Wat zijn de beste koffiebonen?
Smaken veranderen doorheen de tijd en ook je smaakpapillen. Voor mij persoonlijk hangt ook mijn moed af van welk soort kopje of koffiebonen ik zin in heb op dat moment. Vooral in dat laatste ben ik gaan experimenteren de laatste jaren. Koffiebonen komen van overal ter wereld en worden op verschillende manieren verwerkt volgens de lokale traditie. In dit artikel gaan we hier dieper op in en geven we je de Top 10 beste koffiebonen van 2024.
1. De lekkerste koffiebonen uit deze test
Voor liefhebbers van pittige koffie, die niet te bitter is. Herkomst: Indonesië, Papoea Nieuw Guinea – 60% arabica, 40% robusta, licht donker gebrand. Lekker als espresso, maar ook als gewone koffie en cappuccino!
Espresso blend van The Kolektif
Als je een volautomatische koffiemachine of een pistonmachine thuis hebt staan, zou ik deze koffiebonen van The Kolektif écht aanraden. Deze Espresso blend – The Kolektif is voor liefhebbers van koffie met een beetje pit, maar die niet zo bitter smaakt. The Kolektif gebruikt alleen koffiebonen uit Indonesië en Papoea Nieuw Guinea en hun missie is om het welzijn van de koffieboeren te verbeteren én iedereen te laten profiteren van hun “collectieve succes”. Voor iedere zak koffie die je bij The Kolektif koopt, doneert men 1 euro aan koffieboeren in Indonesië. En dat is nog niet alles: alle koffiebonen zijn vers gebrand. Ze beloven nooit koffie op te sturen die ouder is dan 2 maanden. Meer informatie..
Plus- en minpunten
- Heerlijke koffie
- Chocolade smaken
- Kruidige smaken
- Frisse afdronk
- Licht donker gebrand
- 60% arabica / 40% hoogwaardige robusta
- Speciaal gebrand voor volautomaat
- Geniet van 10% korting met de code: dekoffiekompas10
- Alleen kilo zakken
2. illy – koffiebonen – Classico (Normale Branding)
Voor liefhebbers van typisch Italiaanse koffie. Herkomst: Zuid-Amerika, Afrika, Azië – 100% arabica, medium gebrand.
Als je van Italiaanse klassiekers houdt met een rijke smaak, probeer dan de illy koffiebonen – Classico illy koffie is één melange met een onmiskenbare smaak. Dit merk zorgt altijd voor dezelfde unieke smaak in al hun producten. Door de unieke consistentie van de illy signature blend drink je altijd hetzelfde perfecte kopje koffie. Meer informatie..
Plus- en minpunten
- 9 zuivere Arabica koffiebonen
- Smaak is rijk van hazelnoot
- Fruitige tonen
- Houtaccenten
- Ideaal voor Espresso, Lungo, Ristretto
- Afkomstig uit Zuid-Amerika, Afrika & Azië
- Het blik was ingedeukt bij aankomst
3. Douwe Egberts Aroma Rood Koffiebonen
Voor liefhebbers van koffie met een ronde, evenwichtige smaak. Herkomst: Afrika, Azië, Centraal- en Zuid-Amerika – 70% arabica, 30% robusta, medium gebrand.
Al sinds 1753 laat Douwe Egberts ons toe om heerlijke koffie te bereiden. Douwe Egberts Aroma Rood is, naar mijn mening, de beste in hun assortiment. Als je houdt van een ronde en evenwichtige smaak in je koffiebonen dan kun je deze absoluut niet missen. Deze arabica en robusta bonen zijn de lekkerste koffiebonen voor de dagelijkse koffiedrinkers. Meer informatie..
Plus- en minpunten
- Arabica en robusta koffiebonen
- Smaakintensiteit 5 (schaal van 1-9)
- Medium roast
- Evenwichtige smaak
- Zachte, zoete fruittonen
- Geschikt voor volautomaat en piston koffiemachine
- Onbekend of Douwe Egberts duurzame initiatieven heeft
4. De lekkerste koffie voor een volautomaat
Voor liefhebbers van koffie met een volle smaak en een verfijnd zuurtje. Herkomst: Indonesië – 100% arabica, medium gebrand.
Gayo Medium Roast koffie
De Gayo koffie van The kolektif is waanzinnig lekker. Ik denk dat dit één van mijn favoriete koffies uit deze lijst is op het gebied van smaak. De koffie heeft een volle smaak met een verfijnd zuurtje en een zoete ondertoon. Deze koffie is afkomstig uit Atjeh in Sumatra en is vers gebrand. The kolektif beweert dat ze nooit koffie opsturen die ouder is dan 2 maanden. De reden dat deze koffie niet bovenaan de lijst staat is omdat het een redelijk dure koffie is. Maar je krijgt er dus wel uitstekende kwaliteit voor terug! Meer informatie..
Plus- en minpunten
- Heerlijke koffie
- Kruidig, zoet en zuur
- Volle smaak
- Medium gebrand
- 100% arabica
- Perfect voor alle zetmethoden
- Geniet van 10% korting met de code: dekoffiekompas10
- Prijs is iets hoger dan gemiddeld
5. Cento% Nero – Donker gebrande koffiebonen
Voor liefhebbers van een intense, aromatische smaak. Herkomst: Mexico, Peru, Honduras, Guatemala, El Salvador – 100% arabica, donker gebrand.
Als je gelijk flink intense koffiebonen wilt inslaan probeer dan de dark roast koffiebonen van Cento% Nero Geniet van een intense, aromatische smaakervaring dankzij Cento Nero koffie, Cento’s meest krachtige koffiebonen.
Cento% Nero is een melange van 100% Arabica Fairtrade en biologische koffiebonen uit Mexico, Peru, Honduras, Guatemala en El Salvador. Deze pittige melange heeft de perfecte balans tussen zuurheid en bitterheid en heeft een romig mondgevoel. Meer informatie..
Plus- en minpunten
- Arabica koffiebonen
- Smaakintensiteit van 7 (schaal van 1-9)
- Chocolade en karamel tonen
- Diep, donker gebrande bonen
- Geschikt voor alle koffiemachines
- Ideaal voor Lungo en Cappuccino
- Fairtrade original koffiebonen
- hoge prijs voor 750 gram
Bekijk de prijzen op:
6. Altezza – koffiebonen – de beste goedkope koffiebonen
Voor liefhebbers van krachtige, intense koffie. Herkomst: Ethiopië, India, Vietnam – 80% arabica, 20% robusta, donker gebrand.
Genieten van elk moment en met elke tas koffie? Of het nu gaat om een Lungo of Latte macchiato, de Slow Roast Koffiebonen van Altezza zijn ideaal voor jouw koffiemomentjes.
Deze koffiebonen van Altezza bieden een zeer krachtige en intense koffiemelange die met de grootste zorg is bereid. Met een vleugje laurier en mooie tonen van zoethout die zorgen voor een intense en lange afdronk. Kortom, ideaal voor een sterke Lungo of Espresso en het vormt een heerlijke basis voor je Cappuccino. Meer informatie..
Plus- en minpunten
- Arabica en robusta koffiebonen
- Slow roast
- Kruidige smaaktoetsen
- Ideaal voor Lungo, Espresso
- Heerlijk als Cappuccino en Latte macchiato
- Geschikt voor alle koffiemachines
- Afkomstig van Afrika en Azië
- Koffie smaakte naar mijn mening iets te bitter
7. Kalo Koffie – Milano Espresso koffiebonen
Voor liefhebbers van een stevige espresso, ook als basis voor cappuccino. Herkomst: Brazilië, Colombia, Honduras – 100% arabica, middel/donker gebrand.
Ga voor een stevige koffiebeleving met deze donker gebrande koffiebonen van Kalo Een rijke smaak en verrukkelijke sensatie. Pure verwennerij! Dat is koffie van Kalo Coffee. De beste koffiebonen zijn dichterbij dan je denkt, want deze koffiebonen worden rechtstreeks van de koffiebrander geleverd. Meer informatie..
Plus- en minpunten
- Arabica koffiebonen
- Smaakintensiteit van 5 (schaal 1-9)
- Middle donker gebrand
- Ideaal voor Lungo, Espresso
- Basis voor Cappuccino en Latte macchiato
- Geschikt voor alle koffiemachines
- Redelijk milde koffie
Bekijk de prijzen op:
8. Gran Maestro Italiano – koffiebonen – Celeste
Zeer intense koffie met een keur aan smaaktonen. Herkomst: Zuid-Amerika, Azië – blend van arabica en robusta, donker gebrand.
Alle remmen los voor dit Zuid-Italiaans meesterwerk van Gran maestro italiano koffiebonen Start je dag goed met kwaliteit en ongeziene intensiteit. De smaakintensiteit slaat op tilt. Maar liefst 13 op de schaal van 12. Durf jij deze intensieve koffiebonen aan?
Naast de sterkte hebben deze koffiebonen een rijke variëteit aan smaaktonen. De aromatische geur van deze koffiebonen vormt een harmonieus geheel met het nootachtige en kruidige karakter. Meer informatie..
Plus- en minpunten
- Arabica koffiebonen
- Smaakintensiteit van 13 uit 12
- Tonen van walnoten en chocolade
- Lichtzoete nasmaak
- Ideaal voor Lungo, Espresso
- Basis voor Cappuccino en Latte macchiato
- Geschikt voor alle koffiemachines
- Afkomst: Brazilië
- Voor sommigen iets te pittig
9. Segafredo – Intermezzo – de beste Italiaanse koffiebonen
Voor liefhebbers van traditionele Italiaanse koffie. Herkomst: Ivoorkust, Costa Rica, Brazilië – arabica, robusta, medium/donker gebrand.
Met deze medium roast Segafredo koffiebonen – Intermezzo lijkt het of je in een chic Italiaans cafétje van je overheelijke Lungo sipt. Je hebt het Segafredo-logo waarschijnlijk al gezien in cafés en restaurants over de hele wereld. Dit Italiaanse merk, dat voluit Segafredo Zanetti heet, brandt al tientallen jaren de lekkerste koffie.
Deze Intermezzo melange komt uit de Classic Line van Segafredo. Deze melange is vooral populair onder liefhebbers van traditionele Italiaanse koffie. Het is de ideale melange voor een traditionele Italiaanse espresso, net zoals je die in de cafés in Italië krijgt. Meer informatie..
Plus- en minpunten
- Robusta koffiebonen
- Medium donker gebrand
- Tonen van karamel, vanille, noten en hinten van sinaasappel
- Ideaal voor Lungo, Espresso
- Basis voor Cappuccino en Latte macchiato
- Geschikt voor alle koffiemachines
- Afkomst: Ivoorkust, Costa Rica en Brazilië
- Iets te bitter
- Zo ver bekend geen duurzame koffie
10. L’OR Espresso Onyx koffiebonen
Voor liefhebbers van extreem sterke koffie. Herkomst: Zud-Amerika, Azië – arabica, robusta, donker gebrand.
Deze intense koffiebonen behoren tot de beste koffiebonen van 2024. Deze l’or Espresso Onyx koffiebonen zijn niet gemaakt met het oog op evenwicht of harmonie. Het draait allemaal om onbalans, op de meest rijke en intense manier.
In deze espresso proef je donkere chocolade, kruidige en bittere cacao toetsen gelaagd met een intrigerende, aanhoudende nasmaak om het op het scherpst van de snede te houden. Een uitgesproken sterke espresso voor liefhebbers van de donkere kant van koffie. Deze koffiebonen zijn een echte aanrader voor de waaghalzen onder ons. Meer informatie..
Plus- en minpunten
- Arabica en robusta bonen
- Pittige koffiebonen
- Ideaal voor de espresso liefhebbers
- Afkomst: Zuid-Amerika en Afrika
- Alleen beschikbaar in zakjes van 500 gram
Mijn Top 10 Koffiebonen
Zoals jullie al wel kunnen gokken ben ik een fanatieke koffiedrinker. En dat heb ik geleerd van mijn ouders. Elke ochtend als ik wakker werd rook ik al de heerlijke geur van verse koffie. Mijn moeder had een filter koffiemachine zodat ze gelijk een hele kan kon zetten. Ze maalde de verse koffiebonen in een aparte koffiemolen en dat geluid hoor ik soms nog steeds (nee ik ben niet gek hoor).
Jong geleerd is oud gedaan zeggen ze. In dit geval is dat zeker geen uitzondering. Ik dronk al verse kopjes koffie toen ik 7 jaar oud was. Mijn moeder kapte er flink wat melk bij en een suikertje, anders smaakte het te bitter. En als er nog tijd was voordat mijn broer en ik naar school werden gebracht, dan maakte ze er een koffie verkeerd van. Tegenwoordig noemen ze dit een Latte Macchiato.
Heerlijk was dat zeg, die verkeerde koffietjes. Maar geef mij ’s ochtends maar een heerlijke straffe Doppio. Na de lunch een simpele Lungo om dan af te ronden met een Cappuccino met wat cacao poeder on top.
Wat zijn de beste koffiebonen voor jou?
Er zijn verschillende soorten koffiebonen in het algemeen. Maar dan zijn er per soort ook nog verschillende merken die deze aanbieden. Welke zijn nu de beste koffiebonen voor jou?
Zoals velen, kocht ik uiteindelijk een volautomatische koffiemachine (een combinatie van een espressomachine, elektrische koffiemolen en melkopschuimer in één apparaat). De Jura Ena 4 om precies te zijn. Ik wilde stoppen met koffiemachines die koffiepads gebruiken en overstappen op milieuvriendelijke espresso’s. Al snel kocht ik voor mezelf een dure volautomatische koffiebonenmachine, omdat ik al trots was op deze eerste stap.
Bekijk ook zeker mijn best geteste volautomatische koffiemachines.
Het ging echter niet zoals ik dacht dat het zou gaan… De realiteit was dat ik maandenlang koffie dronk die ik willekeurig in de winkel of online had gekocht. Ze waren ofwel te bitter, te zuur of te flauw. Maar over het algemeen waren ze gewoonweg niet lekker. Het ergste van alles was dat mijn vrienden het vervelend vonden om bij mij om koffie te vragen! Ik raakte de weg kwijt door zo veel verschillende koffiemerken te proberen! Uiteindelijk wist ik niet eens meer wat ik zocht.
Het resultaat was dat ik het gevoel had dat ik voor niets had geïnvesteerd in een dure bonen machine, behalve dat ik mezelf ervan weerhield om koffie te drinken. Gelukkig ontmoette ik koffiefanaten en leerde ik uit hun ervaringen. Ik vond de juiste aanpak om eindelijk de juiste koffiebonen te kiezen. Bonen die ik echt lekker vind!
Smaken verschillen. Dit cliché past precies in deze context. Koffiebonen hebben een rijke variëteit aan smaken. Als je al de verschillende soorten koffiebonen op een schaal zou zetten van bitter naar zoete tonen kom je uit op oneindig veel combinaties. Het is maar hoe je het zelf wilt. Uiteraard spelen ook factoren zoals rijptijd, afkomst en kwaliteit van deze koffiebonen hier een grote rol in.
Wij zijn aan de hand van een grondig marktonderzoek op een Top 10 van de lekkerste koffiebonen uitgekomen zodat jij een stap dichter bent bij je eerste echte lekkere koffiebonen.
De beste koffiebonen voor jou – Checklijst
Ik heb een checklist gemaakt om zo de beste koffiebonen voor jou te selecteren. Voor iedereen is dit natuurlijk anders. De algemene tip die ik aan iedereen kan geven is dat je moet experimenteren, alleen zo kan je de beste koffiebonen voor jouw persoonlijke smaak vinden.
Bij het schrijven van dit artikel kwam ik erachter dat er maar weinig informatie is over ‘hoe je de beste koffiebonen kiest’. Afhankelijk van het merk zijn de verpakkingen vaak moeilijk te lezen en bieden ze weinig informatie: alleen een vage notie van het land van herkomst, maar verder niets. Hoe zit het dan met de branding bijvoorbeeld? Wie de beste koffiebonen wilt vinden moet nu eenmaal wat research doen.
Waar moet je op letten bij het kopen van koffiebonen?
Als je koffiebonen koopt, let dan op de versheid (kijk naar de branddatum), de prijs en de duurzaamheid (als je dit belangrijk vindt). Daarnaast is de brandgraad van belang. Ik raad een lichte brandgraad aan voor fruitige smaken met een hoge aciditeit, een medium brandgraad voor espressomachines, en een donkere brandgraad als je van chocoladetonen houdt (ook geschikt voor espressomachines). Voor filterkoffie zou ik altijd kiezen voor een medium gebrande koffie die niet te donker is.
Maar hoe kunnen we beslissen welke koffiebonen we moeten kiezen als we ze niet kunnen vergelijken? Daarom heb ik hier mijn checklist gemaakt om je te helpen bij jouw zoektocht naar de lekkerste koffiebonen:
- Welke branding wil ik?
- Hoe vers is de koffie?
- Arabica of Robusta bonen?
- Vind ik traceerbaarheid belangrijk?
- Pas je koffiebonen aan je drankje aan?
- Blend of pure herkomst?
Het belang van de kleur van de branding
Het brandproces is de kunst van het grillen van de groene koffiebonen op hoge temperaturen. Dit process dient als het ware als booster voor de aroma’s. Als je niet de juiste temperaturen en brandtijden aanhoudt, kan je behoorlijk veel smaak verliezen tijdens het brandingsproces. Heerlijke koffie produceren is dus absoluut geen kwestie van simpelweg de beste koffiebonen uitkiezen.
In Italië weten ze hier alles van. De meeste producten uit de Top 10 komen uit dit land. Althans, het brandingsproces gebeurd daar vooral. Italië haalt zelf zijn beste koffiebonen uit landen als Brazilië en Colombia.
Er zijn verschillende brandmethodes, maar dit is wat je moet weten: als de branding niet donker genoeg is, kunnen zelfs de beste koffiebonen te zuur worden. Aan de andere kant, als de koffie te donker is, bijna verbrand, zullen deze koffiebonen te bitter zijn. Afhankelijk van de branding zal de smaak van koffie op deze manier veranderen.
Toen ik dit voor het eerst had gehoord van een barista, was alles anders. Ik keek sindsdien nooit meer hetzelfde naar koffie.
Lichte branding
Een lichte branding (wanneer de koffiebonen lichtbruin zijn) is over het algemeen het meest geschikt voor filterkoffie of een langere extractie in het algemeen, ook wel slow coffee genoemd. Door deze filtermethoden, zoals de French Press, zal de koffie meer zure en fruitige tonen ontwikkelen.
Medium tot donker gebrand
Een medium tot donkere branding is meer geschikt voor espressomachines. Voor een geautomatiseerde koffiemachine, een Moka-pot of een espressomachine met handmatige piston, zal het gebruik van een lichte branding resulteren in een veel te zure koffie.
Voor de Italiaanse espressoverslaafden, probeer altijd voor donkerdere brandingen te gaan, die hints van geroosterd brood en cacao zullen ontwikkelen.
Ontdek ook mijn favoriete espresso bonen.
Kies altijd voor vers gebrande koffie!
Verser is beter! Eenmaal gebrand behouden koffiebonen hun geur- en smaakkwaliteiten gedurende 30 dagen in een verzegelde zak. Na deze datum zullen ook de beste koffiebonen langzaam muf worden en asachtige aroma’s afgeven.
Over het algemeen controleer je best altijd de datum waarop de koffiebonen werden gebrand en kies je best een merk die deze datum op de verpakking vermeldt.
Arabica koffiebonen of Robusta koffiebonen? Of toch allebei?
Arabica en Robusta koffiebonen zijn de twee bekendste koffiesoorten. Deze worden over het algemeen bestempeld als de beste koffiebonen. Je hebt ook nog Liberica en Excelsa bonen, die iets minder gekend zijn.
Arabica staat erom bekend betere aroma’s te bieden. Wat Robusta betreft, is de belangrijkste kwaliteit absoluut de crema die met deze koffiebonen wordt verkregen, evenals de intensiteit van de espresso. Als je een “Italiaanse espresso” wilt, raad ik je aan om te kiezen voor een melange van 80% Arabica en 20% Robusta. De meeste Italiaanse merken hebben overigens deze verhouding.
Krachtige en intense koffiesoorten bevatten dus meestal Robusta bonen, met een donkerdere branding, terwijl lichtere en meer aromatische koffiesoorten vaak een 100% Arabica melange bevatten met een medium branding, ook wel bekend als een “robe de moine”, een iets donkerdere branding (persoonlijk mijn favoriete branding!).
Waarom de traceerbaarheid van koffie belangrijk is
Koffiebonen die massaal gekweekt worden op overwerkte grond zullen je geen goede kop koffie bieden; je eindigt op zijn minst met een platte en flauwe koffie. De koffiebonen die we hebben geselecteerd komen voornamelijk uit Zuid-Amerikaanse landen zoals Brazilië, Peru en Colombia.
Om een heerlijk kopje koffie vol aroma’s te creëren, kies je altijd een koffiesoort met een duidelijke identiteit. Er kunnen veel indicatoren op een zak koffie staan: de herkomst, de hoogte van de plantage, het proces (gewassen of natuurlijk proces bijvoorbeeld), etc. Deze verschillende factoren veranderen de beleving van jouw kopje koffie volledig!
Vergeet niet mijn favoriete fairtrade koffiebonen te bekijken.
Stem je koffiebonen af op je favoriete koffie
Espresso, americano, cappuccino of filterkoffie… elke zetmethode heeft zijn eigen specifieke koffiebonen. Je kunt niet zomaar alle types koffiebonen kiezen en dat kan ik beamen.
100% Arabica bonen die onder lage druk worden getrokken en licht of medium worden gebrand, zijn het meest geschikt voor een americano. Ze zullen echter te zuur zijn voor een ristretto. Voor een sterke en intense espresso moet je kiezen voor een Italiaanse melange met een donkerdere branding.
Je weet dit misschien niet, maar cappuccino’s kunnen worden versterkt met een Arabica/Robusta melange omdat de melk de bitterheid van de Robusta koffiebonen verzacht!
Een melange of koffiebonen van zuivere herkomst?
Koffie van zuivere oorsprong wordt gemaakt van één enkele koffiesoort. Het biedt traceerbaarheid en een unieke en aparte identiteit. Koffie-experts hechten er veel waarde aan, maar deze koffiesoorten kunnen variëren afhankelijk van de verschillende oogsten.
Een melange is een mengsel van verschillende koffiebonen. Het is meestal de norm bij grote industriële producenten, maar het kan ook een harmonieuze koffie met een stabiele smaak en sterke aroma’s opleveren.
Nu ga je pas écht genieten van je koffie
Nu weet je alles over de beste koffiebonen! Je zult de kenmerken van koffiebonen die op elke zak koffiebonen staan gemakkelijk kunnen begrijpen en voor jezelf kunnen beslissen of het de juiste koffiesoort voor jou is.
Zoals je ondertussen al wel door hebt zijn er veel variaties in koffiebonen. Volg mijn advies en experimenteer met verschillende soorten koffiebonen. Je zult er snel achter komen wat het beste bij je past en je zult gauw de lekkerste koffietjes zetten.
Conclusie: welke koffiebonen zijn nu echt lekker?
Het gezegde ‘smaken verschillen’ geldt natuurlijk ook – of misschien wel juist – voor koffie. Ben je op zoek naar de lekkerste koffie, dan geldt er maar één advies: experimenteer. Ik adviseer je daarbij te beginnen met koffiebonen die de meeste mensen lekker vinden, zoals die van Gran Maestro Italiano of Illy.
Best geteste koffiebonen
Dat koffie een kwestie van smaak is, ook voor doorgewinterde koffiekenners, bewijzen de testresultaten van verschillende koffietests. In de top 5 van de bekende AD koffietest vind je louter kleine merken, terwijl uit de bonentest van dekoffiekompas.nl juiste bekendere merken als Gran Maestro Italiano en Douwe Egberts naar voren komen.
Beste koffiebonen uit de supermarkt
De beste koffiebonen uit de supermarkt zijn, naar mijn mening, die van Lavazza. Dit is een Italiaans merk (bekijk ook mijn favoriete Italiaanse koffiebonen) dat bekend staat om goede koffiebonen, geschikt voor zowel koffie volautomaat als een piston koffiemachine met bonenmaler.
Welk land heeft de beste koffiebonen?
De meeste koffiekenners zullen het erover eens zijn dat de beste koffiebonen uit Afrikaanse landen komen, met name uit Ethiopië. De grotere productielanden, zoals Brazilië, Vietnam en Indonesië, produceren voornamelijk robusta koffiebonen. Als je op zoek bent naar hoogwaardige Indonesische koffie, kan ik deze Indonesische koffie aanbevelen.
Welke twee koffiebonen zijn er?
De meest voorkomende en economisch relevante soorten zijn Arabica koffiebonen en Robusta koffiebonen, die meer dan 90% van de wereldwijde koffieproductie uitmaken. De andere commercieel geteelde soorten koffiebonen zijn Liberica en Excelsa.
Hoe lang blijven koffiebonen goed?
Gebrande koffiebonen blijven tot een jaar goed, maar als je echt verse koffie wilt drinken, raad ik aan de bonen binnen vier maanden na het branden te gebruiken. Direct na het branden verliezen koffiebonen geleidelijk hun versheid, dus na vier maanden zullen ze niet meer zo vers zijn. Het is daarnaast belangrijk om de bonen op een donkere, droge en koele plek te bewaren.
Wat zijn de meest verkochte koffiebonen?
De meest verkochte koffiebonen zijn van merken zoals Douwe Egberts, Perla (het huismerk van Albert Heijn), Illy, Lavazza, Starbucks en Gran Maestro. In mijn TOP 10 van koffiebonen vind je zowel bonen van bekende grote merken als van kleinere branderijen, zoals The Kolektif.
Wat zijn de sterkste soorten koffiebonen?
De robusta bonen zijn de sterkste koffie en heeft het hoogste cafeïnegehalte. Hij wordt vaak gebruikt in goedkopere koffiesoorten. De markt voor het mengen van koffie met een hoog cafeïnegehalte is wel aanzienlijk gegroeid. Deze lekkere koffiebonen zijn dus zeker geen aanrader voor liefhebbers van cafeïnevrije koffie.
Is het goedkoper om hele koffiebonen te kopen?
Gemalen koffiebonen zijn goedkoper dan ongemalen koffiebonen vanwege de grotere vraag en het gebruik van additieven om een product van lagere kwaliteit te produceren. Hoewel sommigen beweren dat de productiekosten lager zijn en de meeste hele bonenkoffie lokaal wordt ingekocht, betaal je dus minder voor voorgemalen koffie.
Waar koop ik koffiebonen?
Koffiebonen koop je simpelweg in de supermarkt bij jou in de buurt. Maar ook online kan je de lekkerste koffiebonen vinden. Denk aan websites zoals via Bol.com of koffievoordeel.nl.