Wat is een doppio?

Een Doppio, ook wel bekend als een dubbele espresso. Een espresso is een koffieconcentraat wat het resultaat is van heet water dat door fijngemalen koffie geperst wordt. Dit doe je met een barista koffiemachine, ook wel een pistonmachine of een espressomachine genoemd. Een enkele shot espresso bestaat uit 30 ml, terwijl de grootte van een doppio tussen de 50 en 75 ml schommelt (afhankelijk van de barista).

Leuk om te vermelden is dat mijn eerste koffie een dubbele espresso was. Ik was een jaar of 13. De meeste jongeren beginnen met een milde koffie zoals een koffie verkeerd, maar ik ging direct voor het grote werk. Misschien dat ik daarom wel het “koffie virus” te pakken heb.

Wat maakt een Doppio speciaal?

De gemiddelde koffiedrinker zou niet gauw voor een doppio bestellen, omdat dit te sterk is. Maar een doppio is vaak wel gewenst als basis voor andere espresso dranken zoals een cappuccino of een flat white. Zo proef je meer van de koffie en minder van de melk. Als je een liefhebber bent van milde koffie dan raad ik je aan om voor een koffie met een enkele espresso te kiezen.

In de loop der jaren heb ik ontdekt dat ik bijzonder geniet van een Doppio na een zware maaltijd, vooral na een uitgebreid avondmaal. De sterke koffiesmaak en het verhoogde cafeïnegehalte helpen me om alert te blijven en te genieten van de rest van mijn avond. Maar dit is niet voor iedereen. Velen zullen na het drinken van een doppio moeite hebben om s’avonds in slaap te komen.

Hoe drink je een Doppio?

Het consumeren van een Doppio is vergelijkbaar met het drinken van een normale espresso. Het wordt geserveerd in een klein espressokopje en hoewel het verleidelijk kan zijn om het in één keer op te drinken, moet het eigenlijk langzaam worden genipt om alle complexe smaken en aroma’s volledig tot je te nemen.

Ik heb gemerkt dat het toevoegen van een scheutje melk of suiker aan mijn Doppio kan helpen om de sterke smaak wat te verzachten, hoewel de puristen onder ons de Doppio liever zwart drinken. En ja, tot die laatste groep behoor ik!

Doppio’s in de wereld van koffie

Hoewel Doppio’s vooral populair zijn in Italië, worden ze steeds vaker gedronken in koffiehuizen over de hele wereld. Ze vormen de basis voor vele andere espresso-gebaseerde dranken zoals de Americano en Cappuccino.

Als een zelfverklaarde koffieliefhebber, heb ik een speciale plek in mijn hart voor de Doppio. Ik houd nu eenmaal van een sterke bak koffie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat is een americano?

Wat is een americano?

Een americano is waarschijnlijk het koffiedrankje dat het meest besteld wordt. Maar wat is het nu eigenlijk? Heel simpel, een americano bestaat uit een espresso

Lees meer..
Wat is een espresso?

Wat is een espresso?

Espresso is de basis van alle espresso dranken die uit een pistonmachine of een koffiemachine volautomaat komen. Denk aan een cappuccino, flat white en een

Lees meer..