Jura S8 review: Jura S8 wel of niet kopen?

Het testen van de Jura S8 was voor mij een echt cadeautje. Als koffieliefhebber in hart en nieren vertel ik je in deze review alles over een van de meest luxe koffiemachines van het Zwitserse Jura.

Eerlijk is eerlijk, je moet wel diep in de buidel tasten voor dit apparaat. Maar daar krijg je dan ook wel wat voor terug. De Jura S8 laat je kiezen uit 15 voorgeprogrammeerde koffiespecialiteiten, die met slechts één druk op de knop voor je bereid worden. Per zetbeurt kun je ook nog eens de instellingen aanpassen; wat mij betreft een extra plus. De geïntegreerde melkopschuimer stelt je in staat om cappuccino’s en andere melkspecialiteiten met de optimale structuur en smaak te creëren.

Jura S8: de voor- en nadelen

voor

 • overheerlijke koffiesmaak
 • 15 voorgeprogrammeerde koffiespecialiteiten
 • stijlvol design
 • ontkalken niet noodzakelijk
 • kwalitatief hoogwaardig melkschuim
 • P.E.P. zetmethode
 • topprestaties in melkspecialiteiten

nadelen

 • groot van omvang
 • hoge aanschafprijs
 • één melkspecialiteit tegelijk

Mijn bevindingen in het kort

Ik kan niet anders zeggen dan dat de koffiespecialiteiten formidabel van smaak zijn. Ook het melkschuim heeft de perfecte structuur. Overigens is het wel een beetje gek dat de producent voor dit geld geen melkreservoir meelevert. De Jura S8 ziet eruit om door een ringetje te halen. Hij is grotendeels van kunststof gemaakt, maar dat mag de pret niet drukken. De machine is ideaal wanneer je op zoek bent naar luxe en als budget geen beperking is. Zijn toeters en bellen voor jou wat minder nodig? Dan kun je beter voor een goedkopere optie gaan.

Functionaliteiten

De Jura S8 weet je op koffie met een overheerlijke smaak te trakteren. Om daarin te slagen, maakt hij gebruik van enkele van de meest moderne functionaliteiten waarover moderne volautomaten vandaag de dag kunnen beschikken, waaronder: de P.E.P. zetmethode, de Professional Aroma Grinder, een gebruiksvriendelijk touchscreen, een Claris Smart waterfilter en compatibiliteit met de J.O.E. app.

P.E.P. zetmethode

Het Zwitserse Jura rust al zijn koffiemachines uit met de P.E.P. zetmethode en de Jura S8 is daarin geen uitzondering. De zetmethode is door het merk zelf ontwikkeld en geperfectioneerd en zorgt ervoor dat het water op een lager tempo door de gemalen koffiebonen heen stroomt. Dit gebeurt ook nog eens pulserend. Het resultaat: koffie met een volle en optimale smaak.

Professional Aroma Grinder

De smaak die uiteindelijk in je kopje belandt, wordt niet alleen door de P.E.P. zetmethode, maar ook door de Professional Aroma Grinder gerealiseerd. De Jura S8 is voorzien van een unieke bonenmaler, die de bonen niet alleen fijn, maar ook zeer gelijkmatig maalt. Je kunt zo rekenen op een volle en stabiele smaak.

Touchscreen

Voor sommige modellen combineert Jura een display met drukknoppen, maar bij de Jura S8 kun je rekenen op een volledig touchscreen. Deze laat zich niet alleen handig bedienen, maar draagt ook bij aan de strakke uitstraling van de koffiemachine. Je hoeft het touchscreen maar heel subtiel aan te raken om de machine in werking te stellen. Terwijl de Jura S8 aan het werk is om jouw favoriete kopje koffie te zetten, kun je op het screen precies zien in welke fase van het bereidingsproces deze zich bevindt.

Claris Smart waterfilter

Jura biedt je de mogelijkheid om gebruik te maken van het speciaal door dit merk ontwikkelde Claris Smart waterfilter. Wanneer je deze gebruikt, is het niet noodzakelijk om de volautomaat te ontkalken. Bovendien hoef je je ook over het reinigen geen zorgen te maken dankzij het automatische reinigingsprogramma waarover de S8 beschikt.

Compatibel met de J.O.E. app

J.O.E. is de app van Jura. Door deze op je smartphone of ander device te installeren, kun je de Jura S8 zelfs van een afstand bedienen. Dit is overigens mogelijk voor alle apparaten die voorzien zijn van Smart Connect. De verbinding vindt plaats door middel van Bluetooth. 

Waar kun je de Jura S8 kopen?

 • coolblue.nl
 • Bol.com

Welke verschillende uitvoeringen zijn er?

Ben je geïnteresseerd in de Jura S8, dan is het goed om te weten dat deze in verschillende kleuruitvoeringen bestaat, namelijk Moonlight, Chroom en Piano Zwart. Alle drie de volautomaten zijn van kunststof vervaardigd.

Goede alternatieven voor de Jura S8

Aan de Jura S8 hangt een prijskaartje van rond de 1500 euro. Zelfs ik als absolute koffieliefhebber vind dat best even slikken. Ben je op zoek naar een goedkoper alternatief? Overweeg dan bijvoorbeeld de Jura E8. Ook daarmee kun je tal van koffiedranken met of zonder melk maken. De melkschuimer is semiautomatisch. Zo bespaar je al gauw 500 euro. 

Kan het voor jou juist niet luxe genoeg? Overweeg dan eens een DeLonghi ECAM 656.85.MS. Deze ultramoderne koffiemachine is bestemd voor de koffieliefhebbers die bereid zijn om een investering te doen. Behalve tal van koffiespecialiteiten kun je er zelfs een kop warme chocolademelk mee bereiden. De koffiemachine laat zich geheel programmeren en is via een handige app te bedienen.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet je het melksysteem van de Jura S8 reinigen?

Iedere keer dat je de Jura S8 gebruikt voor een koffiespecialiteit met melk, spoelt de machine zijn melksysteem zelf automatisch schoon. Om precies te zijn gebeurt dit een kwartier na het zetproces. Wil je de optimale werking van het melksysteem waarborgen, dan is het raadzaam om dit dagelijks na het bereiden van melkspecialiteiten te reinigen.

Moet ik de Jura S8 zelf ontkalken?

Wanneer je het speciaal door dit merk zelf ontwikkelde Claris Smart waterfiltersysteem gebruikt, hoef je je koffiemachine niet zelf meer te ontkalken. Hoe lang je met het filterpatroon doet, is grotendeels afhankelijk van de hardheid van het water. Is vervanging noodzakelijk, dan wordt dit op de display weergegeven.

Kan ik ook filterkoffie in de Jura S8 gebruiken?

Ja, het is mogelijk om in plaats van het malen van bonen voor reeds vermalen filterkoffie te kiezen. Een belangrijk advies daarbij is om niet al te fijn gemalen koffie te gebruiken. Hierdoor kan het systeem namelijk verstopt raken. De koffie loopt dan niet meer goed door.

Over mij

Hoi, ik ben Max!

max van boomen


Wat onwijs leuk dat je een kijkje neemt op mijn website. Ik help koffiefanaten zoals jou met het maken van de juiste keuzes als het om koffiemachines, molens en bonen gaat.

Heb je een vraag? Dan mag je mij altijd mailen.