Jura ENA 4 review: Jura ENA 4 wel of niet kopen?

Ben je op zoek naar een compacte volautomaat om zwarte koffiespecialiteiten mee te zetten? Dan vind je in de Jura ENA 4 wellicht de partner waarnaar je op zoek bent. In deze review vertel ik je alles wat je moet weten over de Jura Ena 4. Lees je mee?
JURA ENA 4 - Review

Het Zwitserse merk Jura staat bekend om zijn duurdere koffiemachines. De Jura ENA 4 is daar een uitzondering op. Het compacte apparaat is aanzienlijk goedkoper dan de meeste andere typen van dit merk. Desondanks moet je nog steeds vrij diep in de buidel tasten wanneer je hem met andere merken vergelijkt. Als koffieliefhebber was ik dan ook enigszins sceptisch alvorens ik het apparaat uitprobeerde. Ik heb hem inmiddels uitvoerig voor je bestudeerd en vertel je hieronder over mijn bevindingen.

Jura ENA 4: de voor- en nadelen

  • compact, stijlvol ontwerp
  • instelbare temperatuur
  • helder kleurendisplay
  • ontkalken niet noodzakelijk
  • snelle, efficiënte bonenmaling
  • vol koffiearoma
  • niet voor melkspecialiteiten
  • klein water- en bonenreservoir
  • één kopje tegelijk
  • vrij hoge aanschafprijs
Jura – ENA 4

Bekijk de prijzen op:

bol.com

Mijn bevindingen in het kort

De Jura ENA 4 is voor jou mogelijk een goede keuze wanneer je een duidelijke voorkeur hebt voor zwarte koffie. Wil je eens een melkspecialiteit bereiden, dan heb je een melkopschuimer nodig. Persoonlijk ben ik er een voorstander van om zo weinig mogelijk apparaten te hoeven gebruiken om tot de ultieme koffie te komen, maar voor jou kan dat natuurlijk anders zijn. Het apparaat oogt stijlvol en heeft dat grotendeels aan zijn waterreservoir te danken. De bediening ervan is eenvoudig.

Functionaliteiten

Wanneer je bekend bent met andere Jura koffiemachines, zoals de Jura ENA 8, zullen de functionaliteiten waarover ook dit exemplaar beschikt, wel een belletje bij je doen rinkelen. Vooral over de Pulse Extraction Process (P.E.P.) ben ik zelf enthousiast, deze voegt echt iets toe aan de eindsmaak van de koffie. Hieronder heb ik de belangrijkste functionaliteiten voor je op een rijtje gezet. Behalve het Pulse Extraction Process zijn dat de aroma grinder, het pre-brew aroma system en het intelligent water system.

Lees ook mijn Jura ENA 8 review.

Pulse Extraction Process

Het Zwitserse Jura staat bekend om deze technologie, die inhoudt dat het water niet in één keer over de gemalen koffiebonen heen wordt gegoten, maar dat dit in kleine porties en snel opeenvolgende intervallen gebeurt. Omdat dit de extractietijd optimaliseert, levert dit je koffie met een vollere en romigere smaak op.

Aroma Grinder

De Aroma Grinder zorgt ervoor dat de bonenmaler niet alleen fijne, maar ook consistente koffie oplevert. De maler werkt snel en maakt weinig geluid, alhoewel men over de geruisloosheid van de Jura ENA 8 doorgaans meer te spreken is. Met slechts één druk op de knop verkrijg je de exacte hoeveelheid die je nodig hebt voor de door jou gewenste koffie.

Intelligent pre-brew aroma system

Onder andere met deze technologie weet Jura zich van andere producenten van volautomaten te onderscheiden. Dit systeem, ook wel I.P.B.A.S. genoemd, past de hoeveelheid water automatisch aan de hoeveelheid gemalen koffie aan. De pre-infusie zorgt ervoor dat de koffie al kort bevochtigd wordt alvorens het eigenlijke extractieproces van start gaat. Dit levert koffie met maximale smaak en aroma’s op.

Intelligent water system

Wanneer je deze volautomaat van een nieuw filter voorziet, herkent hij deze middels het intelligent water system direct. Alvorens je hiermee voor de eerste keer koffie gaat zetten, wordt deze geheel automatisch volledig gespoeld. Om het filter en de koffiemachine met elkaar te laten communiceren, gebruikt Jura de moderne RFID technologie. Bovendien geeft de machine je ook een seintje wanneer de maximale capaciteit van het filter bijna is bereikt.

Onlangs heb ik een gids geschreven over hoe je de Jura ENA 4 ontkalkt. Deze vind je hier.

Waar kun je de Jura ENA 4 kopen?

Jura – ENA 4

Bekijk de prijzen op:

bol.com

Welke verschillende uitvoeringen zijn er?

Kenmerkend voor de ENA-lijn van koffiemachineproducent Jura zijn de bijzondere namen die hieraan worden toegekend. Zo is de Jura ENA 4 verkrijgbaar in twee uitvoeringen, namelijk de Full Nordic White en de Full Metropolitan Black. Doorgaans betaal je voor de witte versie aanzienlijk meer, maar in dit geval blijft het prijsverschil beperkt.

Goede alternatieven voor de Jura ENA 4

Ben je op zoek naar een luxueuzere volautomaat? Overweeg dan eens de aanschaf van het broertje van de Jura ENA 4, namelijk de ENA 8. Ook deze is geschikt voor kleinere huishoudens en stelt je in staat om behalve zwarte koffiespecialiteiten ook koffiesoorten met melk te maken. Je kunt in totaal zes verschillende soorten koffie bereiden met deze machine, die enkele honderden euro’s duurder is dan de Jura ENA 4.

Ga je juist meer voor een budgetvariant, dan is het raadzaam om de aanschaf van bijvoorbeeld de DeLonghi Magnifica te overwegen. Ook deze koffiemachine zet heerlijke zwarte koffie en laat zich eenvoudig bedienen. Per zetbeurt kun je de sterkte en de hoeveelheid geheel naar wens instellen. Wel is de machine iets groter dan de Jura ENA 4.

Lees ook:

Veelgestelde vragen

Waarom zou je voor de Jura ENA 4 kiezen in plaats van voor de Jura ENA 8?

Wanneer je op zoek bent naar een volautomaat met maximaal gebruiksgemak, kom je al gauw bij de Jura ENA 4 uit. De machine is geschikt voor liefhebbers van zwarte koffiespecialiteiten. Geldt dat voor jou en wil je ook niet al te veel uitgeven aan een nieuwe koffiemachine? De Jura ENA 4 kost rond de 300 euro minder dan de Jura ENA 8. 

Wat kan ik doen als ik zo nu en dan toch een koffie met melkspecialiteit wil drinken?

Dat de Jura ENA 4 niet over de mogelijkheid tot melk opschuimen beschikt, wil uiteraard niet zeggen dat je dergelijke specialiteiten niet kunt bereiden. Terwijl je je koffie zet met het apparaat, kun je met een losse melkopschuimer voor het benodigde melkschuim zorgen. 

Wat kost de Jura ENA 4?

Op het moment van schrijven kun je de Jura ENA voor iets minder dan 700 euro kopen. Afhankelijk van waar je de machine aanschaft, kan dit oplopen tot rond de 750 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave