Jura D4 review: Jura D4 wel of niet kopen?

Een volautomatische koffiemachine voor zwarte koffiespecialiteiten. De Jura D4 heeft een helder design en biedt een al net zo eenvoudige bediening. In deze review vertel ik je alles wat je moet weten over de Jura D4. Lees je mee?
JURA D4 - Review

Ben jij op zoek naar een koffie volautomaat waarmee je een goede kop koffie zonder al te veel toeters en bellen zet? Dan voldoet de Jura D4 wellicht aan jouw verwachtingen voor een espresso apparaat. Hij heeft een strakke, moderne uitstraling en is daarmee een aanwinst voor iedere keuken. Bovendien kan hij twee koppen koffie tegelijk zetten. De koffiedranken waaruit je kunt kiezen, kun je zelf volledig aan je smaak aanpassen. Zelfs wanneer je nooit eerder een volautomaat hebt gehad, heeft deze Jura D4 weinig uitleg nodig.

Jura D4: de voor- en nadelen

  • 5 koffiespecialiteiten mogelijk
  • instellingen aanpasbaar
  • compact, strak design
  • 2 koppen tegelijk
  • automatische reiniging
  • ontkalken niet nodig
  • gebruiksvriendelijk
  • geen melkspecialiteiten mogelijk
  • geen display

Mijn bevindingen in het kort

Wanneer ik de Jura D4 moet beschrijven, komen de woorden eenvoud en gebruiksgemak direct bij me op. Je espresso, doppio, americano, lungo en ristretto zet je moeiteloos. Op het symbooldisplay selecteer je je keuze en daaronder stel je de gewenste sterkte in. Ontkalken is niet meer nodig dankzij het waterfilter en het automatische reinigingsprogramma neemt het onderhoud van de niet-verwijderbare zetgroep voor zijn rekening. Kortom, een betaalbaar model voor liefhebbers van zwarte koffie die vooral behoefte hebben aan kwaliteit en gemak. Voor liefhebbers van koffiedranken met melk is de Jura D4 niet geschikt.

Jura D4 review Jura D4 wel of niet kopen?

Functionaliteiten

Eenvoud betekent bij deze Jura D4 gelukkig niet dat je op functionaliteiten hoeft in te leveren. Integendeel, net als de alleskunners die door de Zwitserse fabrikant worden gemaakt, beschikt ook de Jura D4 over de technologieën die nodig zijn voor een overheerlijke kop koffie. Je kunt onder andere rekenen op de Jura Operating Experience (J.O.E.), het Pulse Extraction Process (P.E.P.), I.P.B.A.S. (Intelligent Pre-Brew Aroma System), een Aroma G2 molen, een energiespaarmodus en een Claris Smart waterfilter.

Jura Operating Experience (J.O.E.)

Met behulp van de Smart Connect Accessoire kun je de Jura D4 verbinden met de J.O.E. app van dit merk. Zo kun je, waar je je ook in je woning bevindt, je machine opdracht geven tot de bereiding van een kop koffie. Het is zelfs mogelijk om gepersonaliseerde koffiedranken in de app op te slaan onder een naam die je daar zelf aan geeft. Zo drink ik aan het eind van de middag vaak een ristretto. Op de dagen waarop ik vermoeid ben heb ik vaak behoefte aan een iets sterkere kop. Tijdens het testen van de Jura D4 had ik dan ook de ‘Monday ristretto’ toegevoegd. Superhandig! Wil je de J.O.E. app gebruiken, dan moet je daar overigens wel eerst los de Jura Smart Connect voor aanschaffen.

Pulse Extraction Process (P.E.P.)

Het Pulse Extraction Process is een technologie die ervoor zorgt dat het hete water langzamer door de gemalen koffie heen loopt. Dit gebeurt ook nog eens in pulserende bewegingen in plaats van gelijkmatig. Dat zorgt ervoor dat de extractietijd optimaal wordt. En inderdaad, de zwarte koffie die uit deze automaat loopt, heeft een heerlijke, volle smaak en een crèmelaagje zoals ik die ook op mijn espresso in Italiaanse koffiebars heb gedronken.

Intelligent Pre-Brew Aroma System (I.P.B.A.S.)

Behalve de P.E.P. die ik hierboven heb beschreven, is ook I.P.B.A.S. verantwoordelijk voor de volle smaakbeleving. Dit systeem zorgt ervoor dat de gemalen koffiebonen alvast worden bevochtigd alvorens het eigenlijke zetproces begint en het water pulserend door de massa wordt gedrukt. Zo komen de aroma’s nog beter vrij.

Aroma G2 molen

De speciale aromamolen van de Jura D4 zorgt ervoor dat de koffiebonen in de juiste fijnheid worden gemalen. De zetgroep heeft een capaciteit van 5 tot 16 gram.

Energiespaarmodus (E.S.M.)

In de energiespaarmodus verbruikt de D4 maar liefst 40% minder energie. Goed voor je portemonnee én voor het milieu! Bovendien is hij ook uitgerust met een Zero-Energy Switch, die ervoor zorgt dat het apparaat zichzelf automatisch uitschakelt wanneer deze alle handelingen heeft verricht.

Claris Smart waterfilter

Het Claris Smart waterfilter filtert alle onzuiverheden uit het water. Zo is optimale waterkwaliteit en daardoor een nóg lekkerdere koffiesmaak elke dag gegarandeerd.

Lees ook mijn gids hoe je de Jura D4 ontkalkt.

Waar kun je de Jura D4 kopen?

Jura D4

Bekijk de prijzen op:

bol.com
coolblue.nl

Welke verschillende uitvoeringen zijn er?

In tegenstelling tot de meeste andere Jura volautomaten is de D4 in slechts één kleur verkrijgbaar: Piano Black. Of dat jammer is? Mwoah. De meeste koffieliefhebbers die voor de D4 kiezen, hebben geen behoefte aan poespas. Een neutraal, zwart apparaat past daar volgens hen prima bij.

Goede alternatieven voor de Jura D4

Net als de A-serie van de Zwitserse fabrikant betreft ook de D-serie te meest basic instapmodellen. Nou ja, volgens de standaarden van Jura zelf dan. De machines beschikken immers nog altijd over heel wat mogelijkheden én er hangt -zoals we van dit merk gewend zijn- ook een behoorlijk prijskaartje aan. 

Op zoek naar iets meer luxe? Overweeg dan eens de E-klasse van Jura. De E4, E6 en E8 laten zich kenmerken door hun grote aantal functionaliteiten. Reken dan ook wel op een prijskaartje van enkele honderden euro’s meer. De E8 is het meest uitgebreid en daarmee ook het duurst.

Een juist wat goedkoper alternatief voor de Jura D4 is de KRUPS EA8150. Ook deze laat zich gemakkelijk bedienen en stelt je in staat om je favoriete recepten op te slaan. Met het stoompijpje kun je eventueel een cappuccino maken. Voor deze KRUPS machine betaal je nog niet de helft wat je voor de D4 kwijt zou zijn. Een goed alternatief wanneer budget een belangrijke rol speelt.

Veelgestelde vragen

Wat is het Claris Smart filterpatroon?

Wanneer je gebruikmaakt van het Claris Smart filterpatroon, hoef je je koffiemachine niet meer zelf te ontkalken. Automatische ontkalking wordt overigens vaak verward met automatische reiniging. Voor dat laatste dien je echter zelf zorg te dragen. Reiniging is na zo’n 180 zetbeurten nodig en voer je het beste uit met de onderhoudsproducten van Jura zelf.

Kan ik de sterkte van mijn koffie zelf bepalen?

Jazeker. Met de Jura D4 kun je zelf instellen hoe sterk je jouw espresso wilt hebben. Je hebt daarbij drie opties: mild, normaal en sterk. De koffiesterkte kun je zowel voorafgaand aan als tijdens het maalproces instellen.

Hoe groot is de Jura D4?

De Jura D4 heeft een afmeting van 28,0 x 34,5 x 41,5 centimeter en een gewicht van 8,4 kilo. Daarmee valt hij onder de full-size koffieautomaten en heeft hij redelijk wat ruimte op het aanrecht nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave