Wat is een americano?

Een americano is waarschijnlijk het koffiedrankje dat het meest besteld wordt. Maar wat is het nu eigenlijk? Heel simpel, een americano bestaat uit een espresso en heet water. De Amerikanen konden maar niet wennen aan de sterke espresso’s van de Italianen en dus kwamen ze met het idee om heet water aan de espresso toe te voegen. Het resultaat: een grotere kop koffie die milder van smaak is.

Snelle Feiten

  • Oorsprong: Italië (maar vernoemd naar de Amerikaanse manier van koffie drinken)
  • Temperatuur: 88°C
  • Cafeïne: 94-150 mg per kop
  • Hoofdingrediënt: espresso en heet water

Mijn naam is Max en ik ga je meer vertellen over de oorsprong van een americano, één van mijn lievelingsdrankjes. Zo nu en dag drink ik graag een cappuccino, maar als ik echt de koffie wil proeven kies ik doorgaans voor een espresso of een americano.

Wat is een Americano?

Een Americano (ah-meh-ri-KAH-no) is een grote kop koffie ontstaan in Italië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Amerikaanse soldaten vonden de espresso te sterk en lengden hem aan met heet water. Het resultaat was een drankje dat meer leek op de filterkoffie waaraan ze gewend waren. 

Het basisrecept voor een Americano is eenvoudig: een shot espresso met heet water. De hoeveelheid water kan variëren, maar meestal wordt het 1:1 of 1:2 verhouding gebruikt. Het resultaat is een koffie met een rijke aroma en een smaakprofiel dat lijkt op dat van een filterkoffie, maar dan met de complexiteit en diepte van een espresso. 

Ondanks dat het dezelfde bonen als espresso gebruikt, heeft een Americano een lichtere, minder romige textuur en een mildere smaak waardoor het makkelijker te drinken is dan het koffieconcentraat dat men espresso noemt.

Wanneer drink je een americano?

In het buitenland is een americano vooral populair als ochtendkoffie of na een maaltijd, maar wij Nederlanders drinken koffie de hele dag door.

Hoe Drink Je een Americano?

Ondanks de naam ‘Americano’ wordt deze koffiedrank niet in één teug gedronken. Net als espresso wordt een Americano langzaam gesipt, zodat je de complexe smaken en aroma’s kunt waarderen. Sommigen drinken hun americano graag zwart, terwijl anderen het aanvullen met melk en/of suiker.

Cafeïnegehalte in een Americano

Het cafeïnegehalte van een Americano hangt af van hoeveel espresso shots je gebruikt en de grootte van de kop. Over het algemeen bevat een Americano evenveel cafeïne als een espresso. Een standaard Americano, gemaakt met een dubbele shot espresso, bevat ongeveer 94-150 mg cafeïne.

Indien je liever geen cafeīne binnenkrijgt kun je kiezen voor decafe koffiebonen.

Kopen en Bewaren

Net als bij espresso is de kwaliteit van de koffiebonen essentieel voor een goede Americano. Zoek naar vers gebrande koffiebonen voor de beste resultaten. We raden aan om bonen te kopen bij je favoriete lokale koffiebar of speciaalzaak. Bewaar de bonen of gemalen koffie in een dikke, ondoorzichtige, luchtdichte verpakking op een koele, donkere plaats. 

Recepten

Een Americano is een veelzijdige basis voor andere koffiedrankjes. Hier zijn een paar variaties die je kunt proberen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat is een ristretto?

Wat is een ristretto?

Een ristretto is een van de meest fascinerende leden van de koffiefamilie. Deze “beperkte” espresso is als een geconcentreerde versie van de traditionele espresso, of

Lees meer..
Wat is een doppio?

Wat is een doppio?

Een Doppio, ook wel bekend als een dubbele espresso. Een espresso is een koffieconcentraat wat het resultaat is van heet water dat door fijngemalen koffie

Lees meer..