Wat Is Een Caffè Latte?

Caffè Latte (spreek uit als ka-fey lah-tey) is een heerlijke blend van espresso en gestoomde melk, wat zorgt voor een zijdezacht en smaakvol koffiedrankje. Het onderscheidt zich van andere koffiedrankjes door de grotere hoeveelheid melk, wat het zachter en romiger maakt. Oorspronkelijk vooral populair in Italië, vandaag de dag populair wereldwijd.

Snelle Feiten

  • Oorsprong: Italië
  • Temperatuur: 65-70°C
  • Cafeïne: 50 -100 mg per portie
  • Belangrijkste ingrediënt: Espresso en gestoomde melk

Net als bij een espresso, heeft de koffieboon ook hier een belangrijke rol. De kwaliteit van de boon beïnvloedt direct de smaak van je latte. Voor een caffè latte worden de bonen zeer fijn gemalen en onder hoge druk met water tot een espresso verwerkt. Een espresso vormt de basis voor een Caffè Latte. Deze espresso wordt gecombineerd met een royale hoeveelheid gestoomde melk, wat resulteert in een zacht, smeuïg en rijk koffiedrankje die makkelijk te drinken is.

Persoonlijk ben ik meer van van een cappuccino of een flat white, omdat deze koffiedrankjes met minder melk geserveerd worden. Je proeft dan meer van de koffie. Voor liefhebbers van een milde kop koffie zou ik zeker de caffè latte aanraden.

Wanneer een Caffè Latte drinken?

In Italië, de bakermat van de caffè latte, is deze vooral populair bij het ontbijt. Het wordt daar vaak genuttigd met zoete broodjes of gebak. Het is een lichtere koffievariatie, ideaal voor mensen die van koffie houden maar een zachte, romige smaak prefereren. Wereldwijd zie je dat een caffè latte ieder moment van de dag gedronken wordt.

Doordat het een grote kop koffie is met veel melk, raak je er wel snel vol van. Je kunt er een beetje een opgeblazen gevoel van krijgen. Heb je hier ook last van dan zou ik een cappuccino aanraden.

Hoe drink je een Caffè Latte?

Hoewel een caffè latte groter is dan een espresso, is het nog steeds bedoeld om langzaam van te genieten. De rijke, romige textuur en subtiele koffiesmaak komen het beste tot hun recht als je de tijd neemt om ervan te genieten. Je kunt het zoals het is drinken, of het zoeten naar smaak.

Cafeïnegehalte in Caffè Latte

De hoeveelheid cafeïne in je caffè latte hangt af van de espresso en het soort koffiebonen waarmee de espresso gezet is. Zo bevatten robusta koffiebonen meer cafeïne dan arabica koffiebonen. Een enkele espresso bevat ongeveer 50 miligram cafeïne, terwijl een dubbele espresso “verassend” genoeg dubbel zoveel cafeïne bevat wat neerkomt op ongeveer 100 miligram cafeïne.

Aankoop en opslag

Net als bij andere koffiedrankjes, beïnvloedt de kwaliteit van de koffiebonen direct de smaak van je caffè latte. Kies altijd voor verse koffiebonen. Het beste is als je de koffiebonen thuis zelf maalt. Zo blijven ze lekker vers. Om koffie zo vers mogelijk te houden is het belangrijk dat op te slaan in een dichte zak in een koele en donkere ruimte.

Recepten

Caffè latte kan de basis zijn voor diverse andere koffiedranken en desserts:

  • Latte Macchiato: bij een latte macchiato wordt er minder melk toegevoegd, wat resulteert in een sterke kop koffie dat enigzins gebalanceerd wordt door romige melk.
  • Flat White: vergelijkbaar met een latte, maar dan meer koffie en minder melk.
  • Iced Latte: een verfrissende, koude variant van de caffè latte. Perfect voor een warme zomerdag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat is een ristretto?

Wat is een ristretto?

Een ristretto is een van de meest fascinerende leden van de koffiefamilie. Deze “beperkte” espresso is als een geconcentreerde versie van de traditionele espresso, of

Lees meer..