Een koffie weegschaal kopen? Dit zijn de 5 beste koffie weegschalen

Wanneer een perfect bereide kop koffie voor jou belangrijk is en je graag met uiteenlopende zetmethoden experimenteert, mag een weegschaal niet aan je ‘koffie-uitrusting’ ontbreken.
Een koffie weegschaal kopen? Dit zijn de 5 beste koffie weegschalen

Met alleen koffiebonen van hoge kwaliteit ben je er nog niet. Met een koffiemolen en een -machine zet je nog twee belangrijke stappen in de goede richting. Maar de puntjes zet je pas echt op de i wanneer je in het bezit bent van een hoogwaardige koffie weegschaal.

Te veel koffiebonen geven een bittere smaak en te weinig levert juist weer een slappe koffie op. Een goede koffieweegschaal weegt tot op de gram nauwkeurig en vaak zelfs tot achter de komma. En zoals je wellicht al weet, speelt precisie een sleutelrol bij de ideale kop koffie. Een gewone keukenweegschaal kun je daarvoor dan ook niet gebruiken. Ik ben Max en houd me dagelijks bezig met koffie en alles wat daarbij komt kijken. Met mijn tips en adviezen help ik jou graag op weg. In dit artikel ontdek je wat de volgens mij beste koffieweegschalen van dit moment zijn.


1. Barista-Essentials koffie weegschaal met timer

Barista-Essentials koffie weegschaal met timer

Barista-Essentials koffie weegschaal met timer

Deze koffie weegschaal van Barista-Essentials geeft jou de maximale controle over het eindresultaat van je brouwproces. Je kunt de weegschaal zowel voor espresso als voor filterzetmethoden gebruiken. De ingebouwde timer zorgt er tegelijkertijd voor dat je het extractieproces nauwlettend in de gaten kunt houden. Bovendien weegt de weegschaal nauwkeurig op 0,1 gram én kan zowel iedere barista, beginner of ervaren, ermee overweg. Meer informatie..

Voor- en nadelen

 • gebruiksvriendelijk
 • goede prijs-kwaliteitverhouding
 • 0,1 gram nauwkeurigheid
 • rubberen antislipmat
 • schakelt automatisch uit
 • plateau niet afneembaar
Barista-Essentials koffie weegschaal met timer

Bekijk de prijzen op:

bol.com (€32,95)

2. Brewista Smart Scale 2

Brewista Smart Scale 2

Brewista Smart Scale 2

Ook met de Brewista Smart Scale 2 kun je je gemalen koffiebonen tot op 0,1 gram nauwkeurig afwegen. Daarnaast gebruik je hem om het shotvolume in je kopje te wegen. Omdat hij klein van formaat is, past hij moeiteloos onder je espressoapparaat. Je kunt uit 4 verschillende espressoprogramma’s kiezen. De eenvoudige bediening en het heldere display maken deze koffie weegschaal helemaal compleet. Meer informatie..

Voor- en nadelen

 • 6 verschillende gebruikersprofielen
 • duurzame batterij
 • 0,1 gram nauwkeurigheid
 • opladen middels usb
 • roestvrij staal
 • hoge aanschafprijs
Brewista Smart Scale 2

Bekijk de prijzen op:

bol.com (€93,00)

3. Acaia Lunar koffie weegschaal

Acaia Lunar koffie weegschaal

Acaia Lunar koffie weegschaal

De Acaia Lunar koffie weegschaal komt steevast in ieder lijstje met beste koffie weegschalen terug en dat is niet voor niets. Niet alleen weegt hij nauwkeurig tot 0,1 gram, hij reageert ook nog eens veel sneller dan de meeste andere koffieweegschalen. Ondanks zijn minimalistische ontwerp heeft de Acaia Lunar heel wat extra’s voor je in petto, zoals de tarrafunctie en de auto-start en -stop. Meer informatie..

Voor- en nadelen

 • strak, minimalistisch design
 • 0,1 gram nauwkeurigheid
 • voor echte koffie-experts
 • van duurzaam aluminium
 • spatwaterdicht
 • (zeer) hoge aanschafprijs
Acaia Lunar koffie weegschaal

Bekijk de prijzen op:

bol.com

4. Hario V60

Hario V60

Hario V60

De Hario V60 koffie weegschaal weegt tot op 0,1 gram nauwkeurigheid en beschikt ook over een timer waarmee je de ideale extractie kunt bepalen. Zo staat niets je nog in de weg om van die ideale kop koffie te genieten! Bovendien is de weegschaal voor alle toepassingen geschikt. Hij heeft een strakke, minimalistische look. Meer informatie..

Voor- en nadelen

 • 0,1 gram nauwkeurigheid
 • inclusief 2 AAA-batterijen
 • schakelt automatisch uit
 • met timer
 • voor alle toepassingen
 • plateau niet afneembaar
Hario V60

Bekijk de prijzen op:

bol.com (€55,00)

5. WeighJo koffie weegschaal

WeighJo koffie weegschaal

WeighJo koffie weegschaal

Deze WeighJo koffie weegschaal is een koffieweegschaal met timer die net als de andere exemplaren in deze lijst op 0,1 gram nauwkeurigheid weegt. Hij heeft 5 verschillende maateenheden en beschikt over een tarrafunctie, waardoor het enige wat je weegt het nettogewicht van je gemalen koffie is. De weegschaal neemt maar weinig ruimte in beslag en laat zich zodoende gemakkelijk opbergen én vervoeren. Meer informatie..

Voor- en nadelen

 • compact
 • 0,1 gram nauwkeurigheid
 • met timer
 • inclusief 3 AAA-batterijen
 • tarrafunctie
 • maximaal weegvermogen 1kg
WeighJo koffie weegschaal

Bekijk de prijzen op:

bol.com (€28,40)

Mijn overzicht met de 5 beste Koffie weegschaal

Een koffie weegschaal kopen, waar let je op?

Een koffie weegschaal kopen, waar let je op?

Een koffie weegschaal schaf je aan om je gemalen koffie nauwkeurig te wegen, de doorlooptijd van je espresso te timen en de output, oftewel het gewicht dat uiteindelijk in je kopje terechtkomt, te wegen. Om hiertoe goed in staat te zijn, moet een koffie weegschaal tot 0,1 gram nauwkeurig kunnen wegen en over een timer beschikken. Idealiter is hij ook spatwaterdicht.

Alhoewel de bovenstaande factoren natuurlijk het belangrijkst zijn, kies je natuurlijk ook voor een weegschaal die bij jouw stijl past. Wellicht ben je wel op zoek naar een exemplaar dat qua uitstraling bij je koffieapparaat en koffiemolen past. Extra features maken je koffie weegschaal handiger, maar niet nauwkeuriger. Ga dus altijd kritisch na of de meerprijs die hieraan is verbonden het voor jou wel waard is.

Conclusie: welke koffie weegschaal is iets voor mij?

Conclusie: welke koffie weegschaal is iets voor mij?

Wat de voor jou beste koffie weegschaal is, is afhankelijk van waarnaar je precies op zoek bent en hoe serieus je de kunst van het koffie zetten neemt. Houd je van experimenteren en ben je op zoek naar manieren om de smaak van jouw koffie naar een nog hoger niveau te tillen? Dan is het de moeite waard om voor een wat duurder exemplaar te kiezen. Ben je een beginner op het gebied van koffie? Wellicht start je dan liever met een weegschaal van een lagere prijs.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de voordelen van een koffie weegschaal?

Een koffie weegschaal levert je verschillende voordelen op. Zo zorgt deze ervoor dat je niet te veel of te weinig koffiebonen gebruikt en vaak kun je er ook de tijd van het extractieproces mee bepalen. Dat betekent dat jijzelf maximale controle krijgt over de smaak van jouw koffie.

Wat kost een koffie weegschaal?

Ben je op zoek naar een kwalitatief hoogwaardige koffieweegschaal, dan ben je al gauw enkele tientallen euro’s kwijt. Gemiddeld ligt de prijs rond de 100 euro, alhoewel er ook uitschieters zijn. Zo behoren de Acaia weegschalen tot het duurste segment.

Hoe lang gaat een koffie weegschaal mee?

Met een koffie weegschaal doen de meeste mensen enkele jaren. Natuurlijk is de levensduur grotendeels afhankelijk van hoe intensief je het apparaat gebruikt en speelt ook het merk een rol van belang. Wanneer je merkt dat je koffie weegschaal minder nauwkeurig wordt of anderszins haperingen vertoont, kun je hem het beste vervangen. Zo zorg je ervoor dat je de voor jou ideale koffie kunt blijven zetten.

Hoeveel koffie heb je nodig om een espresso te zetten?

Om een goede espresso te kunnen zetten, heb je 7 gram gemalen koffiebonen nodig. Met een koffie weegschaal kun je dit op 0,1 gram nauwkeurig afwegen.

Kun je een koffie weegschaal ook gebruiken om andere dingen te wegen?

Een koffie weegschaal heeft doorgaans een maximumcapaciteit van 2 tot 3 kilo. Dit maakt het lastig om veel andere dingen daar ook op te kunnen wegen. Bovendien is het een delicaat apparaat. Wil je de levensduur ervan optimaliseren, dan kun je voor alle overige producten in je keuken beter een reguliere keukenweegschaal gebruiken.

Hoe belangrijk is een koffie weegschaal voor het eindresultaat van je koffie?

Experts zijn het er roerend over eens: de dosering van je koffie is doorslaggevend voor het eindresultaat en minstens zo belangrijk als bijvoorbeeld het apparaat dat je gebruikt. Daarom kunnen we stellen dat een koffie weegschaal een essentieel instrument is.

Wat wordt er bedoeld met de extractietijd van koffie?

De extractietijd is de tijd dat er contact is tussen water en de gemalen koffiebonen. Bij een espresso is die bijvoorbeeld erg kort. Een koffie weegschaal met een timerfunctie helpt je met het reguleren van de optimale extractietijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave