Filter-koffiezetapparaat schoonmaken, hoe doe je dat?

Naast het genieten van een heerlijk kopje koffie hebben we als koffieliefhebber helaas soms ook te maken met de minder leuke kanten van het koffiezetten. Een van deze kanten is het schoonmaken van ons filterkoffiezetapparaat.

Om de smaak te behouden en de levensduur van je machine te verlengen, ontkomen we er niet aan om het koffiezetapparaat af en toe schoon te maken of te ontkalken. Gelukkig kan ik je als koffie-expert hier van alles over vertellen.

Want of je nu een nieuweling of inmiddels al een ervaren koffiezetter bent, in dit artikel geef ik je een stappenplan om ook jouw koffiezetapparaat in topvorm te houden.

Stappenplan: filter-koffiezetapparaat schoonmaken

1. Verzamel benodigdheden

Allereerst is het handig om vooraf even een aantal benodigdheden te verzamelen. Je hebt over het algemeen niet veel nodig om je koffiezetapparaat schoon te maken. Zorg bijvoorbeeld voor een fles witte azijn, houd genoeg water bij de hand en leg een aantal vochtige en droge doeken klaar. Ook een zachte borstel is een aanrader.

2. Externe reiniging

Voordat we beginnen met het reinigen van de binnenkant en de onderdelen van het filter koffiezetapparaat, maak ik zelf altijd eerst even de buitenkant goed schoon. Toegegeven: de koffie zal er echt niet direct beter van gaan smaken, maar nu we toch bezig zijn, kunnen we het beste direct even de gehele machine een opfrisbeurt geven.

Veeg met een vochtige doek alle externe delen van het apparaat schoon en neem de machine vervolgens met een droge doek af.

3. Reinig onderdelen

Vervolgens is het tijd om enkele onderdelen van het apparaat schoon te maken. Maak bijvoorbeeld het filter(mandje) en de koffiepot los. Zorg er ook hier voor dat je zowel de binnen- als de buitenkant schoonmaakt. Vooral het filter kan soms de nodige aandacht vereisen.

4. Interne reiniging

Naast het reinigen van de onderdelen is ook een interne reiniging een niet te missen stap tijdens het schoonmaken van een filter-koffiezetapparaat. Omdat we zelf niet altijd even eenvoudig bij de interne onderdelen van de machine kunnen, gebruiken we hier een van de programma’s van het koffiezetapparaat voor.

Je zet het koffiezetapparaat aan op een uitgebreid programma en vult het reservoir met schoon water. De machine zal vervolgens enkel met het schone water werken en dit gebruiken om de interne onderdelen schoon te spoelen.

5. Herhaal spoeling

Zelf herhaal ik altijd graag nog minstens twee keer de vorige stap om het apparaat echt even grondig te kunnen reinigen.

6. Onderdelen terugplaatsen

Na afloop plaatsen we de onderdelen weer terug op hun plaats. Je machine is nu helemaal schoon en weer klaar voor gebruik!

Let wel op: het schoonmaken van je filter-koffiezetapparaat is niet hetzelfde als het ontkalken van de machine.

Voor het ontkalken van je filter-koffiezetapparaat, verwijs ik je graag naar ons andere artikel: “Hoe Ontkalk Je Een Filter-Koffiezetapparaat?“. Het is namelijk belangrijk om naast het schoonmaken van je apparaat ook regelmatig te ontkalken voor een optimale werking en smaakbeleving.

In een notendop

Hoewel het schoonmaken van je filter-koffiezetapparaat misschien niet de meest spannende klus is, is het essentieel om de smaak van de koffie te behouden – Ook komt het vaak ten goede van de levensduur van je filter-koffiezetapparaat.

Nu je weet hoe je jouw machine goed moet onderhouden, mag een goed filter-koffiezetapparaat natuurlijk niet ontbreken. Neem daarom eens een kijkje bij onze Top-10 Beste Filterkoffiezetapparaten.

Maar ook als je nog net even iets extra’s zoekt op het gebied van filterkoffie help ik je graag op weg. Bekijk bijvoorbeeld onze gids over de Best Geteste Filterkoffies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *