Nespresso machine energieverbruik: hoeveel wattage verbruikt het?

Hallo, ik ben Max, een fervente koffieliefhebber en vaste gebruiker van een Nespresso-machine. En hoewel ik vooral gewoon geniet van mijn kopje koffie, vraag ik me soms weleens af hoeveel energie een Nespresso-machine eigenlijk gebruikt.

Is het een energiezuinig apparaat of voegt het een aanzienlijk bedrag toe aan de energierekening? Tegenwoordig is energie (en het besparen hiervan) een onderwerp waar we niet meer omheen kunnen. En dus gaan we vandaag uitzoeken hoeveel een Nespresso-apparaat eigenlijk aan energie verbruikt.

Hoeveel wattage verbruikt een Nespresso apparaat?

Om een inschatting te kunnen maken van het energieverbruik van een Nespresso-machine, kijken we eerst naar het wattage van de apparaten. Bij veel machines zal dit net even iets anders liggen, maar we kunnen er vanuit gaan dat een Nespresso-apparaat gemiddeld tussen de 1200 en 1500 watt aan energie verbruikt wanneer deze een kopje koffie maakt.

Dit is aan de hoge kant maar wees gerust, de machine staat meestal maar een paar minuutjes aan. Hierdoor gebruikt hij dus lang niet heel de dag zoveel energie. Na het zetten van je kopje koffie, gaat hij in een spaarstand en gebruikt dan bijna geen energie meer.

Hoeveel kosten 10 kopjes Nespresso koffie?

Vanwege de minimale tijd voor het zetten van een kopje koffie, zijn de energiekosten voor het zetten van 1 kop koffie nihil. In deze berekening ga ik daarom uit van het zetten van 10 kopjes Nespresso.

Als je per dag 10 kopjes koffie zet met een Nespresso Original machine (1300 watt), zal dit ongeveer 30 minuten in beslag nemen. Bij een wattage van 1300 komt dit neer op 650 watt. Met een Nespresso Vertuo machine (1500 watt), die grotere kopjes maakt, duurt het ongeveer 50 minuten en verbruik je 1250 watt. 

De energiekosten zijn de laatste tijd flink gestegen en liggen op dit moment nog altijd rond de 0,35 euro per kWh. De kosten bedragen hierdoor 0,22 euro voor 10 kopjes met de Original en 0,43 euro met de Vertuo. 

Op jaarbasis is dat respectievelijk 80,30 euro en 156,95 euro. Dus, met de Vertuo betaal je jaarlijks 32,85 euro meer dan met de Original. Deze berekeningen zijn gebaseerd op de huidige energieprijzen en kunnen variëren. Bovendien verbruik je minder energie als je twee kopjes achter elkaar zet, omdat het water dan maar één keer opgewarmd hoeft te worden. Daarnaast gaan we in dit voorbeeld uit van 10 kopjes per dag, iets waar veel mensen waarschijnlijk niet aan zullen komen.

Stand-by modus

In de spaarstand gebruikt een Nespresso machine doorgaans minder dan 0,5 watt, waardoor deze nauwelijks energie zal gebruiken. Het is altijd slim om de machine uit te schakelen als je deze niet gebruikt, maar voor het besparen van energiekosten zal het nauwelijks effect hebben.

Nespresso laag wattage: welke machine verbruikt het minst?

Het energieverbruik kan variëren, maar over het algemeen behoren de modellen van de Nespresso Essenza Mini-lijn tot de machines die het minste energie verbruiken. Deze compacte machines hebben een vermogen van ongeveer 1200 watt.

Deze lijn bestaat voornamelijk uit kleinere machines, die speciaal zijn ontworpen om zo compact en energiezuinig mogelijk te zijn.

Tips energie besparen met je Nespresso apparaat

  • Zet de machine uit wanneer deze niet wordt gebruikt. De meeste Nespresso-modellen hebben een energiebesparende modus die automatisch wordt ingeschakeld na een bepaalde periode van inactiviteit. Het is mogelijk om de machine in zijn geheel uit te schakelen. Hierdoor gebruikt je apparaat helemaal geen stroom meer. Maar zoals aangegeven is de winst zeer klein te noemen, waardoor je eigenlijk altijd beter kunt kiezen voor de spaarstand. Lees hier hoe je een Nespresso machine uit zet.
  • Zet meerdere kopjes achter elkaar. Wanneer je meerdere kopjes achter elkaar zet, hoeft het water maar één keer te worden voorverwarmd. De machine zal hierdoor minder energie verbruiken dan wanneer je deze kopjes los van elkaar zet.
  • Gebruik de juiste instellingen. Sommige machines hebben instellingen voor verschillende kopgroottes. Door de juiste instelling te kiezen, zorg je ervoor dat de machine niet meer water opwarmt dan nodig is. Hier leg ik uit hoe je jouw Nespresso machine op de juiste manier instelt.
  • Houd de machine schoon. Een goed onderhouden machine werkt efficiënter en verbruikt minder energie. Ontkalk de machine regelmatig volgens de instructies van de fabrikant.
  • Overweeg een model met een lager wattage. Als je nog geen machine hebt of overweegt een nieuwe te kopen, kijk dan naar de modellen met een lager wattage. Zoals eerder aangegeven is de compacte Nespresso Essenza Mini hier een goed voorbeeld van. Neem eens een kijkje in mijn test met de beste Nespresso.

In een notendop

Het stroomverbruik van je Nespresso-machine is wellicht niet het eerste waar je aan denkt bij het drinken van je favoriete koffie, maar het kan zeker van invloed zijn op je energierekening. Gelukkig zijn er eenvoudige stappen om dit te minimaliseren en het meeste uit je machine te halen. Bovendien gebruiken Nespresso-machines weinig stroom tijdens het zetten van een kopje koffie, waardoor de kosten pas hoog worden wanneer je het apparaat zeer vaak gebruikt.

Wil je nog meer besparen? Lees dan ook onze artikelen over Nespresso aanbiedingen en mijn bevindingen over het kopen van een tweedehandse Nespresso machine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *