Jura E8 review: Jura E8 wel of niet kopen?

In deze review vertel ik je alles wat je moet weten wat betreft de Jura E8. Zo kun je na het lezen van deze review zelf een beslissing maken of dit het juiste koffiezetapparaat voor jou is. Lees je met mij mee?
JURA E8 - Review

De Jura E8 is een luxe koffiemachine en een goede optie voor koffieliefhebbers zoals ik die graag tussen de verschillende dranken afwisselen. Je hebt de keuze uit maar liefst 17 voorgeprogrammeerde koffiedranken en kunt ook nog eens zelf de hoeveelheid, sterkte (tien niveaus) en temperatuur (3 niveaus) aanpassen. Dat kan in het begin even overweldigend zijn, maar wanneer je jouw ideale kop koffie hebt gevonden, zul je Jura dankbaar zijn. Per zetbeurt maak je één melkspecialiteit of twee kopjes zwarte koffie.

Jura E8: de voor- en nadelen

  • intense koffiesmaak
  • groot waterreservoir (1,9 liter)
  • gebruiksgemak
  • 17 verschillende koffiedranken
  • 6 maalgraden
  • bedienbaar met app
  • behoeft nauwelijks onderhoud
  • geen touchscreen
  • hoge aanschafprijs
  • geen melkbeker meegeleverd
Jura E8

Bekijk de prijzen op:

bol.com (€1.199,00)

Mijn bevindingen in het kort

De Zwitserse Jura koffiemachines zijn naar mijn smaak vaak toch een tikkeltje te duur. Over de Jura E8 ben ik enthousiaster dan gemiddeld, vooral omdat je er wel 17 verschillende koffiespecialiteiten mee kunt maken en hij ook je eigen recepten onthoudt en op het startscherm weergeeft. Drink je vooral espresso’s, dan is deze machine te prijzig. Voor huishoudens waar verschillende koffiesoorten worden gedronken, is hij juist ideaal. De appbediening voegt in mijn ogen niet zo veel toe.

Functionaliteiten

Aan de koffiemachines van Jura hangen doorgaans flinke prijskaartjes. Daar krijg je dan ook wel een hoop functionaliteiten voor terug. Ook bij deze Jura E8 kun je rekenen op en bekende Aroma Grinder, net als de P.E.P. zettechnologie (Pulse Extraction Process) en het slimme waterfilter. Daarnaast is de machine bedienbaar met een app.

Aroma Grinder

De professionele Aroma Grinder doet precies wat je van hem verwacht: niet alleen maalt hij de bonen fijn, maar hij doet dat ook nog eens heel gelijkmatig. Dat bevordert het aroma van de koffie. Volgens Jura weet deze technologie het aroma met maar liefst 12,2% te versterken. Alhoewel ik tijdens het testen van het product natuurlijk niet de middelen heb om dat te meten, kan ik je wel vertellen dat het apparaat inderdaad die heerlijk volle koffiesmaak garandeert.

P.E.P. zettechnologie

P.E.P. staat voor Pulse Extraction Process. Dat klink misschien nog steeds niet heel verhelderend, maar het gaat hierbij om een zetmethode die het water langzaam door de koffie laat lopen. Dit maakt de smaak nog voller en intenser. Bovendien loopt het water niet zomaar door de koffie, maar gebeurt dit op een pulserende manier.

Claris Smart + waterfilter

De Jura E8 beschikt over een waterfilter dat ontkalken overbodig maakt. De koffiemachine geeft zelf aan wanneer het nodig is om het filter te vervangen. Jura ontwikkelt zijn eigen waterfilters en gebruikt sinds 2015 uitsluitend de Claris Smart (en inmiddels Claris Smart +) waterfilters. Deze zijn voorzien van een chip, die het filter dus  in staat stelt om aan te geven wat het juiste moment van vervanging is.

Lees ook: ontkalken van de Jura E8.

Appbediening via Bluetooth

De Jura E8 is via een app te bedienen, maar daarbij moet ik wel een kanttekening plaatsen: je moet daar zelf nog een accessoire voor aanschaffen. Deze heet de Smart Connect en is een chip die het mogelijk maakt dat je telefoon en de koffiemachine middels Bluetooth met elkaar kunnen communiceren. Mijns inziens maakt dat deze functie een beetje overbodig. Omdat je voor Bluetooth in de buurt van het apparaat moet zijn, kan je de koffiemachine op een luie zondagochtend bijvoorbeeld niet vanuit bed de opdracht geven om je favoriete kop koffie klaar te maken.

Waar kun je de Jura E8 kopen?

Jura E8

Bekijk de prijzen op:

bol.com

Welke verschillende uitvoeringen zijn er?

De Jura E8 is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Zoals we van Jura gewend zijn, hebben deze trendy, tot de verbeelding sprekende namen: Dark Inox, Moonlight Silver, Chroom en Piano White. Er bestaan onderlinge prijsverschillen tussen de kleuren, maar deze zijn doorgaans niet groter dan 50 euro.

Goede alternatieven voor de Jura E8

Ben je op zoek naar een volautomaat koffiemachine die net iets meer kan dan de Jura E8? Overweeg dan eens de luxere S8. De S-serie van Jura staat bekend om zijn prachtige design. Ondanks dat hij een stuk compacter is, heeft het Zwitserse merk er alle elementen uit het premiumsegment aan toegevoegd. Met de Jura S8 geniet je van 15 verschillende koffiespecialiteiten. 

Mag het van jou juist wel wat goedkoper? Wellicht past dan de DeLonghi Magnifica S beter bij jouw behoeften. Ondanks de aanzienlijk lagere prijs is ook deze bonen koffiemachine tot heel wat in staat. Geen toeters en bellen, maar gewoon ijzersterke koffie. Wel moet je er rekening mee houden dat de machine over een handmatig melkschuimsysteem beschikt.

Veelgestelde vragen

Hoe lang gaat de Jura E8 mee?

Jura koffiemachines gaan langer dan gemiddeld mee. Een levensduur van tien jaar is geen uitzondering. Toch kun je je machine het best vervangen als deze tussen de zes en acht jaar oud is. Vanaf dat moment kunnen zijn prestaties namelijk wat minder worden.

Wat is het verschil tussen de Jura E8 en de Jura S8?

De Jura S8 is uitgebreider en daardoor ook duurder dan de Jura E8. Je kunt er nog meer koffiespecialiteiten mee maken en daarnaast beschikt de machine over een geavanceerd touchscreen display.

Kun je de Jura E8 met je smartphone bedienen?

Het is mogelijk om de Jura E8 met je smartphone te bedienen, maar daarvoor heb je wel de losse Smart Connect voor nodig. De verbinding tussen je smartphone en de koffiemachine komt tot stand middels Bluetooth.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave