Alles wat je moet weten over filterkoffie

Hallo koffiefanaten, Max hier! Vandaag wil ik het met je hebben over filterkoffie, en dan met name wat filterkoffie nu precies is, de verschillende manieren waarop je filterkoffie kunt zetten en waarom het nog altijd zo geliefd is onder de koffieliefhebbers. 

Of je nu al een ervaren koffiedrinker bent of nog nieuw in de wereld van koffie, filterkoffie biedt voor iedereen wel een kopje koffie naar wens. Laten we eerst even kijken wat precies wordt verstaan onder filterkoffie!

Wat is filterkoffie?

Filterkoffie is een van de meest bekende soorten koffie, iets dat zeker geen verrassing te noemen is. Bij het zetten van filterkoffie wordt gebruikgemaakt van een traditionele brouwmethode. Hierbij wordt er heet water over gemalen koffiebonen gegoten. Het water neemt de oliën en de smaak van de koffie op en druppelt vervolgens in een koffiekan of -pot. Het (vaak papieren) filter houdt de gemalen koffie tegen, waardoor er in de koffiekan, pot of beker alleen heldere, schone koffie overblijft.

Hoe smaakt filterkoffie?

Zoals gezegd is filterkoffie een van de oudste en bekendste vormen als het aankomt op het zetten van een kopje koffie. Maar niet alleen de traditionele zetmethode is een reden waarom filterkoffie nog altijd niet weg te denken is uit het straatbeeld. Wat betreft de smaak staat filterkoffie namelijk ook bekend om zijn zuiverheid en authentieke samenstelling.

Het filterproces verwijdert nagenoeg alle koffiedeeltjes, wat resulteert in een lastig na te bootsen kopje koffie. De subtiele nuances van de koffiebonen worden vaak versterkt, waardoor je duidelijk de verschillende smaken kunt proeven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan chocolade, karamel, of zelfs bessen. Uiteraard is dit grotendeels afhankelijk van de soort boon en de branding.

Is filterkoffie gezonder?

Het antwoord is ja, in zekere zin. Hoewel alle koffie gezondheidsvoordelen kan hebben, zoals het verhogen van het metabolisme en het verbeteren van de cognitieve functie, heeft filterkoffie enkele unieke voordelen.

Tijdens het zetten van filterkoffie wordt de stof cafestol gefilterd, iets wat bij andere zetmethoden lang niet altijd het geval is. Cafestol komt van nature voor in koffiebonen en kan bijdragen aan het verhogen van het LDL-cholesterol (simpel gezegd: het ‘slechte’ cholesterol).

De eenvoudige papieren filters die gebruikt worden bij het zetten van filterkoffie zijn bijzonder effectief in het verwijderen van cafestol. Hierdoor beschikt filterkoffie over het algemeen over lagere niveaus van deze stof dan methoden zoals French press of espresso.

De verschillende filter-zetmethoden

  • Filter-Koffiezetapparaat: Hoewel filterkoffie een authentieke en traditionele manier van koffiezetten vraagt, is het filter-koffiezetapparaat tegenwoordig de meest bekende en gebruikte keuze. De koffie is hierbij constant, snel te zetten en bovendien ideaal voor het zetten van meerdere kopjes tegelijk.
  • Pour-over: Bij deze methode giet je handmatig heet water over de koffie in een kegelvormige filterhouder. Deze manier van koffiezetten behoort tot een van de meest traditionele methodes.
  • Aeropress: De Aeropress is een relatief nieuw apparaat, en vormt een draagbare methode om filterkoffie te zetten. Hierbij giet je heet water en koffie in een cilindervormig apparaat, wat de koffie vervolgens door het apparaat en het ingebouwde filter heen drukt. Deze methode zit eigenlijk tussen de Pour-over methode en het filter-koffiezetapparaat in.

Hoe werkt een filter-koffiezetapparaat?

Bij het gebruik van een filter-koffiezetapparaat wordt water uit het waterreservoir verwarmd en vervolgens als hete stoom over de koffie in het filter gedruppeld. Het hete water loopt door de gemalen koffie. Het absorbeert hierbij de smaken en aroma’s, en druppelt vervolgens verder door het filter. Via het filter komt de koffie tot slot terecht in een koffiekan. De methode is hierdoor erg efficiënt en gemakkelijk, waardoor het perfect is voor het bereiden van meerdere kopjes tegelijk.

Espresso zetten met filterkoffie. Kan dit?

Hoewel ze beide koffieproducten zijn, verschillen espresso en filterkoffie zowel in hun bereidingswijze als in de gewenste maling van de koffiebonen.

Espresso wordt namelijk gemaakt door heet water onder hoge druk door zeer fijn gemalen koffie te persen. Filterkoffie daarentegen maakt gebruik van medium tot grof gemalen koffie en vereist geen druk. 

Hoewel je technisch gezien espresso kunt proberen te maken met filterkoffie, zal het resultaat waarschijnlijk niet de intense en volle smaak van een echte espresso opleveren. Kort gezegd: Het is niet (goed) mogelijk om espresso te zetten met filterkoffie.

Tot slot

In dit artikel hebben we de prachtige wereld van filterkoffie verkend. We hebben ontdekt wat filterkoffie precies is, hoe het zich onderscheidt in smaak en dat het zelfs enkele gezondheidsvoordelen kan bieden. Daarnaast hebben we een blik geworpen op de verschillende methoden om filterkoffie te zetten, evenals de werking van een filter-koffiezetapparaat.

Hoewel we vastgesteld hebben dat espresso zetten met filterkoffie helaas niet de optimale manier is, is het nog altijd een van de meest geliefde en gebruikte methoden onder ons koffieliefhebbers. En dit zal het naar alle waarschijnlijkheid ook nog wel even blijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *