Mijn tips voor filterkoffie zetten zonder apparaat

Hallo koffieliefhebbers, Max hier! Vandaag gaan we het hebben over het zetten van filterkoffie zonder gebruik te maken van koffiezetapparaat. Want misschien is je huidige filter koffieapparaat kapot gegaan of ben je benieuwd hoe het zetten van koffie zonder apparaat eigenlijk in zijn werk gaat. 

Wat de reden ook is, ik laat je graag zien hoe je aanpakt en waar je het beste op kunt letten.

Tegenwoordig gebruikt nagenoeg iedereen wel een koffiezetapparaat om koffie te zetten, maar vroeger was dit natuurlijk niet het geval. Koffie moest worden gezet met de hand. En daar waren verschillende methodes voor.

  • Pour-over methode: Bij de pour-over methode wordt er gebruikgemaakt van een filterhouder. Je doet een aantal scheppen koffie in een koffiefilter en giet hier vervolgens heet water overheen. De koffie druipt vervolgens langzaam in een kan of koffiebeker die je onder de filterhouder plaatst.
  • French Press: Voor het zetten van French press koffie heb je geen koffiezetapparaat nodig, maar wel een ouderwetse French press. Je begint hierbij met het doseren van de koffie en het water, bijvoorbeeld 1 schep koffie op 120 ml water. Vervolgens laat je het water koken en zorg je dat de French press op een vlakke ondergrond staat. Wacht ongeveer een halve minuut nadat het water heeft gekookt en giet het langzaam in de French press. Laat de koffie een aantal minuten intrekken en druk vervolgens het filter rustig naar beneden. Een ouderwetse, maar zeker niet minder leuke manier om aan een heerlijk kopje koffie te komen!
  • Aeropress: Dit compacte, draagbare apparaat werkt geweldig voor het zetten van filterkoffie, waar je ook bent. Hoewel je dus ook hier een (klein) apparaat nodig hebt om de koffie te zetten, behoort de Aeropress wel tot de categorie ‘slow coffee’. Het compacte apparaatje werkt eenvoudig en geeft je de mogelijkheid om op iedere plek een kop koffie te zetten.
  • Zelf filteren: Wie op zoek is naar een methode om volledig zelf koffie te zetten, of echt even niets meer in huis heeft, kan er tot slot ook nog voor kiezen om de koffie zelf te filteren. Plaats hierbij een koffiefilter bovenop een mok of koffiebeker. Voeg een of meerdere scheppen koffie toe en giet vervolgens heet water over de koffie heen. De resultaten zullen niet zo verfijnd en constant zijn als bij het gebruiken van een koffiezetapparaat, maar je hebt op deze manier je kopje koffie volledig zelf gezet!

Filterkoffie zetten zonder papieren filter

In de bovenstaande voorbeelden heb je geen (elektrisch) koffiezetapparaat nodig om koffie te zetten. Wat wel altijd terugkomt, is de koffie en het koffiefilter. Voor de koffie zelf heb ik helaas geen alternatief, zonder koffie kunnen we nu eenmaal geen koffie zetten. Maar als je onverhoopt zonder papieren filter komt te zitten heb ik wel nog twee opties om uit te kiezen:

  • Herbruikbare filters: Veel koffiezetapparaten hebben herbruikbare metalen of nylon filters die je kunt gebruiken in plaats van papieren filters. Ze zijn duurzaam en kunnen na gebruik eenvoudig worden gereinigd.
  • Zelf een filter maken: Een koffiefilter is eigenlijk niet een hele bijzondere uitvinding, en daarom zijn er een aantal opties die je zonder problemen als alternatief kunt gebruiken. Een stuk kaasdoek is hiervoor de beste keuze. Ook een papieren handdoek kan een uitweg bieden. Plaats het doek over een beker of dispenser en giet het water over de koffie. Even wachten tot de koffie begint door te druppelen en er staat een heerlijk kopje koffie op je te wachten.

Houd er bij dit alles wel rekening mee dat de smaak en textuur van je koffie kan variëren afhankelijk van het type filter dat je gebruikt. Ook de hoeveelheid koffie en de snelheid waarmee je het hete water toevoegt aan de koffie kan van invloed zijn op de smaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *