Filter-koffiezetapparaat ontkalken, hoe doe je dit?

Ik ben Max – liefhebber van alle soorten koffie – en vandaag help ik je graag op weg met het ontkalken van je filter-koffiezetapparaat. Ik laat je precies zien hoe ik dit zelf aanpak. Want ontkalken is misschien niet de meest spannende klus, maar het zorgt er wel voor dat de smaak en kwaliteit van je koffie van het hoogste niveau blijft. Bovendien is het ook nog eens cruciaal voor de levensduur van je apparaat. Kortom, laten we snel beginnen!

Waar komt die kalkaanslag in je filter-koffiezetapparaat eigenlijk vandaan?

In nagenoeg al het drinkwater in Nederland is kalk te vinden. Dit komt doordat het drinkwater uit de (met kalk gevulde) grond wordt gepompt. Deze kalk komt vervolgens ook in het water terecht en dus ook in jouw filter-koffiezetapparaat.

Gelukkig is kalk niet schadelijk en kan je bij gebruik van kraanwater zonder zorgen genieten van een kopje koffie. Maar je koffiezetapparaat is net iets minder blij met kalk, wat voor een gedeelte zal achterblijven in de onderdelen van het filter-koffiezetapparaat die in aanraking komen met het water. Bovendien kan de smaak van koffie voor een gedeelte worden beïnvloed wanneer er een hoge mate van kalk aanwezig is in het water – denk hierbij vooral aan een bittere smaak.

Kalkaanslag kan dus de smaak van je koffie veranderen en je apparaat beschadigen. Het ontkalken is hierdoor een must voor elke koffieliefhebber.

Wanneer ontkalken?

Als echte koffieliefhebber en expert weet ik inmiddels wat de gevolgen van kalk kunnen zijn op ons kopje koffie. Hoeveel last je hebt van kalk is afhankelijk van je koffiegebruik en hoe ‘hard’ het water is dat je gebruikt. Hoe meer kalk er aanwezig is in het water, hoe ‘harder’ we het water noemen. En het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar onderling kunnen er grote verschillen zitten tussen de regio’s in Nederland.

Omdat we op dit laatste helaas weinig invloed hebben (tenzij je kiest voor de installatie van een waterontharder), zijn er een aantal vuistregels die ik er altijd bij pak wanneer het gaat om het wel of niet ontkalken van mijn koffiezetapparaat:

  1. Zet je dagelijks één of meerdere kopjes koffie? Ontkalk dan minimaal iedere maand het koffiezetapparaat
  2. Merk je dat je koffiezetapparaat er langer over doet om tot het zetten van de koffie te komen? Dan is het waarschijnlijk hoog tijd om te ontkalken
  3. Merk je een verandering in smaak in je koffie? Kalk is niet altijd de boosdoener, maar ontkalken is de minst ingrijpende optie om weer tot de oude vertrouwde smaak te komen.4.      Krijg je van jouw koffiezetapparaat de melding dat er moet worden ontkalkt? Wacht dan in ieder geval niet heel veel langer met het ontkalken.

Hoe ontkak je een filter koffiezetapparaat

Goed, genoeg over waarom en wanneer te ontkalken; het is tijd om nu echt te beginnen. Gelukkig is het ontkalken van een filter-koffiezetapparaat niet heel moeilijk, maar het is wel goed om rekening te houden met een aantal benodigde stappen:

  1. Voordat ik begin met het ontkalken van mijn filter koffiezetapparaat zorg ik er allereerst voor dat het waterreservoir helemaal is gevuld met water.
  2. Vervolgens voeg ik het ontkalkingsmiddel toe aan het waterreservoir. Je kan hierbij kiezen voor een ontkalkingsmiddel speciaal gemaakt voor jouw koffiezetapparaat, maar ook het gebruik van witte azijn zal zijn werk goed doen.
  3. Na het toevoegen van het ontkalkingsmiddel laat je het mengsel goed doorlopen, dit doe je door simpelweg het apparaat te gebruiken alsof je een pot koffie zet.
  4. Zodra het reservoir helemaal door de machine heen is gelopen spoel je het koffiezetapparaat nog een keer helemaal door. Dit doe je door weer vers water uit de kraan toe te voegen aan het apparaat en ook dit door het koffiezetapparaat te laten lopen. Hierbij wordt het ontkalkingsmiddel (of azijn) weer weggespoeld uit het apparaat, zodat je daarna weer volop kunt genieten van een heerlijk kopje koffie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *