Hoe werkt een Nespresso apparaat?

Hoi koffieliefhebbers, Max hier! De afgelopen tijd heb ik het vaak over filterkoffie gehad, maar vandaag gaan we het hebben over Nespresso. En dan met name over de werking van deze fascinerende machine. Want hoe kan zo’n compact apparaat zo’n lekkere kop koffie zetten? En hoe zorg je ervoor dat je je machine ook goed onderhoudt, waardoor je er nog jarenlang van kunt genieten? Je ontdekt het in het onderstaande artikel.

In het kort: wat is Nespresso?

Voor de meeste van jullie zal dit geen nieuws zijn, maar Nespresso is een van de bekendste merken van Nestlé. Nestlé staat bekend om zijn hoge kwaliteit koffiemachines en -capsules. Dankzij de unieke technologie en gemakkelijk te gebruiken capsules, biedt Nespresso keer op keer een perfect gebalanceerde espresso. Maar hoe werkt zo’n Nespresso machine nu precies?

Twee systemen: Nespresso Original vs vertuo

Voordat we beginnen is het handig om te weten dat Nespresso beschikt over twee verschillende systemen. Zo is er de Original-lijn, die inmiddels al bijna 40 jaar onderdeel is van het merk. Later werd hier nog de Vertuo-lijn aan toegevoegd.

Terwijl de Original lijn vooral gericht is op espresso en lungo, zet je met de cups van Vertuo grotere koppen koffie met een extra dikke cremalaag. Daarnaast maakt Vertuo gebruik van een zetsysteem met centrifuge, waarbij Original werkt met pompdruk.

Hoe werkt Nespresso Original?

Als trotse eigenaar van de Nespresso Pixie, een machine uit de Original-lijn, heb ik inmiddels volop kunnen genieten van talloze espresso’s en lungo’s. Ik heb inmiddels enige ervaring met deze lijn en weet precies hoe de machine zijn werk doet.

Naast de Nespresso Pixie werken ook de andere Nespresso Original-machines op een vergelijkbare manier:

  • Verwarmen van het water: De machine verwarmt water tot de ideale temperatuur voor een espresso.
  • Capsule perforatie: Wanneer je de hendel omlaag drukt, doorboort de machine als het ware de aluminium capsule om deze klaar te maken voor extractie.
  • Extractie onder hoge druk: Het verwarmde water wordt onder hoge druk door de capsule gepompt, waardoor de koffie wordt geëxtraheerd en in je kopje terecht komt. Deze hoge druk is kenmerkend voor de Original-lijn van het merk.

Het is wel goed om rekening te houden met het feit dat er onderling nog verschillen kunnen zitten tussen de diverse modellen van de Original-lijn. Zo zijn er modellen die de beschikking hebben over een Nespresso melkopschuimer of zelfs te koppelen zijn via bluetooth. Ook zijn er verschillende groottes, ontwerpen en natuurlijk kleuren om uit te kiezen.

Ondanks deze verschillen, is de basiswerking – en de voortreffelijke espresso – hetzelfde bij alle Nespresso Original-machines. Hierbij verschillen ze aanzienlijk van de machines in de Vertuo-lijn.

Hoe werkt Nespresso Vertuo?

Zoals gezegd zitten er een aantal kenmerkende verschillen tussen de Vertuo- en Original-lijn. Het zetten van een espresso gaat bij een Vertuo-machine namelijk als volgt:

  • Barcode scannen: Elke Vertuo-capsule heeft allereerst een unieke barcode die door de machine wordt gelezen. De machine past vervolgens de extractie-parameters aan op basis van de informatie in de barcode. Dit klinkt misschien een beetje ingewikkeld, maar het komt erop neer dat de machine op basis van de barcode een unieke aanpak maakt.
  • Centrifuge-extractie: In plaats van hoge druk te gebruiken (zoals bij de Original-lijn), maakt de Vertuo-machine gebruik van centrifuge om het water en de koffie met elkaar te mengen. Dit doet de machine door de capsule duizenden keren per minuut te laten.
  • Verschillende groottes: De Vertuo-lijn biedt verschillende kopgroottes, variërend van espresso tot een volledige kan koffie.

Lees ook:

Veelgestelde vragen

Is Nespresso een merk?

Ja, Nespresso is inderdaad een merk. Nespresso is een dochteronderneming van Nestlé, een wereldwijd bekend Zwitsers voedingsmiddelenbedrijf. Nespresso staat vooral bekend om zijn hoogwaardige koffiemachines en inmiddels razend populaire koffiecapsules.

Hoe krijg ik meer koffie uit mijn Nespresso?

Als je een Original-model hebt, kun je de lungo-optie gebruiken of de waterhoeveelheid aanpassen volgens de instructies in de handleiding van je machine. Hierdoor is het ook mogelijk om (iets) grotere koppen koffie te zetten. Ben je echt op zoek naar een machine die is ontworpen voor het zetten van grotere hoeveelheden koffie? Dan is een Vertuo-machine ongetwijfeld een goede keuze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *