Jura ENA 8 review: Jura ENA 8 wel of niet kopen?

Met zijn afmeting van 27,1 x 32,3 x 44,5 centimeter is de Jura ENA 8 klein van stuk, maar onverminderd groots in zijn prestaties. In deze review neem ik de belangrijkste punten van deze koffiemachine onder de loep. Lees je mee?
JURA ENA 8 - Review

Ik ben Max, koffieliefhebber in hart en nieren. Om jou van dienst te zijn in je koffieavontuur, schrijf ik regelmatig reviews over uiteenlopende machines. Deze Jura ENA 8 is in mijn optiek een waar pareltje. Niet alleen vanwege de overheerlijke koffie die hij zet, maar ook vanwege zijn uitstraling. Met slechts één druk op de knop weet deze volautomaat jouw favoriete koffie te bereiden. Bovendien is de Jura ENA 8 in 2022 compleet vernieuwd en voorzien van enkele van de nieuwste technologieën op de markt gebracht. Laten we eens kijken wat zijn voor- en nadelen zijn.

Jura ENA 8: de voor- en nadelen

  • instelbare maalstand
  • eenvoudig in gebruik
  • compact, stijlvol design
  • kwalitatief hoogwaardig melkschuim
  • voor uiteenlopende glashoogtes
  • maakt nauwelijks geluid
  • relatief hoge aanschafprijs
  • klein waterreservoir
  • geen wifi connect
Jura ENA 8

Bekijk de prijzen op:

bol.com (€1.049,00)

Mijn bevindingen in het kort

De Jura ENA 8 is een compacte, maar desondanks veelzijdige koffiemachine. Bovendien is hij heel intuïtief in gebruik. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik al heel wat koffieapparaten heb uitgeprobeerd, maar ook voor de beginner op dit gebied zal dit exemplaar geen geheimen hebben. De Jura ENA 8 kan 2 kopjes koffie tegelijk zetten. De machine is ideaal voor kleine huishoudens en koffieliefhebbers die van afwisseling houden. Aan gezinnen met meer koffiedrinkers zou ik het apparaat minder snel aanraden.

Functionaliteiten

De Jura ENA 8 is een volautomaat die van hoogwaardige materialen is gemaakt. Een van de mooiste onderdelen vind ik zonder enige twijfel het waterreservoir, dat meer wegheeft van een kristallen karaf. Net als de andere machines van dit merk beschikt ook deze Jura over verschillende premium functies, zoals de Aroma Grinder, Pulse Extraction Process (P.E.P.), de innovatieve technologie voor optimaal melkschuim en optioneel de Smart Connect om vanaf de bank met je smartphone of tablet je kopje koffie te bestellen.

Aroma Grinder

De Aroma Grinder van Jura, ook wel de Aroma bonenmaler genoemd, zorg ervoor dat je koffie fijn, maar bovenal ook consistent wordt gemalen. Koffiekenners uit binnen- en buitenland zijn het erover eens dat de bonenmaler tot de beste exemplaren behoort die op dit moment op de markt bestaan. Bovendien maalt hij niet alleen snel, maar ook nog eens vrij stil. Het gelijkmatige maalproces doet niet alleen de smaak, maar ook het aroma van de koffie goed.

Pulse Extraction Process

De Pulse Extraction Process, kortweg ook wel P.E.P. genoemd, is een door Jura zelf ontwikkelde, unieke technologie. Deze zorgt ervoor dat de extractie van de koffie beter wordt, door het water in korte pulsen door de gemalen koffiebonen te laten stromen. Dit levert een optimale smaak en daardoor een nog betere koffie op. Daarin onderscheidt deze Jura zich overigens niet van diverse andere Jura’s die ik heb uitgeprobeerd. Dat neemt echter niet weg dat dit een belangrijke functionaliteit is voor eenieder die op zoek is naar authentieke espresso.

Innovatieve technologie voor melkschuim

De Jura ENA 8 is voorzien van een technologie waarmee je luchtig, zacht melkschuim voor allerlei koffiespecialiteiten kunt maken. Dit zorgt voor de volle koffiesmaak waar je als liefhebber van het ‘zwarte goud’ ongetwijfeld naar op zoek bent.

Smart Connect

Ik noemde het al even in de opsomming van de voor- en nadelen van deze machine: de Jura ENA 8 is niet uitgerust met wifi connect. Gelukkig bestaat daar wel een oplossing voor, namelijk de Smart Connect. Eenvoudig uitgelegd is dat niets meer dan een zendertje dat je in het apparaat bevestigt, die je daarmee in staat stelt om via Bluetooth met je smartphone of tablet te communiceren. Via deze draadloze verbinding kun je je koffieautomaat net zo gemakkelijk bedienen als met een wifiverbinding.

Lees ook hoe je de Jura Ena 8 ontkalkt.

Waar kun je de Jura ENA 8 kopen?

Jura ENA 8

Bekijk de prijzen op:

bol.com

Welke verschillende uitvoeringen zijn er?

De Jura ENA 8 is verkrijgbaar in twee verschillende kleuruitvoeringen, namelijk de Full Metropolitan Black en de Full Nordic White. Met de term ‘full’ wil Jura aangeven dat de uitloop in dezelfde kleur als de machine is uitgevoerd, dit in tegenstelling tot het voorgaande model. Bovendien heb je de keuze uit een apparaat met of zonder touchscreen.

Goede alternatieven voor de Jura ENA 8

Het merk Jura staat bekend om zijn gepeperde prijzen. Daar krijg je dan wel iets voor terug. Ook de Jura ENA 8 is veel meer dan een basic volautomaat. Toch kan het zijn dat je op zoek bent naar een apparaat dat over nog iets meer snufjes beschikt, of juist naar een apparaat met een aantrekkelijker prijskaartje. Voor beide gevallen heb ik een alternatief.

Ben je op zoek naar een goede volautomaat die wat betaalbaarder is dan de Jura ENA 8? Dan kan ik je de DeLonghi Dinamica Plus aanraden. Ook met dit apparaat zet je een breed scala aan koffiesoorten. Zijn conische koffiemolen beschikt over 13 verschillende maalstanden en met het LatteCrema systeem van dit merk geniet je eveneens van romig, luchtig melkschuim.

Mag het voor jou juist nog wel wat geavanceerder dan de Jura ENA 8? Overweeg dan eens de Siemens EQ9 Plus. Met één druk op de knop zet je moeiteloos de meest uiteenlopende koffiespecialiteiten. Bovendien kun je tot wel 10 profielen opslaan, zodat je, wanneer je de ultieme koffiesmaak eenmaal hebt gevonden, hier de volgende keer niet weer opnieuw naar hoeft te zoeken. Zijn strakke ontwerp en touchdisplay zijn de kers op de taart.

Indien de Jura Ena 8 geen geschikte optie is voor jou, raad ik aan mijn Jura test eens te lezen.

Lees ook: wat is een goed koffiezetapparaat met bonen?

Beschikt de Jura ENA 8 over een touchscreen?

De Jura ENA 8 heeft twee varianten: één met en één zonder een touchscreen.

Welke koffiespecialiteiten kun je met deze volautomaat maken?

Met de Jura ENA 8 zet je moeiteloos espresso, cappuccino, lungo, espresso macchiato, latte macchiato en flat white.

Wat is het verschil tussen de Jura ENA 8 en de Jura ENA 4?

De Jura ENA 8 beschikt over meer functionaliteiten en vormt vooral voor liefhebbers van melkspecialiteiten een meerwaarde.

Is de Jura ENA 8 de kleinste volautomaat van dit merk?

Ja, op het moment van schrijven is de Jura ENA 8 het kleinste exemplaar waarvoor op vrijwel ieder aanrecht een plekje bestaat. De volautomaat heeft een afmeting van 27,1 x 32,3 x 44,5 centimeter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave