Wat is een espresso?

Espresso is de basis van alle espresso dranken die uit een pistonmachine of een koffiemachine volautomaat komen. Denk aan een cappuccino, flat white en een americano. Een espresso is eigenlijk een koffieconcentraat; een stroperig drankje met een hoog cafeïnegehalte. Het extract ontstaat nadat water met een hoge druk door fijngemalen koffie heengeperst wordt.

Snelle Feiten

  • Oorsprong: Italië
  • Temperatuur: 88°C
  • Cafeïne: 25-50 mg per shot
  • Hoofdingrediënt: gemalen koffiebonen en water

Wat is Espresso?

Espresso (ess-PRESS-oh) is een volle, geconcentreerde koffievariant die als een shot wordt geserveerd. Heet water stroomt onder hoge druk door fijngemalen koffiebonen. Het resultaat: een extract met een cremalaagje bovenop. Deze crema verrijkt de smaak en nasmaak van de espresso en zorgt ervoor dat je een cappuccino of flat white met mooie figuurtjes kunt serveren.

Een goede barista weet keer op keer hoe het een goede espresso moet zetten. Dit klinkt makkelijker dan het is. De stappen zijn vrij eenvoudig, maar de kunst zit ‘m in het malen van de koffiebonen en het aanstampen van de gemalen koffiebonen. Een espresso moet goed zijn, omdat dit de basis is voor de meeste koffiedranken die uit een espresso machine komen.

Hoe smaakt een espresso?

De smaak van een espresso verschillen en hangen af van de afkomst van de koffiebonen, hoe deze gebrand zijn en de bereidingswijze. In een gebalanceerde espresso proef je bittere, zoete en zure smaken waarbij geen van deze smaken de te veel aanwezig is. Het is belangrijk dat de espresso stoperig is en niet te dik.

Wanneer een espresso drinken?

Een espresso wordt zowel in Italië als in de rest van de wereld op ieder moment van de dag gedronken. De meeste koffieliefhebbers drinken hun koffie graag in de morgen of in de middag, omdat ze anders savonds niet in slaap kunnen komen. Gelukkig heb ik daar geen last van, dus zul je mij ook vaak een espresso na het avondmaal zien drinken.

Hoe Drink Je Espresso?

Als ik aan Italië en espresso’s denkt, dan haal ik al gauw het beeld van een italiaan die al staand een espresso weg tikt voor de geest. Sommigen drinken de espresso in één keer, anderen “sippen” liever. Een espresso wordt eigenlijk altijd in een klein kopje geserveerd met een schoteltje en een lepeltje. Als je net als ik van sterke koffie houdt drink je een dubbele espresso, ook wel een doppio genoemd.

Verder kun je er voor kiezen om een espresso met suiker te drinken of een laagje melkschuim toe te voegen. In het laatste geval heb je het over een latte macchiato. Soms vind je een koekje naast het espressokopje.

Zoals ik eerder heb aangegeven, is een espresso de basis van: een americano, espresso, cappuccino, cafe latte, flat white en latte macchiato.

Cafeïnegehalte in Espresso

Een espresso is sterk van smaak, maar bevat niet meer cafeïne dan een cappuccino of andere espresso dranken. Hoe sterk je koffie is hangt vooral af of deze geserveerd is met een enkele of dubbele espresso. Een enkele espresso van 30 ml bevat zo’n 40 – 50 mg cafeïne, terwijl dit voor een dubbele espresso logischerwijs het dubbele is.

Recepten met een espresso

Espresso is de basis voor de gebruikelijke drankjes zoals een cappuccino of een americano, maar kan ook in een cocktail of een dessert gebruikt worden.

  • espresso martini
  • tiramisu
  • Espresso macchiato

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat is een doppio?

Wat is een doppio?

Een Doppio, ook wel bekend als een dubbele espresso. Een espresso is een koffieconcentraat wat het resultaat is van heet water dat door fijngemalen koffie

Lees meer..
Wat is een Flat White

Wat is een Flat White?

Een Flat White (letterlijk vertaald als ‘plat wit’) is een populair koffiedrankje dat zijn oorsprong vindt in Australië en Nieuw-Zeeland. Het is een elegant samenspel

Lees meer..