Jura J8 review: Jura J8 wel of niet kopen?

De Jura J8 behoort zonder enige twijfel tot de paradepaardjes van het Zwitserse merk. Hij is namelijk als enige in staat om zoet melkschuim aan je koffiedrank toe te voegen. In deze review vertel ik je alle voor- en nadelen van dit goudpareltje. Lees je mee?
JURA J8 - Review

Jura lijkt er een sport van te maken om zichzelf telkens te overtreffen en zijn klanten te trakteren op de nieuwste snufjes. Normaal gesproken iets wat ik zeker toejuich, maar in het geval van de J8 denk ik dat niet iedereen de meerwaarde van deze automaat ziet. Zijn behoorlijk hoge aanschafprijs laat zich namelijk grotendeels verklaren door het feit dat hij zoet melkschuim kan maken. Natuurlijk zijn er voor de gemiddelde koffieliefhebber ook overduidelijke pluspunten, zoals de traploze maling en tien instelbare niveaus voor koffiesterkte, te benoemen.

Jura J8: de voor- en nadelen

  • verstelbare koffie-uitloop
  • gebruikersprofielen
  • Sweet Foam functie
  • aromatische koffie
  • aparte melkuitloop
  • Claris Smart waterfilter
  • siroopfunctie niet noodzakelijk
  • hoge aanschafprijs

Mijn bevindingen in het kort

Of de koffie van hoge kwaliteit is? Jazeker! Of het melkschuim net zo fijn en zacht is als Jura belooft? Ook daarover bestaat geen twijfel. De koffiespecialiteiten met melk die je met deze volautomaat zet, lijken naar mijn mening verdacht veel op de creaties van een barista. Uiteindelijk denk ik dat de Jura J8 voor één doelgroep van écht toegevoegde waarde is: de liefhebbers van zoet. Het siroopreservoir kun je eenvoudig op het melkschuimsysteem bevestigen. Geniet je liever van koffie in zijn pure vorm? Dan kun je, ook gezien de prijs van dit apparaat, beter naar een alternatief uitkijken. 

Functionaliteiten

Zoals ik al zei, is er eigenlijk maar één functionaliteit waarmee de Jura J8 zich onderscheidt en dat is de Sweet Foam functie. Behalve dat zijn natuurlijk ook de andere hoogstaande snufjes die deze Zwitserse fabrikant kenmerken in het apparaat opgenomen: Pulse Extraction Process (P.E.P.), Intelligent Preheating, een kopjessensor, 3D bereidingsproces en Claris Smart waterfilter.

Sweet Foam functie

Wanneer je gebruikmaakt van deze functie, kun je melkschuim combineren met heerlijk zoete smaakjes, zoals vanille- en amandelsiroop. Zo kun je eindeloos combineren. Het systeem werkt verder net zoals bij andere volautomaten van Jura: je steekt de melkslang rechtstreeks in het pak of een melkkan.

Pulse Extraction Process (P.E.P.)

P.E.P. is een door Jura ontwikkelde technologie die tot optimale extractie leidt. Het hete water wordt niet in één keer door de gemalen koffie geperst, maar langzaam en pulserend, oftewel in telkens korte bewegingen. Dit zorgt ervoor dat alle aroma’s optimaal tot hun recht komen én dat je van het crèmelaagje kunt genieten die je ook van een door een professionele barista gezette koffie verwacht.

Intelligent Preheating

Wanneer de J8 volautomaat inactief is en je er weer een kop koffie mee wilt zetten, is het water binnen de kortste keren op temperatuur. Dankzij dit systeem, dat gebaseerd is op een zogeheten thermoblock, hoef je niet meer dan 30 seconden te wachten.

Kopjessensor

De Jura J8 heeft twee verschillende uitlopen voor koffie en melkschuim. Dat is niet zo vreemd, zul je misschien denken. Maar wat wel bijzonder is, is dat de uitloop voor melk ook in staat is om koffie te zetten. Zet je je kopje onder de koffie-uitloop, dan krijg je op het display alleen koffiespecialiteiten zonder melk te zien. Zet je je kopje onder de melkuitloop, dan kun je in het menu je keuze maken uit melkspecialiteiten.

3D bereidingsproces

Met het 3D bereidingsproces verwijst Jura feitelijk naar het extractieproces waarbij werkelijk alle aroma’s uit de gemalen koffiebonen vrijkomen. Om dit te bereiken, wordt de koffie voorafgaand aan het extractieproces eerst bevochtigd. Zo kan het water nog gelijkmatiger door de koffie heen stromen.

Claris Smart waterfilter

Heb je net als ik een broertje dood aan ontkalken? Zorg er dan voor dat je consequent het Claris Smart waterfilter gebruikt. Deze voorkomt de vorming van kalkdeeltjes en gaat zo’n twee maanden mee. Wanneer het filterpatroon ‘op’ is, geeft de Jura J8 dit zelf aan. Het is dan ook raadzaam om altijd alvast een reserve-exemplaar klaar te hebben liggen.

Lees ook: Jura J8 ontkalken.

Waar kun je de Jura J8 kopen?

Jura J8

Bekijk de prijzen op:

bol.com
coolblue.nl

Welke verschillende uitvoeringen zijn er?

De Jura J8 is in drie verschillende kleuruitvoeringen verkrijgbaar: Piano Black, Piano White en Midnight Silver. Doorgaans kosten de niet zo standaard kleuren, in dit geval de laatstgenoemde, een stuk meer dan de meer reguliere varianten. In dit geval valt dat eigenlijk nog wel mee. De prijs voor dat exemplaar ligt rond de 75 tot 100 euro hoger dan de standaardkleuren. Daarnaast bestaat er ook een verschil tussen de Jura J8 EA en de Jura J8 EB. De afkorting EA verwijst naar de oorspronkelijke eerste versie, de afkorting EB geeft aan dat het een vernieuwde versie met extra aanvullingen betreft.

Vind je deze Jura koffiemachine iets te duur? Neem dan een kijkje in mijn TOP-10 met koffiebonen machines van diverse merken.

Goede alternatieven voor de Jura J8

Jura hangt flinke prijskaartjes aan zijn producten en enkel vanwege die wetenschap hoefde ik niet nog eens met mijn ogen te knipperen toen ik zag dat de volautomaat bijna 2000 euro kost. Maar nogmaals, de prijs is dus vooral te verklaren door de mogelijkheid van zoet melkschuim.

Vind je dat te veel poespas? Overweeg dan eens de Jura E8, waarvoor je tot een derde minder betaalt, maar wel een volautomaat in huis haalt waarmee je bijna elke denkbare koffiespecialiteit in huis haalt. In plaats van een touchscreen heeft dit apparaat een kleurendisplay met knoppen, maar op de rest van zijn ontwerp heb ik niets aan te merken. 

Is luxe wel jouw ding, maar is het zoete melkschuim niet nodig? De Z10 biedt je weer een heel andere extra: cold brew. De prijs varieert per verkoper, maar doorgaans ben je wel minimaal 2300 euro kwijt en dit kan oplopen tot 3000. De Z10 behoort zelfs volgens de meeste kritische koffieliefhebbers, waaronder ikzelf, tot de beste volautomaten die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn.

Veelgestelde vragen

Welke melk kan ik in de Jura J8 gebruiken?

Doorgaans adviseren fabrikanten van volautomaten tot het gebruik van volle melk. Jura stelt echter dat alle melksoorten in zijn machines kunnen worden gebruikt om de ideale melkschuimconsistentie te verkrijgen. Behalve volle melk kun je dus ook magere melk en plantaardige melk gebruiken.

Hoe groot is het waterreservoir van de Jura J8?

De vulhoeveelheid van het waterreservoir bedraagt 1,9 liter.

Hoeveel kopjes koffie kan ik tegelijk zetten met de Jura J8?

Met dit apparaat is het mogelijk om twee kopjes koffie tegelijk te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave