Home » Espressomachines » Volautomaat » Jura merkengids » Jura Z10 review

Jura Z10 review: Jura Z10 wel of niet kopen?

Voor zijn Z10 vraagt Jura een bedrag waarvoor de beschrijving ‘astronomisch’ volgens de meeste mensen -inclusief mijzelf- goed zou passen. Je haalt daar dan wel absolute topkwaliteit voor huis, net als de mogelijkheid om ook koude koffiedranken te bereiden. 

Veel koffieliefhebbers zijn het erover eens: de nog niet zo lang geleden gelanceerde Z10 behoort tot de beste volautomaten van dit moment. Ook ikzelf kan niet anders dan enthousiast zijn over dit apparaat, dat 32 verschillende koffiespecialiteiten én cold brew kan zetten. Dankzij de nieuwste 3D bereidingstechnologie is de koffie nog aromatischer van smaak. Maar ook het oog wil natuurlijk wat. Met zijn stevige aluminium behuizing en waterreservoir met golfdesign heeft de Jura Z10 een op en top chique uitstraling.

Jura Z10: de voor- en nadelen

voor

 • 3D bereidingstechnologie
 • 32 koffiespecialiteiten
 • cold brew mogelijkheden
 • stijlvol, robuust ontwerp
 • met app bedienbaar
 • touchscreen kleurendisplay
 • Claris Smart waterfilter

nadelen

 • één melkspecialiteit tegelijk
 • hoge aanschafprijs

Mijn bevindingen in het kort

De Jura Z10 heeft me echt versteld doen staan van zijn mogelijkheden. Zelfs wanneer je nog nooit een volautomaat hebt aangeraakt, zet je hiermee koffiespecialiteiten als een ware barista. Tegelijkertijd is de bediening behoorlijk gebruiksvriendelijk te noemen. Je kunt de door jouzelf samengestelde koffiespecialiteiten voorzien van een naam en opslaan. Wat toch wel altijd apart blijft, is dat je melkspecialiteiten met een slangetje moet gebruiken. Dat zou je toch wat luxer verwachten.

De Jura Z10 is ideaal voor de gepassioneerde thuisbarista voor wie budget geen rol speelt. Wil je beduidend minder aan je koffiemachine besteden, dan kies je beter voor een ander model. Hetzelfde geldt wanneer je voornamelijk zwarte koffie drinkt en niet per se behoefte hebt aan koude specialiteiten.

Functionaliteiten

Wanneer je al bekend bent met Jura, weet je ongetwijfeld dat dit merk continu bezig is met de verbetering van zijn technologieën. Daarom beschikt hij niet alleen over de bekende functionaliteiten, maar ook over enkele van de nieuwste ontwikkelingen. Omdat een volledige beschrijving van alle mogelijkheden eerder een boek zou maken van deze review, beperk ik me tot de hoofdzaken: de Product Recognising Grinder (P.R.G.), de 3D bereidingstechnologie, het cold extraction proces. het Claris Smart waterfilter en de P.E.P. zettechnologie.

Product Recognising Grinder (P.R.G.)

Ook de meest luxueuxe volautomaten tot nu toe was het malen van de koffiebonen altijd gefocust op het bereiden van een espresso. Jura pakt dat met zijn Z10 anders aan. De maalgraad wordt bij dit apparaat namelijk automatisch aangepast aan de drank die je wilt bereiden. Zo bereik je voor iedere koffiedrank het ideale aroma. Helemaal niet zo gek toch, als je je bedenkt hoe anders een cold brew coffee is dan een cappuccino of een ristretto.

3D bereidingstechnologie

Bij andere Jura volautomaten wordt dit ook wel I.P.B.A.S. genoemd, maar de 3D bereidingstechnologie van de Z10 komt feitelijk op hetzelfde neer. Wat er gebeurt, is dat de automaat voorafgaand aan het eigenlijke extractieproces eerst de gemalen koffiebonen bevochtigt. Dit zorgt ervoor dat er nog meer aroma’s vrijkomen en dat het water overal gelijkmatig door de koffie heen stroomt. Dit levert niet alleen per kopje de smaak op die je voor ogen hebt, maar zorgt ook nog eens voor gelijke resultaten over tijd.

Cold Brew / Cold Extraction Process

Vaak wordt gedacht dat cold brew koffie hetzelfde is als ijskoffie, maar dat is niet waar. Alhoewel beide zetmethoden resulteren in een koude drank, is de werkwijze wel degelijk heel anders. Bij een ijskoffie zet je eigenlijk op de gebruikelijke manier koffie (warm dus), die je vervolgens over ijsblokjes heen giet. Cold brew koffie zet je echter met koud water. De grove maalgraad zorgt daarbij voor een unieke smaakbeleving.

Claris Smart waterfilter

De Jura Z10 is standaard voorzien van een Claris Smart waterfilter, dat speciaal door het merk zelf werd ontwikkeld. Gebruik je deze consequent, dan is ontkalken nooit nodig. De automaat geeft altijd zelf aan wanneer het tijd is om het filter te vervangen. Hiertoe is het in staat dankzij de chip waarmee hij is uitgerust.

P.E.P. zetmethode

P.E.P. staat voor Pulse Extraction Process en is een zetmethode waarbij het hete water op een trager tempo en pulserend door de gemalen koffie wordt geduwd. Omdat het water zo langer in aanraking is met de koffie, verkrijg je een volle, aromatische smaak.

Waar kun je de Jura Z10 kopen?

De Jura Z10 is verkrijgbaar in drie verschillende kleuren: De Aluminium Black, de Aluminium Dark Inox en de Aluminium White. De prijs van de Dark Inox ligt enkele honderden euro’s hoger dan die van de andere twee kleuren.

 • Coolblue.nl
 • Bol.com

Goede alternatieven voor de Jura Z10

Als koffieliefhebber vind ik het belangrijk dat eenieder zijn budget zo goed mogelijk kan benutten om het maximale uit zijn koffieavontuur te halen. Daarom vertel ik je in iedere review over de goedkopere en luxere alternatieven voor elke koffiemachine. Wat betreft dat laatste is het maar lastig om hier aanbevelingen te doen; de Z10 is immers het neusje van de zalm. Wat ik daarom enkel kan doen, is je een eveneens luxe optie bieden die beduidend minder kost. 

Zo ben ik zelf ook erg enthousiast over de Siemens EQ.9 Plus Connect S500, die ook tot de meest geavanceerde volautomaten van vandaag de dag behoort. Je kunt zelf alle variabelen instellen, je favoriete koffieprofielen opslaan én twee melkspecialiteiten tegelijkertijd bereiden. Bovendien laat deze volautomaat zich eveneens middels een app bedienen. 

Is je budget beperkter, maar wil je nog steeds niet te veel hoeven inleveren op kwaliteit en mogelijkheden? Overweeg dan eens de E8 van Jura. 

Veelgestelde vragen

Wat is het Cold Brew Process van de Jura Z10?

De Jura Z10 is de enige volautomaat van dit Zwitserse merk dat over de Cold Brew Process beschikt, oftewel de mogelijkheid om koude koffiedranken te bereiden. Warm water komt daar dus niet aan te pas.

Hoe maak ik de Jura Z10 schoon?

De Jura Z10 beschikt over een automatisch reinigingsprogramma. Zelf hoef je daardoor niets meer te doen dan deze in werking te stellen. De automaat doet vervolgens al het werk voor je.

Kan ik ook gemalen koffie gebruiken in de Z10?

Ja. In tegenstelling tot veel andere volautomaten kun je in de Jura Z10 ook gemalen koffie gebruiken. Daarvoor beschikt de machine over een aparte invoer.

Over mij

Hoi, ik ben Max!

max van boomen


Wat onwijs leuk dat je een kijkje neemt op mijn website. Ik help koffiefanaten zoals jou met het maken van de juiste keuzes als het om koffiemachines, molens en bonen gaat.

Heb je een vraag? Dan mag je mij altijd mailen.