Home » Elektrische koffiemolen

Elektrische koffiemolen? Dit zijn de 8 beste elektrische koffiemolens

Elektrische koffiemolen? Dit zijn de 8 beste elektrische koffiemolens

Denk je met een koffieapparaat alles in huis te hebben om de lekkerste koffie te kunnen maken? Dan heb je het mis! Alhoewel ook een koffiemachine natuurlijk niet kan ontbreken, behoort ook de elektrische koffiemolen tot de standaarduitrusting van de moderne koffiefanaat. Ook de maalgraad van je koffiebonen is immers bepalend voor het eindresultaat van je koffie. Een elektrische koffiemolen is daarbij efficiënter dan een handmatige.

Dit zijn de beste Elektrische koffiemolen van 2024

Stel je voor dat je topkwaliteit koffiebonen in huis hebt. Dan zou het toch zonde zijn om dat niet in je kopje terug te proeven omdat je een verkeerde maling hebt toegepast? Het resultaat is dan bijna vergelijkbaar met de gemalen koffie die je in iedere supermarkt kunt kopen. Koffiebonen maal je idealiter vlak voor het zetten van je koffie; na een kwartier verliezen ze immers al een groot deel van hun smaak en aroma. Ik ben Max, expert in en liefhebber van koffie, en neem je graag mee in de wondere wereld van elektrische koffiemolens. Dit is de top 8:


1. Baratza Encore

Baratza Encore

Een knap staaltje Italiaans design: zo kun je deze Baratza Encore zonder enige twijfel noemen. Het apparaat komt standaard hoog in vergelijkingslijsten uit en ook volgens mij kon dat niet anders. Waarom? Omdat hij gebruiksvriendelijk is, zeer nauwkeurige maalinstellingen heeft en ook nog eens consistent maalt, of je nu grove of fijne maling nodig hebt. Zijn stijlvolle ontwerp is de kers op de taart: deze elektrische koffiemolen mag in iedere keuken gezien worden.

Voor- en nadelen

+gemakkelijk doseren
+micro- en macro-aanpassingen
+eenvoudig maalgraden switchen
+40mm conische schijven
+antislipbodem
-hoge aanschafprijs

Bekijk de Laagste prijs


2. Graef CM 800 EU

Graef CM 800 EU

De Graef CM 800 EU is niet zomaar een koffiemolen, maar een exemplaar met maar liefst 40 verschillende maalgraden. Dat betekent dat jij je koffie keer op keer geheel naar wens kunt zetten. Of het nu gaat om espresso, filterkoffie of door middel van French press bereide koffie. Zijn conische maalschijven zorgen voor nauwkeurige en consistente maalresultaten. Ook wat betreft de looks heb je niets te klagen wanneer je dit apparaat in huis haalt.

Voor- en nadelen

+geen oververhittingsrisico
+40 verschillende maalstanden
+Afneembaar transparant reservoir
+BPA-vrij
+automatische uitschakeling
-geen maatverdeling

Bekijk de Laagste prijs


3. Sage Smart Grinder Pro

De krachtige motor en conische maalschijven van deze Sage Smart Grinder Pro leveren de ultieme maalresultaten op. Maar wat hem écht uniek maakt, is de zogeheten Dosing IQ techniek. Je hoeft met slechts één druk op de knop de juiste instelling te kiezen en het apparaat zorgt voor precies de juiste dosering. Op het digitale display worden de instellingen duidelijk zichtbaar. Na het maalproces schakelt het apparaat zich automatisch uit.

Voor- en nadelen

+aanpasbaar maalniveau
+altijd optimaal doseren
+gebruiksvriendelijk
+conische maalschijven
+roestvrijstalen behuizing
-hoge aanschafprijs

Bekijk de Laagste prijs


4. Solis Scala Plus

Solis Scala Plus

De Solis Scala Plus is een elektrische koffiemolen met 22 verschillende maalstanden. De gewenste maalinstelling bepaal je door de draaifunctie onder het reservoir. Het apparaat heeft een vermogen van 100 Watt en een inhoud van 300 gram. Het bonenreservoir is compleet luchtdicht, waardoor de versheid van je koffiebonen niet in het geding komt. De timer waarover deze Solis Scala Plus beschikt, waarborgt een constante hoeveelheid.

Voor- en nadelen

+22 maalstanden
+luchtdicht bonenreservoir
+inclusief timer
+goede prijs-kwaliteitverhouding
+compact
-niet vaatwasserbestendig

Bekijk de Laagste prijs


5. Baratza Sette 270Wi

Baratza Sette 270Wi

Baratza komt twee keer in deze lijst voor en hoe kan het ook anders; het merk staat bekend om zijn innovatieve en geavanceerde koffiemolens. Deze Baratza Sette 270Wi ontleent zijn naam aan zijn krachtige 270 Watt-motor. Samen met de 40mm conische maalschijven betekent dit dat je op de beste maalresultaten kunt rekenen. De geïntegreerde weegschaal is echter het onderdeel dat deze elektrische koffiemolen écht uniek maakt. De prijs is wel even slikken.

Voor- en nadelen

+40mm conische maalschijven
+geïntegreerde weegschaal
+geruisloos
+gebruiksvriendelijk led bedieningspaneel
+uniforme maling
-zeer hoge aanschafprijs

Bekijk de Laagste prijs


6. Severin KM 3873

Severin KM 3873

De Severin KM 3873 is een wit-zilveren koffiemolen met een frisse, moderne uitstraling. Hij beschikt over 10 verschillende maalstanden en voert het maalproces vlot uit. Koffie met een intense smaak én aroma is daarvan het resultaat. Alhoewel hij minder geavanceerd is dan sommige andere elektrische koffiemolens uit deze lijst, levert de Severin KM 3873 hoogwaardige resultaten en kun je rekenen op een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Voor- en nadelen

+moderne uitstraling
+eenvoudig in gebruik
+10 maalstanden
+goede prijs-kwaliteitverhouding
+elektronische timer
-beperkte grootte koffiereservoir

Bekijk de Laagste prijs


7. DeLonghi KG79

DeLonghi KG79

Binnen de categorie budgetopties steekt deze DeLonghi KG79 er met kop en schouders bovenuit. Het rechthoekige, zwarte design beschikt over 2 draaiknoppen waarmee je zelf de maalinstellingen kunt bepalen. Of je nu voor een grove of fijne maling kiest, het resultaat is altijd consistent. De transparante opvangbak maakt het mogelijk om het maalproces in de gaten te houden. Het apparaat beschikt over 18 verschillende maalstanden.

Voor- en nadelen

+goede prijs-kwaliteitverhouding
+tot 12 koffiekopjes
+gebruiksvriendelijk
t+ransparant bonenreservoir
+vrij van BPA
-ietwat statisch

Bekijk de Laagste prijs


8. SMEG CGF01 PGEU

SMEG CGF01 PGEU

De laatste elektrische koffiemolen uit deze lijst is de SMEG CGF01 PGEU. Zoals je van het merk gewend bent, haal je ook met dit apparaat een koffiemolen met een onvervalste retrolook in huis. De charmante koffiemolen is lichtgroen en heeft een doorzichtig bonenreservoir en opvangbak. Zijn roestvrijstalen conische molens zorgen voor nauwkeurige maalresultaten. De stevige aluminium constructie is zeer duurzaam te noemen.

Voor- en nadelen

+inclusief veiligheidssysteem
+antistatisch systeem
+verwijderbaar roestvrijstaal kegelmaalwerk
+30 maalstanden
+leuke retrolook
-minder fijne maling

Bekijk de Laagste prijs


Mijn overzicht met de 8 beste Elektrische koffiemolen

Elektrische koffiemolen kopen, waar let je op?

Elektrische koffiemolen kopen, waar let je op?

Wat voor koffiebonen en een koffiemachine geldt, geldt ook voor een elektrische koffiemolen: kiest voor de beste kwaliteit die jouw budget je toestaat. Althans, wanneer je serieus bezig bent met koffie en jezelf als doel stelt om de meest verfijnde smaken te kunnen proeven. Wanneer je vooral wilt uitproberen, doe je er goed aan om eerst bij een wat goedkoper model te beginnen. Mijn tip daarbij is: laat je nooit door de prijs alleen leiden. Er zijn meer dan genoeg elektrische koffiemachines die een stuk goedkoper zijn dan degene die ik in deze lijst heb genoemd. Het resultaat dat ze opleveren, zal je echter noodgedwongen doen concluderen dat je je geld over de balk hebt gesmeten.

Een andere belangrijke tip die ik je wil meegeven is om nooit een molen met een propellormesje te kopen. We noemen dit ook wel slagkoffiemolens. Hun werking is dusdanig , dat ze verschroeiing van de koffiebonen door oververhitting een zeer aannemelijk risico maken. Kies in plaats daarvoor altijd voor een exemplaar met maalschijven. En wil je het écht goed aanpakken? Kies dan voor een elektrische koffiemolen die traploos is. Zo kun je de maalfijnheid maximaal nauwkeurig bepalen.

Conclusie: welke elektrische koffiemolen is iets voor mij?

Conclusie: welke elektrische koffiemolen is iets voor mij?

Welke elektrische koffiemolen het beste bij jou past, is afhankelijk van je voorkeuren. Welke koffie wil je er vooral mee zetten, wat is je budget en hoe belangrijk vind je bijvoorbeeld de eenvoud van het onderhoud? Door dit voor jezelf eerst op een rijtje te zetten, wordt het je een stuk duidelijker waarnaar je eigenlijk op zoek bent. Vervolgens kun je gaan kijken naar de ontwerpen die je het meest aanspreken.

Veelgestelde vragen

Waarom zou je een elektrische koffiemolen kopen?

Een elektrische koffiemolen stelt je in staat om je verse koffiebonen pas op het laatste moment, namelijk vlak voor het bereiden van je koffie, te malen. Zo blijven smaak en aroma’s optimaal behouden. Een elektrische variant betekent bovendien dat je veel minder inspanning hoeft te leveren dan met een handmatige molen. Bovendien is het maalresultaat altijd consistent.

Welke maalgraad heb je nodig voor sterke koffie?

Wanneer je koffie met een fijne maalgraad gebruikt, wordt de extractietijd langer en je koffie daardoor vanzelf sterker. Vind je je koffie juist te sterk, dan kies je beter voor een grovere maalgraad. Sowieso is mijn advies om bij donker gebrande bonen eerder naar een grove maalgraad te neigen.

Hoe vaak moet ik een elektrische koffiemolen schoonmaken?

De regelmaat waarmee je je koffiemolen reinigt, is zoals je zult begrijpen grotendeels afhankelijk van de intensiteit waarmee je het apparaat gebruikt. Doorgaans kun je je koffiemolen het beste twee keer per maand schoonmaken.

Wat is beter: grof gemalen of fijn gemalen koffie?

Het antwoord op deze vraag is geheel afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Fijn gemalen koffie bestaat uit meer koffiedeeltjes, wat tot een langere extractietijd en dus sterkere koffie leidt. Voor een grove maling geldt juist het tegenovergestelde.

Wat is duurder: koffiebonen of koffiecups?

Wanneer je niet over een melkopschuimer beschikt, verwarm je de melk in een pannetje op het fornuis. Tijdens het opwarmen klop je de melk met de garde, totdat een mooi melkschuim ontstaat. Ook kun je een elektrische mixer gebruiken. In beide gevallen vereist dat meer inspanning dan met een melkopschuimer.