Wat is een Cappuccino?

Home » Wiki » Cappuccino

Een cappuccino is samen met een americano misschien wel het meest geliefde espresso drankje. Gestoomde melk, melkschuim en espresso: het is ook gewoon een gouden combinatie. Een goede cappuccino bestaat uit melkschuim met heel fijn melkschuim (geen belletjes). Na het drinken van een cappuccino wil je zo min mogelijk melkschuim in je kopje zien. Dan weet je dat de melk goed geschuimd is.

Een cappuccino wordt iets minder heet geserveerd dan een americano, espresso, lungo en doppio. Zo kun je een cappuccino net als een cafe latte en een flat white direct drinken, terwijl je een americano eerst even laat afkoelen voordat je je eerste slok neemt.

Snelle Feiten

  • Oorsprong: Italië
  • Temperatuur: Ongeveer 60-70°C
  • Cafeïne: 50 – 100 mg per kop
  • Hoofdingrediënt: enkele of dubbele espresso, gestoomde melk, melkschuim

Wat is een Cappuccino?

Een cappuccino (kap-oe-TSIE-no) is een espresso gebaseerd drankje dat oorspronkelijk uit Italië komt. Waar je ook ter wereld komt, de kans is groot dat je er wel een cappuccino kunt krijgen. Een capppuccino bestaat uit drie lagen: de espresso, gevolgd door gelijke delen dan gestoomde melk en schuim. Het resultaat is een fluweelzacht melkschuim met daaronder 100 ml gestoomde melk.

Wanneer een cappuccino drinken?

Cappuccino is populair over de hele wereld en wordt op elk moment van de dag gedronken, hoewel hij in Italië traditioneel als ontbijtdrank wordt gezien. Een cappuccino kan puur worden gedronken, maar sommige mensen voegen suiker of cacaopoeder toe voor extra zoetheid of smaak. In de zomermaanden wordt een cappuccino ook wel eens met ijs gedronken, wat lekker verfrissend is.

Hoe Drink Je een Cappuccino?

Bij het serveren van een cappuccino is het vooral belangrijk dat je het juiste formaat van het kopje kiest. Een cappuccino kopje zou een formaat moeten hebben van ongeveer 140 ml (30 ml voor de espresso, 100 ml voor de gestoomde melk en +/- 10 ml voor het melkschuim). Het kopje wordt geserveerd in combinatie met een schoteltje en een lepeltje. Als je gelukt hebt wordt er ook een koekje bij geservereerd.

Cafeïnegehalte in een Cappuccino

Een cappuccino met een enkele shot espresso bevat ongeveer 50 mg cafeïne en cappuccino met een dubbele espresso bevat ongeveer 100 mg cafeïne.

Hoe maak je een cappuccino?

Je kunt een cappuccino thuis maken met een pistonmachine of een volautomatische koffiemachine. Bij de eerste genoemde dien je alle stappen zelf te ondernemen. Je maalt de koffiebonen met een bonenmaler, vervolgens zet je de espresso en schuim je handmatig het melk op. Bij een volautomatische espressomachine gaat het allemaal wat makkelijker: je vult het reservoir met melk, plaats een kopje onder het apparaat en de machine doet de rest.

Voor het beste resultaat kies je voor volle melk. Hier zit een hoger percentage vet in, wat de melk romiger maakt en dus makkelijker om op te schuimen (en lekkerder!).

Kies voor versgebrande koffiebonen

Wil je thuis de lekkerste cappuccino zetten? Dat begint met allemaal met het kiezen van de juiste koffiebonen. Kies voor versgebrande koffiebonen in plaats van oude koffie. Voorgemalen koffie is helemaal uit den boze. Ik koop mijn koffie altijd bij een koffie speciaalzaak of een koffiebarretje, zodat ik zeker weet dat ik verse koffie in huis haal.

Recepten

Hoewel een klassieke cappuccino altijd een winnaar is, zijn er verschillende variaties die je kunt proberen:

  • Iced Cappuccino: Een verkoelende draai aan de klassieke cappuccino die doorgaans warm geserveerd wordt, perfect voor de zomermaanden.

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft geen reacties

Reacties zijn gesloten.

Over mij

Hoi! Ik ben Pim.

Pim dekoffiekompas.nl


Wat onwijs leuk dat je een kijkje neemt op mijn website. Ik help koffiefanaten zoals jou met het maken van de juiste keuzes als het om koffiemachines, molens en bonen gaat.

Heb je een vraag? Dan mag je mij altijd mailen.