Home » Handmatige koffiemolens

Handmatige koffiemolen? Dit zijn de 5 beste handmatige koffiemolens

Handmatige koffiemolen? Dit zijn de 5 beste handmatige koffiemolens

Beschouw jij jezelf als een ware koffieliefhebber? Dan is verse koffie voor jou een absolute must. Dat betekent dat je koffiebonen koopt en deze zelf thuis maalt, vlak voordat je de koffie bereidt. Er bestaat een onderscheid tussen elektrische koffiemolens en handmatige koffiemolens. Het voordeel van deze laatste categorie is dat deze maar weinig onderhoud nodig heeft en een stuk voordeliger is in de aankoop. Bovendien zijn handmatige koffiemolens ideaal voor het malen van kleine hoeveelheden koffie.

Ben je op zoek naar een elektrische koffiemolen? Dan ben je op de verkeerde pagina. Bezoek dan mijn pagina met mijn favoriete elektrische koffiemolens.

Dit zijn de beste Handmatige koffiemolen van 2024

Het gebruik van een handmatige koffiemolen is vooral raadzaam wanneer je bijvoorbeeld een koffiezetapparaat of een French press gebruikt. Een elektrische koffiemolen gebruik je vanwege de maalresultaten juist weer eerder in combinatie met een koffiemachine. Je zetmethode geeft dus de doorslag. Ik ben Max, al sinds jaar en dag bezig met koffie en alles daaromheen. Voor jou heb ik onderzoek gedaan naar de beste handmatige koffiemolens. Dit is mijn top 5:


1. 1Zpresso JX-Pro

1Zpresso JX-Pro

Sommigen zijn helemaal weg van de handmatige koffiemolens met retrolook, anderen gaan juist liever voor de moderne, strakke varianten. Behoor jij tot die laatste categorie, dan is de 1Zpresso JX-Pro misschien wel het apparaat dat je voor ogen hebt. Het subtiele zilver-zwarte design is een aanwinst voor de moderne keuken. Deze koffiemolen werkt snel en omdat de maalschijf en de centrale as aan elkaar zijn bevestigd, verkrijg je altijd een consistente maling.

Voor- en nadelen

+snel maalproces
+roestvrijstalen maalschijven
+eenvoudig instelbaar maalniveau
+modern ontwerp
+stijlvol houten handvat
-voor kleine hoeveelheden

Bekijk de Laagste prijs


2. Commandante C40

Commandante C40

Deze Commandante C40 handmatige koffiemolen mag wat kosten, maar dan heb je ook wat. Beter dan vrijwel iedere andere koffiemolen is hij in staat om een gelijkmatige maling te creëren. Zo smaakt ieder kopje en iedere slok van elk kopje hetzelfde. Behalve consistentie is ook zijn bijzondere capaciteit tot fijne maalgraden een punt waarop het apparaat zich onderscheidt. Bovendien gaat de maling erg snel.

Voor- en nadelen

+conische maalschijven
+duurzame constructie
+comfortabele houten greep
+zeer fijne maling
+consistentie
-zeer hoge aanschafprijs

Bekijk de Laagste prijs


3. Hario Mini Mill Plus / Mini Slim Plus

Hario Mini Mill Plus

Klein, maar fijn. Deze Hario Mini Mill Plus, ook wel Hario Mini Slim Plus genoemd, is ideaal voor thuis en om mee te nemen. Naar de camping bijvoorbeeld. Niet alleen leveren zijn keramische maalschijven optimale, consistente resultaten, ook gaan ze lang mee. Omdat zijn bonenreservoir donker is, blijft je koffie bovendien nog verser.

Voor- en nadelen

+compact formaat
+ergonomische handgreep
+keramische maalschijven
+antislipbodem
+licht van gewicht
-maximuminhoud 24gr koffiebonen

Bekijk de Laagste prijs


4. VDN Pro koffiemolen

VDN Pro

Deze chique uitziende VDN Pro koffiemolen heeft een stevige, roestvrijstalen behuizing en is compact van formaat. Als een van zijn grootste voordelen wordt het gebruiksgemak genoemd. Ook beschikt deze handmatige koffiemolen over 6 verschillende maalstanden. Zo kun je keer op keer zelf bepalen hoe grof of fijn je je bonen wilt malen. De koffiemolen beschikt over een oersterke conische, roestvrijstalen maler.

Voor- en nadelen

+sterke roestvrijstalen behuizing
+beukenhouten handvat
+6 verschillende maalstanden
+extra deksel
+conische maler
-klein bonenreservoir

Bekijk de Laagste prijs


5. Hario Skerton PLUS koffiemolen

Hario Skerton PLUS

Hario is een merk dat zijn sporen op het gebied van handmatige koffiemolens ruim heeft verdiend. Niet verwonderlijk dus, dat hij twee keer in de lijst voorkomt. De Hario Skerton PLUS verricht zijn maaltaken met keramische schijven, wat ervoor zorgt dat de koffiebonen geen oliën en essentiële smaken verliezen. Het apparaat heeft een bonenreservoir van 100 gram en het transparante opvangbakje stelt je in staat om het maalproces nauwlettend te volgen.

Voor- en nadelen

+duurzame, keramische maalschijven
+antislipbasis
+transparant opvangbakje
+goede prijs-kwaliteitverhouding
+aanpasbaar maalniveau
-één maalsnelheid

Bekijk de Laagste prijs


Mijn overzicht met de 5 beste Handmatige koffiemolen

Een handmatige koffiemolen kopen, waar let je op?

Een handmatige koffiemolen kopen, waar let je op?

Wanneer je op het punt staat om een handmatige koffiemolen uit te kiezen, zijn er diverse zaken waarmee je rekening moet houden. In de eerste plaats zijn dat de instellingen voor de maalgraad. Des te gedetailleerder de maalmogelijkheden zijn, des te beter lukt het je om een kop koffie te zetten die geheel aan jouw verwachtingen voldoet. Voor échte koffieliefhebbers is een aanpasbaar maalniveau dan ook een must.

Ook het materiaal van de molen kan een rol spelen in je beslissing, net als het design. Ben je vooral op zoek naar een handzaam exemplaar dat je behalve thuis ook buiten de deur, bijvoorbeeld op de camping, kunt gebruiken? Dan is het uiterlijk van het apparaat wellicht wat minder belangrijk voor je. Iedere koffiemolen heeft zo zijn eigen voors en tegens. Zet voor jezelf dus eerst goed op een rijtje wat voor jou belangrijk is en maak aan de hand daarvan een selectie.

Conclusie: welke handmatige koffiemolen is iets voor mij?

Conclusie: welke handmatige koffiemolen is iets voor mij?

Wederom gelden dezelfde punten als degene die ik hierboven heb genoemd. Mijn advies is om je niet alleen te laten leiden door het ontwerp. Ook al is de ene handmatige koffiemolen in jouw ogen wellicht een stuk mooier dan de andere, dat wil nog niet zeggen dat deze je ook tevredener zal stellen als je hem eenmaal in huis haalt. Onthoud waar het uiteindelijk om gaat: die perfect smakende, aromatische koffie.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de voordelen van een handmatige koffiemolen boven een elektrische?

Een handmatige koffiemolen is in de eerste plaats een stuk goedkoper in aanschaf. Daarnaast kun je er zeker van zijn dat je maximale controle hebt over het maalproces én ben je niet afhankelijk van stroom. Dat betekent dat je een handmatig exemplaar dus ook gemakkelijk met je mee kunt nemen. Tot slot maken ze veel minder geluid. Zelfs wanneer de rest van de familie ’s ochtends vroeg nog op één oor ligt, kun jij met een gerust hart een kop koffie voor jezelf zetten.

Waarom is het belangrijk om koffie zelf te malen?

Zelf je koffiebonen malen levert altijd verse koffie op. Althans, wanneer je de maling direct na het maalproces gebruikt om je favoriete warme drank mee te zetten. De gemalen koffie die je in de winkel koopt is dan ook verreweg niet zo vers. En dat merk je in de smaak. Overigens kun je je koffiebonen het beste binnen 2 weken na aanschaf gebruiken.

Is een handmatige koffiemolen geschikt voor grove of voor fijne maling?

Dat is afhankelijk van de koffiemolen zelf. Wanneer deze niet over de mogelijkheid om de maalgraad zelf in te stellen beschikken, kun je daarop dus geen invloed uitoefenen. Andere soorten stellen je hiertoe weer wel in staat. Zo kun je zelf gaan uitproberen welke maalgraad volgens jou de lekkerste koffie oplevert. Een handmatige koffiemolen kun je dus voor zowel grove als fijne malingen gebruiken.

Hoe wordt de gemalen koffie opgevangen?

Het grootste deel van de handmatige koffiemolens beschikt over een opvangbakje waarin de koffie na het maalproces terechtkomt.

Wanneer kun je beter voor elektrische koffiemolen kiezen?

Een elektrische koffiemolen is vooral prettig wanneer je espresso’s maakt met behulp van een espressomachine. Ook wanneer je beperkt de tijd hebt om je koffie te maken, bijvoorbeeld omdat je ’s ochtends vaak haast hebt, is een elektrische koffiemolen een uitkomst. Hetzelfde geldt wanneer je veel koffie op een dag drinkt. Het kan dan vervelend zijn om telkens opnieuw zelf de bonen te moeten malen.

Wat is duurder: een handmatige of een elektrische koffiemolen?

Op deze vraag kan ik een duidelijk antwoord geven: een elektrische koffiemolen is duurder dan een handmatige koffiemolen.

Wat voor koffiedrank kun je met de gemalen koffie uit een handmatige koffiemolen zetten?

De met een handmatige koffiemolen verkregen gemalen koffiebonen kun je gebruiken voor iedere soort koffie die je maar wilt. Het enige waar je rekening mee moet houden, is de voor de specifieke koffiesoort ideale maalgraad. Wees je ervan bewust dat niet iedere handmatige koffiemolen over de mogelijkheid beschikt om de maalgraad in te stellen; vele hebben slechts één stand.