Jura E6 review: Jura E6 wel of niet kopen?

Een volautomaat koffiemachine die bijna net zoveel kan als de E8, maar een stuk betaalbaarder is. Ik ben Max en help jou graag in je koffieavontuur. Vandaag zet ik de sterke en de zwakke punten van de Jura E6 voor je op een rijtje. Lees je mee?
JURA E6 - Review

Qua uiterlijk lijkt de Jura E6 behoorlijk op zijn grotere broer. Hij stelt je in staat om zeven verschillende koffiespecialiteiten te maken. En om daarmee jouw wellicht eerste vraag te beantwoorden: hij is inderdaad geschikt voor het bereiden van melkdranken. Dat doe je overigens met het melkslangetje dat zich aan de rechterzijde van het apparaat bevindt. Voor elke koffiedrank kun je de door jou gewenste hoeveelheid, sterkte en temperatuur instellen. Niet alleen over de zwarte koffiedranken, maar ook over het overheerlijke melkschuim ben ik behoorlijk te spreken.

Jura E6: de voor- en nadelen

  • overheerlijke koffiesmaak
  • ook voor cappuccino
  • intern reinigingsprogramma
  • Pulse Extraction Process
  • roestvrijstalen kegelmolen
  • strak design
  • melkslangetje lastig reinigbaar
  • geen voorgeprogrammeerde latte
  • cappucinatoire is halfautomatisch
Jura E6

Bekijk de prijzen op:

bol.com (€819,00)

Mijn bevindingen in het kort

Over de prestaties van de Jura E6 kan ik kort zijn: die zijn net zoals die van de andere Jura’s noemenswaardig. Eigenlijk lijkt hij, zoals ik eerder al noemde, enorm op de E8. Bij beide machines kun je programma’s zelf aanpassen, alleen kun je die bij deze Jura E6 niet opslaan. Je favoriete koffiedrank moet je dus wel elke keer zelf opnieuw instellen. 

Ik raad deze volautomaat vooral aan personen die voornamelijk zwarte koffie drinken aan. Je kunt er cappuccino mee maken, maar dat vergt een extra handeling. Bovendien vind ik het op zijn minst opmerkelijk dat er geen latte macchiato is voorgeprogrammeerd. Liefhebbers van melkspecialiteiten kunnen dus beter, mits hun budget dat toelaat, voor de wat duurdere E8 kiezen.

Functionaliteiten

Ook deze Jura E6 is voorzien van de hoogwaardige functionaliteiten waarmee ook zijn soortgenoten van dit merk zijn uitgerust. Zo beschikt hij over het P.E.P. systeem (Pulse Extraction Process), I.P.B.A.S (Intelligent Pre-Brew Aroma System), Professional Aroma Grinder, I.W.S. (Intelligent Water System) en een waterfilter. Ik vertel je er graag wat meer over.

P.E.P. zettechnologie

P.E.P is de afkorting van Pulse Extraction Process, oftewel pulserend extractieproces. Ik kan me voorstellen dat dat nog niet meteen een belletje bij je doet rinkelen. Kort uitgelegd is dit een zetmethode waarbij het water een stuk langzamer door de gemalen koffie wordt geleid. Dit maakt de koffiesmaak rijker. Een tweede verschil met een reguliere zetmethode is dat het water niet op gelijkmatig tempo, maar pulserend door de gemalen koffiebonen stroomt. Dit optimaliseert de extractietijd nog eens verder, waardoor je ook bij korte bereidingen van die intense koffiesmaak kunt genieten.

I.P.B.A.S.

Het P.E.P. extractieproces dat ik hierboven heb beschreven, is eigenlijk de tweede fase van het koffie zetten. Allereerst zorgt de Jura E6 volautomaat er namelijk voor dat het de gemalen koffiebonen met heet water bevochtigt. Het systeem dat hiervoor verantwoordelijk is, wordt door de Zwitserse fabrikant I.P.B.A.S. (Intelligent Pre-Brew Aroma System) genoemd. Het slimme systeem weet de hoeveelheid water aan te passen aan de hoeveelheid gemalen koffie die je hebt geselecteerd.

Professional Aroma Grinder

De Professional Aroma Grinder zorgt ervoor dat de koffiebonen tot een fijne consistentie worden gemalen én dat dit zeer gelijkmatig gebeurt. Zo krijgt je koffie een nog sterker aroma. Fabrikant Jura geeft aan het aroma met behulp van deze technologie met wel 12,2% te hebben versterkt. Als je me al wat langer volgt, weet je dat ik je het liefst van zo gedetailleerd mogelijke informatie voorzie. Dit kan ik echter niet wetenschappelijk voor je nagaan. Of ik kan beamen dat de koffie een optimaal aroma heeft? Dat zeker!

I.W.S.

I.W.S., oftewel het Intelligent Water System, is een watersysteem dat ontkalken onnodig maakt. Het water wordt gefilterd door de intelligente Claris Smart filters, die voorzien zijn van een chip en met behulp daarvan in staat zijn om aan te geven op welk moment het filter aan vervanging toe is. De filters worden door Jura zelf ontwikkeld en kunnen bij officiële distributeurs worden gekocht.

Jura E6 ontkalken doe je zo!

Waar kun je de Jura E6 kopen?

Jura E6

Bekijk de prijzen op:

bol.com

Welke verschillende uitvoeringen zijn er?

De Jura E6 kun je in de voor dit merk bekende kleuren verkrijgen: Piano Black, Dark Inox, Piano White en Chroom. De zwarte variant is iets goedkoper dan de andere kleuruitvoeringen.

Lees ook: welke Jura?

Goede alternatieven voor de Jura E6

Omdat je met de Jura E6 maar beperkt uit de voeten kunt met koffiespecialiteiten, kan het voor een deel van de koffiedrinkers -lees: degenen die vooral zwarte koffie drinken- interessant zijn om voor een goedkoper apparaat zonder al te veel poespas te kiezen. In dat geval denk ik meteen aan de Jura E4. Hij beschikt over dezelfde technologieën, maar zet dus alleen zwarte koffiespecialiteiten. Per zetbeurt kun je twee koppen maken. 

Ben je juist op zoek naar wat meer luxe? Dan wil je misschien ook eens een blik werpen op de DeLonghi ECAM 350.55.B Dinamica. Alhoewel ook deze goedkoper in de aanschaf is dan de E6, is hij al meerdere keren als beste uit verschillende testen voor volautomatische koffiemachines gekomen. Hij heeft een ingebouwd melkreservoir en met slechts één druk op de knop zet je behalve zwarte koffie ook verschillende melkspecialiteiten.

De beste espressomachine met bonen vind je hier.

Veelgestelde vragen

Voor welke koffiedrinkers is de Jura E6 vooral bedoeld?

De Jura E6 is een volautomaat voor koffieliefhebbers die willen genieten van zowel zwarte koffiespecialiteiten als cappuccino. De Jura E6 heeft geen voorgeprogrammeerde latte macchiato.

Kun je met de Jura E6 ook melkspecialiteiten maken?

De Jura E6 is een volautomaat koffiemachine waarmee je zwarte koffiespecialiteiten én cappuccino zet. De melkslang is op de uitloop voor microschuim aangesloten.

Kan ik de Jura E6 met wifi aan mijn smartphone verbinden?

Ja, het is mogelijk om een connectie op te zetten tussen je smartphone en deze koffiemachine. Echter, dit behoort niet tot de standaard ‘uitrusting’ van de machine. De wifi connect is een optie die je er indien gewenst los bij kunt kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave