Jura E4 review: Jura E4 wel of niet kopen?

Het Zwitserse merk Jura ken je wellicht als een merk met een ijzersterke reputatie. De Jura E4 doet daar zeker geen afbreuk aan. Over de smaak van de koffie ben ik zelfs als criticus razend enthousiast.

De Jura E4 is het kleine broertje van de E6 en de E8. Alhoewel de mogelijkheden beperkter zijn en ook de bediening minder modern is, staat deze koffiemachine garant voor optimale smaak én gebruiksvriendelijkheid. Omdat de nieuwste en meest hoogwaardige technologieën in dit apparaat zijn verwerkt, hoef je je over de smaakbeleving geen enkele zorgen te maken. Je kunt met deze Jura E4 espresso’s, dubbele espresso’s, lungo’s en grote koppen koffie zetten. Melkspecialiteiten behoren echter niet tot de mogelijkheden.

Jura E4: de voor- en nadelen

voor

  • intense koffiesmaak
  • smaak aanpasbaar
  • hoog gebruiksgemak
  • stijlvolle uitstraling
  • ruim waterreservoir
  • uitgerust met P.E.P.-zetmethode

nadelen

  • niet voor melkspecialiteiten
  • hoge aanschafprijs

Mijn bevindingen in het kort

Degenen die mij al kennen, weten dat ik geen nee zeg tegen een goede kop espresso. Met dit apparaat zet je die met één druk op de knop. Zelfs wanneer je dit apparaat voor het eerst gebruikt, is deze makkelijk te bedienen. Het aanpassen van de smaak is een fluitje van een cent. Wel is het jammer dat je gebruikersprofielen niet kunt opslaan. Voor een Jura van deze prijsklasse had ik dat wel verwacht. De koffiemachine is vooral geschikt voor liefhebbers van zwarte koffie en niet voor liefhebbers van koffiespecialiteiten met melk.

Functionaliteiten

De Jura E4 beschikt net als de andere apparaten die afkomstig zijn van deze Zwitserse producent over de functionaliteiten waarop je hoopt. Ik vertel je hieronder iets meer over enkele van de belangrijkste, namelijk de Professional Aroma Grinder, de P.E.P. zetmethode, het Intelligent Water System met Claris filters, het thermoblock verwarmingssysteem en de Energie Spaar Modus (ESM).

Professional Aroma Grinder

De Jura E4 beschikt net als de andere apparaten die afkomstig zijn van deze Zwitserse producent over de functionaliteiten waarop je hoopt. Ik vertel je hieronder iets meer over enkele van de belangrijkste, namelijk de Professional Aroma Grinder, de P.E.P. zetmethode, het Intelligent Water System met Claris filters, het thermoblock verwarmingssysteem en de Energie Spaar Modus (ESM).

Professional Aroma Grinder

De Professional Aroma Grinder is een koffiemolen die ervoor zorgt dat de gemalen koffie zijn maximale aroma’s behoudt. Dat betekent koffie met die intense smaak waarnaar je verlangt. De koffiemolen maalt de bonen fijn én gelijkmatig. Zo kun je dus ook altijd rekenen op stabiele resultaten.

P.E.P. zetmethode

Pulse Extraction Process, kortweg P.E.P., is nog zo een technologie die Jura ook in zijn E4 heeft geïntegreerd. De methode zorgt ervoor dat het water langzamer door de gemalen koffiebonen heen loopt. Bovendien gebeurt dit pulserend, wat een intens aroma oplevert. Meer dan bij het met constante intensiteit door de koffiebonen heen lopen van het water verkrijg je een optimale extractietijd.

I.W.S. Systeem

I.W.S. staat voor Intelligent Water System. Dit systeem is in staat om het filter nauwlettend in de gaten te houden. Wanneer deze aan slijtage onderhevig is of verstopt raakt, ontvang je hiervan meteen een melding. De Claris filters waarvan je bij een Jura koffiemachine gebruikmaakt, gebruik je zo dus nooit langer dan eigenlijk goed is. De filters hebben een chip die door de machine wordt herkend. De melding ‘filter wisselen’ kun je dan ook eigenlijk niet negeren.

Thermoblok verwarmingssysteem

Ook is de Jura E4 voorzien van het zogeheten Thermoblok verwarmingssysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat je koffiemachine niet meer dan dertig seconden nodig heeft om op te warmen. Traditionele verwarmingselementen hebben aanzienlijk meer tijd, namelijk tot wel twee minuten nodig. Bovendien verwarmt het Thermoblok systeem alleen de hoeveelheid water die nodig is voor de bereiding van de door jou gekozen koffie. Ook dat maakt het een stuk efficiënter.

Energie Spaar Modus (ESM)

Ondanks dat je nooit lang hoeft te wachten tot het water voor je favoriete koffiespecialiteit is opgewarmd, is de Jura E4 energiezuinig. Na de laatste bereiding gaat de machine namelijk in de Energie Spaar Modus. Dit wordt ook op de display weergegeven.

Waar kun je de Jura E4 kopen?

  • coolblue.nl
  • bol.com

Welke verschillende uitvoeringen zijn er?

De Jura E4 kun je in twee verschillende kleuren aanschaffen: Piano Black en White. In beide gevallen zijn enkele details in chroom uitgevoerd.

Goede alternatieven voor de Jura E4

Aan de Jura E4 hangt een prijskaartje van rond de 800 euro. Ondanks dat ik wel enthousiast ben over de smaak van de koffie, vind ik de prijs niet helemaal in verhouding met de mogelijkheden die de machine biedt. Wil je een echt luxe variant, overweeg dan eens de Jura E6 of E8. Met beide soorten kun je behalve zwarte koffie ook melkspecialiteiten zetten.

Ben je juist op zoek naar een goedkoper alternatief? De Krups EA8110, waarmee je twee kopje tegelijk kunt zetten, hoeft nog geen 350 euro te kosten. Je espresso en lungo pas je geheel naar eigen smaak aan. Het gedegen reinigingsprogramma waarmee ook deze koffiemachine is uitgerust, zorgt ervoor dat je naar het onderhoud nauwelijks omkijken hebt.

Veelgestelde vragen

Hoe groot is het waterreservoir van de Jura E4?

Het waterreservoir heeft een capaciteit van 1,9 liter. Dat betekent dat je doorgaans tussen de vijftien en twintig kopjes koffie kunt zetten voordat je het reservoir weer moet bijvullen.

Hoe moet je de Jura E4 ontkalken?

De koffiemachine geeft aan wanneer je een reinigingsprogramma moet doorlopen. Hiervoor kun je dan het beste de Jura reinigingstabletten gebruiken. Heb je in het waterreservoir een Claris Smart Filter geïnstalleerd? Dan hoef je naar het ontkalken niet meer om te kijken.

Beschikt de Jura E4 over een heetwaterfunctie?

Ja, de Jura E4 is uitgerust met een heetwaterfunctie. Dat betekent dat je deze volautomaat ook kunt gebruiken om een kop thee of een instant soepje mee te bereiden.

Over mij

Hoi, ik ben Max!

max van boomen


Wat onwijs leuk dat je een kijkje neemt op mijn website. Ik help koffiefanaten zoals jou met het maken van de juiste keuzes als het om koffiemachines, molens en bonen gaat.

Heb je een vraag? Dan mag je mij altijd mailen.