in de cafés in Italië krijgt.

Uitgelicht:

  • Robusta koffiebonen
  • Medium donker gebrand
  • Tonen van karamel, vanille, noten en hinten van sinaasappel
  • Ideaal voor Lungo, Espresso
  • Basis voor Cappuccino en Latte macchiato
  • Geschikt voor alle koffiemachines
  • Geschikt voor alle koffiemolens
  • Afkomst: Ivoorkust, Costa Rica en Brazilië

10. L’OR Espresso Onyx koffiebonen

L'OR Espresso Onyx koffiebonen

Deze intense koffiebonen behoren tot de beste koffiebonen van 2023. Deze l’or Espresso Onyx koffiebonen zijn niet gemaakt met het oog op evenwicht of harmonie. Het draait allemaal om onbalans, op de meest rijke en intense manier.

In deze espresso proef je donkere chocolade, kruidige en bittere cacao toetsen gelaagd met een intrigerende, aanhoudende nasmaak om het op het scherpst van de snede te houden. Een uitgesproken sterke espresso voor liefhebbers van de donkere kant van koffie. Deze koffiebonen zijn een echte aanrader voor de waaghalzen onder ons.

Uitgelicht:

  • Arabica en robusta bonen
  • Pittige koffiebonen
  • Ideaal voor de espresso liefhebbers
  • Afkomst: Zuid-Amerika en Afrika

Top 10 Koffiebonen

De beste koffiebonen voor jou – Checklist

De beste koffiebonen voor jou - Checklist

Ik heb een checklist gemaakt om zo de beste koffiebonen voor jou te selecteren. Voor iedereen is dit natuurlijk anders. De algemene tip die ik aan iedereen kan geven is dat je moet experimenteren, alleen zo kan je de beste koffiebonen voor jouw persoonlijke smaak vinden.

Bij het schrijven van dit artikel kwam ik erachter dat er maar weinig informatie is over ‘hoe je de beste koffiebonen kiest’. Afhankelijk van het merk zijn de verpakkingen vaak moeilijk te lezen en bieden ze weinig informatie: alleen een vage notie van het land van herkomst, maar verder niets. Hoe zit het dan met de branding bijvoorbeeld? Wie de beste koffiebonen wilt vinden moet nu eenmaal wat research doen.

Maar hoe kunnen we beslissen welke koffiebonen we moeten kiezen als we ze niet kunnen vergelijken? Daarom heb ik hier mijn checklist gemaakt om je te helpen bij jouw zoektocht naar de lekkerste koffiebonen:

  1. Welke branding wil ik?
  2. Hoe vers is de koffie?
  3. Arabica of Robusta bonen?
  4. Vind ik traceerbaarheid belangrijk?
  5. Pas je koffiebonen aan je drankje aan?
  6. Blend of pure herkomst?

Het belang van de kleur van de branding

Het belang van de kleur van de branding

Het brandproces is de kunst van het grillen van de groene koffiebonen op hoge temperaturen. Dit process dient als het ware als booster voor de aroma’s. Als je niet de juiste temperaturen en brandtijden aanhoudt, kan je behoorlijk veel smaak verliezen tijdens het brandingsproces. Heerlijke koffie produceren is dus absoluut geen kwestie van simpelweg de beste koffiebonen uitkiezen.

In Italië weten ze hier alles van. De meeste producten uit de Top 10 komen uit dit land. Althans, het brandingsproces gebeurd daar vooral. Italië haalt zelf zijn beste koffiebonen uit landen als Brazilië en Colombia.

Er zijn verschillende brandmethodes, maar dit is wat je moet weten: als de branding niet donker genoeg is, kunnen zelfs de beste koffiebonen te zuur worden. Aan de andere kant, als de koffie te donker is, bijna verbrand, zullen deze koffiebonen te bitter zijn. Afhankelijk van de branding zal de smaak van koffie op deze manier veranderen.

Toen ik dit voor het eerst had gehoord van een barista, was alles anders. Ik keek sindsdien nooit meer hetzelfde naar koffie.

Een lichte branding (wanneer de koffiebonen lichtbruin zijn) is over het algemeen het meest geschikt voor filterkoffie of een langere extractie in het algemeen, ook wel slow coffee genoemd. Door deze filtermethoden, zoals de French Press, zal de koffie meer zure en fruitige tonen ontwikkelen.

Een medium tot donkere branding is meer geschikt voor espressomachines. Voor een geautomatiseerde koffiemachine, een Moka-pot of een espressomachine met handmatige piston, zal het gebruik van een lichte branding resulteren in een veel te zure koffie.

Voor de Italiaanse espressoverslaafden, probeer altijd voor donkerdere brandingen te gaan, die hints van geroosterd brood en cacao zullen ontwikkelen.

Kies altijd voor vers gebrande koffie!

Kies altijd voor vers gebrande koffie!

Verser is beter! Eenmaal gebrand behouden koffiebonen hun geur- en smaakkwaliteiten gedurende 30 dagen in een verzegelde zak. Na deze datum zullen ook de beste koffiebonen langzaam muf worden en asachtige aroma’s afgeven.

Over het algemeen controleer je best altijd de datum waarop de koffiebonen werden gebrand en kies je best een merk die deze datum op de verpakking vermeldt.

Arabica koffiebonen of Robusta koffiebonen? Of toch allebei?

Arabica koffiebonen of Robusta koffiebonen? Of toch allebei?

Arabica en Robusta koffiebonen zijn de twee bekendste koffiesoorten. Deze worden over het algemeen bestempeld als de beste koffiebonen. Je hebt ook nog Liberica en Excelsa bonen, die iets minder gekend zijn.

Arabica staat erom bekend betere aroma’s te bieden. Wat Robusta betreft, is de belangrijkste kwaliteit absoluut de crema die met deze koffiebonen wordt verkregen, evenals de intensiteit van de espresso. Als je een “Italiaanse espresso” wilt, raad ik je aan om te kiezen voor een melange van 80% Arabica en 20% Robusta. De meeste Italiaanse merken hebben overigens deze verhouding.

Krachtige en intense koffiesoorten bevatten dus meestal Robusta bonen, met een donkerdere branding, terwijl lichtere en meer aromatische koffiesoorten vaak een 100% Arabica melange bevatten met een medium branding, ook wel bekend als een “robe de moine”, een iets donkerdere branding (persoonlijk mijn favoriete branding!).

Waarom de traceerbaarheid van koffie belangrijk is

Waarom de traceerbaarheid van koffie belangrijk is

Koffiebonen die massaal gekweekt worden op overwerkte grond zullen je geen goede kop koffie bieden; je eindigt op zijn minst met een platte en flauwe koffie. De koffiebonen die we hebben geselecteerd komen voornamelijk uit Zuid-Amerikaanse landen zoals Brazilië, Peru en Colombia.

Om een heerlijk kopje koffie vol aroma’s te creëren, kies je altijd een koffiesoort met een duidelijke identiteit. Er kunnen veel indicatoren op een zak koffie staan: de herkomst, de hoogte van de plantage, het proces (gewassen of natuurlijk proces bijvoorbeeld), etc. Deze verschillende factoren veranderen de beleving van jouw kopje koffie volledig!

Stem je koffiebonen af op je favoriete koffie

Stem je koffiebonen af op je favoriete koffie

Espresso, americano, cappuccino of filterkoffie… elke zetmethode heeft zijn eigen specifieke koffiebonen. Je kunt niet zomaar alle types koffiebonen kiezen en dat kan ik beamen.

100% Arabica bonen die onder lage druk worden getrokken en licht of medium worden gebrand, zijn het meest geschikt voor een americano. Ze zullen echter te zuur zijn voor een ristretto. Voor een sterke en intense espresso moet je kiezen voor een Italiaanse melange met een donkerdere branding.

Je weet dit misschien niet, maar cappuccino’s kunnen worden versterkt met een Arabica/Robusta melange omdat de melk de bitterheid van de Robusta koffiebonen verzacht!

Een melange of koffiebonen van zuivere herkomst?

Een melange of koffiebonen van zuivere herkomst?

Koffie van zuivere oorsprong wordt gemaakt van één enkele koffiesoort. Het biedt traceerbaarheid en een unieke en aparte identiteit. Koffie-experts hechten er veel waarde aan, maar deze koffiesoorten kunnen variëren afhankelijk van de verschillende oogsten.

Een melange is een mengsel van verschillende koffiebonen. Het is meestal de norm bij grote industriële producenten, maar het kan ook een harmonieuze koffie met een stabiele smaak en sterke aroma’s opleveren.

Nu ga je pas écht genieten van je koffie

Nu ga je pas écht genieten van je koffie

Nu weet je alles over de beste koffiebonen! Je zult de kenmerken van koffiebonen die op elke zak koffiebonen staan gemakkelijk kunnen begrijpen en voor jezelf kunnen beslissen of het de juiste koffiesoort voor jou is.

Zoals je ondertussen al wel door hebt zijn er veel variaties in koffiebonen. Volg mijn advies en experimenteer met verschillende soorten koffiebonen. Je zult er snel achter komen wat het beste bij je past en je zult gauw de lekkerste koffietjes zetten.

Veelgestelde Vragen – Top 10 Koffiebonen

Hoeveel soorten koffiebonen bestaan er?

De vier belangrijkste koffiesoorten zijn Arabica, Robusta, Excelsa en Liberica en alle vier hebben ze een totaal verschillend smaakprofiel.

Wat zijn de 2 meest gebruikte koffiebonen?

De meest voorkomende en economisch relevante soorten zijn Arabica koffiebonen en Robusta koffiebonen, die meer dan 90% van de wereldwijde koffieproductie uitmaken. De andere commercieel geteelde soorten koffiebonen zijn Liberica en Excelsa.

Hoe lang blijven koffiebonen goed?

Koffiebonen bewaren is altijd een ingewikkelde kwestie. Vers gebrande koffiebonen in hun geheel zijn in een afgesloten verpakking wel een jaar houdbaar, en een week tot een maand na opening. Als je bonen maalt worden deze daarentegen korter houdbaar en blijven ze ongeopend hooguit een paar maanden vers, maar moeten na opening binnen een paar dagen worden geconsumeerd.

Kan ik koffiebonen gebruiken zonder molen?

Ja, je kunt koffiebonen malen zonder molen. Gemalen koffie is natuurlijk wel een stuk makkelijker met een daarvoor ontworpen machine. Maar je kunt een blender of keukenmachine gebruiken als je ze niet met de hand wilt malen. Om bonen met de hand te malen, gebruik je een hamer, vijzel en stamper, handmolen of deegroller. Met elk van deze methoden kun je de maling zo fijn of grof maken als je zelf wilt. Zo geef je wel een extra persoonlijke touch aan je gemalen koffie.

Hoeveel kopjes koffie zet je met 1 kg koffiebonen?

Een standaarddosering voor een kopje koffie is dus 7 gram per kopje. Dat zijn ongeveer 56 koffiebonen (afhankelijk van vele factoren natuurlijk). Gemiddeld gezien kun je met een zak koffiebonen van 1 kg ongeveer 120-150 kopjes koffie zetten.

Wat zijn de sterkste soorten koffiebonen?

De robusta bonen zijn de sterkste koffie en heeft het hoogste cafeïnegehalte. Hij wordt vaak gebruikt in goedkopere koffiesoorten. De markt voor het mengen van koffie met een hoog cafeïnegehalte is wel aanzienlijk gegroeid. Deze lekkere koffiebonen zijn dus zeker geen aanrader voor liefhebbers van cafeïnevrije koffie.

Waar komen arabica koffiebonen vandaan?

Arabica koffiebonen zijn afkomstig van de bonen van de Coffea Arabica plant. Arabica bonen komen oorspronkelijk uit Ethiopië en is de meest geconsumeerde koffiesoort ter wereld, goed voor zo’n 60% van de wereldwijde koffieproductie. Bij velen worden deze dus ook gezien als de beste koffiebonen van 2022.

Wat is de ideale verhouding tussen koffiebonen en water?

Volgens de Specialty Coffee Association of America is de “gouden verhouding” 1:18. Dus 18 ml water per gram koffie. Natuurlijk hangt deze verhouding af van je zetmethode, koffiekeuze en persoonlijke smaakvoorkeur. Als je bijvoorbeeld een intensere smaak wilt, gebruik je minder water.

Blijven koffiebonen vers in een (glazen) pot?

Als de hele koffiebonen in een afgesloten of luchtdichte verpakking worden bewaard, kan koffie met hele koffiebonen 6 tot 9 maanden houdbaar zijn in de voorraadkast. Als de koffiebonen eenmaal zijn geopend en aan de lucht zijn blootgesteld, blijven ze maximaal 6 maanden goed. Na die periode van 6 maanden begint de koffie muf te worden en kan na het zetten een bittere of “oude” smaak ontstaan. Heel jammer dus als je net de beste koffiebonen in huis hebt gehaald.

Kun je koffiedik hergebruiken?

Goed nieuws voor studenten en zuinige mensen: je kunt je koffiebonen een tweede keer hergebruiken na het zetten van een pot koffie! Ja, dat klopt, je kunt die gebruikte koffiebonen van ’s ochtends bewaren en opnieuw gebruiken om ’s middags nog een kopje of pot koffie te zetten om de rest van de dag door te komen.

Is het beter om koffie te zetten met heet of koud water?

Je koffiezetapparaat moet een watertemperatuur tussen 90 en 100 graden Celsius hebben voor een optimale extractie. Kouder water resulteert in vlakke, onvoldoende getrokken koffie, terwijl te heet water ook kwaliteitsverlies in de smaak van de koffie veroorzaakt. Als het specifiek vermeld staat kan er wel koud water gebruikt worden (‘Cold Brew’).

Is het oké om een dag oude koffie te drinken?

In het algemeen is het veilig om oude koffie te drinken, maar de kwaliteit is misschien niet zo goed als een vers kopje. Hoewel de smaak muf kan zijn en het aroma minder krachtig, kan koffie van een dag oud nog steeds een cafeïneboost geven en op creatieve manieren hergebruikt worden. We raden wel aan om je beste koffiebonen niet zo hun smaak te laten verliezen.

Is het goedkoper om hele koffiebonen te kopen?

Gemalen koffiebonen zijn goedkoper dan ongemalen koffiebonen vanwege de grotere vraag en het gebruik van additieven om een product van lagere kwaliteit te produceren. Hoewel sommigen beweren dat de productiekosten lager zijn en de meeste hele bonenkoffie lokaal wordt ingekocht, betaal je dus minder voor voorgemalen koffie.

Welke koffiebonen gebruiken Italianen?

Italiaanse koffiespecialiteiten gebruiken voornamelijk Arabica koffiebonen, die bekend staan om hun volle smaak en lage cafeïnegehalte. Afhankelijk van de regio en de smaak worden de sterkere en cafeïnerijke Robusta koffiebonen gemengd met Arabica koffiebonen. De Italianen hebben dus wel een heel specifieke voorkeur als het gaat om hun beste koffiebonen.

Waar worden koffiebonen van gemaakt?

Koffiebonen zijn eigenlijk de behandelde en geroosterde zaden van een vrucht, genaamd de koffiebes.

Waarom zijn Arabica bonen beter?

Hoewel Arabica bonen minder cafeïne bevatten dan Robusta koffiebonen, worden ze vaak beschouwd als superieur qua smaak. Arabica bonen hebben vaak een zachtere, zoetere smaak, met tonen van chocolade en suiker. Ze hebben vaak ook een vleugje fruit of bessen. De beste koffiebonen blijven dus wel afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.

Waarom zijn Arabica bonen zo duur?

Arabica bonen zijn duurder dan robusta. Arabica koffiebonen zijn moeilijker te kweken vanwege de gevoeligheid voor het milieu en het feit dat het minder produceert per hectare dan robusta. Velen vinden dit ook de beste koffiebonen, waardoor de vraag groter is. Daarom is het dus duurder dan robusta.

Waar koop ik koffiebonen?

Koffiebonen koop je simpelweg in de supermarkt bij jou in de buurt. Maar ook online kan je de lekkerste koffiebonen vinden. Denk aan websites zoals via Bol.com of koffievoordeel.nl.