Koffie accessoires

Goedendag! Mijn naam is Max en ik heb voor jou de belangrijkste koffieaccessoires op een rijtje gezet. Sommige van deze accessoires zijn echte must-haves, terwijl andere niet per se noodzakelijk zijn, maar je leven wel een stuk makkelijker maken. Lees je met mij mee?

Koffieweegschaal

Koffieweegschaal

Wanneer je gebruikmaakt van een halfautomaat, wil je natuurlijk nog steeds een optimale verhouding tussen de koffiebonen en het water hebben. Om een koffieweegschaal kun je in dat geval dan niet heen. Deze weegschaal meet het gewicht van de koffiebonen met wel 0,1 gram nauwkeurigheid. Zo kun je altijd genieten van de optimale smaak. De top 5 heb ik voor je op een rijtje gezet. De werking van een koffieweegschaal is eenvoudig: zet een bakje op de weegschaal, druk op de tarraknop en vul het bakje met de hoeveelheid die je nodig hebt.

Elektrische koffiemolen

Elektrische koffiemolen

Een elektrische koffiemolen wordt ook wel een grinder genoemd en is ideaal voor wie gebruikmaakt van een halfautomaat of een filterkoffiezetapparaat. Elektrische koffiemolens -wat de beste zijn zie je hier– bestaan in verschillende varianten. Ze zijn voorzien van een propellormesje of van maalschijven. Je kunt het allerbeste voor dat laatste kiezen. De werking is eenvoudig: je plaatst de koffiebonen in het reservoir, sluit deze af en stelt het apparaat met een druk op de knop in werking. In de meeste gevallen kun je zelf de maalgraad bepalen. Handig, want voor iedere koffiespecialiteit geldt een specifieke aanbevolen maalgraad.

Handmatige koffiemolen

Handmatige koffiemolen

De handmatige koffiemolen, ook wel handkoffiemolen genoemd, is een hulpmiddel waarmee je je koffiebonen tot de gewenste grootte maalt. Hij levert iets minder egaal gemalen koffie op dan een elektrische variant. Voor een percolator of een french press maakt dat echter niet uit. Ik heb voor jou onderzocht wat de 5 beste zijn. Een handmatige koffiemolen werkt simpel: je plaatst de koffiebonen in het reservoir, kiest de gewenste maalgraad en gaat vervolgens malen. Houd je van sterke koffie? Kies dan voor een hoge maalstand. Geef je de voorkeur aan een mildere smaak, dan kies je voor een lagere maalstand.

Heetwaterdispenser

Heetwaterdispenser

De heetwaterdispenser wordt soms ook wel eens instant waterkoker genoemd. Niet verwonderlijk, want ook dit apparaat voorziet je van kokend water. In tegenstelling tot de waterkoker doet hij dit echter een stuk sneller én stelt hij je ook in staat om zelf te bepalen hoeveel water er gekookt moet worden. Heetwaterdispensers verwarmen de benodigde hoeveelheid water binnen vijf tot tien seconden. Je hoeft niets meer te doen dan het apparaat aan te zetten, je glas of kopje onder de uitloop te zetten en de juiste instellingen te selecteren. Ik probeerde verschillende exemplaren uit en kwam tot deze top 6.

Filter koffiezetapparaat

Filter koffiezetapparaat

Heb je geen behoefte aan allerlei uiteenlopende koffiespecialiteiten, maar wel aan gezellig ouderwets koffie zetten? De beste exemplaren leveren dan wel geen koffie met complexe aroma’s op, maar wel die uitgebalanceerde smaak die vrijwel iedere koffieliefhebber kan waarderen. Een tweede voordeel is dat je er ook nog eens voor meerdere personen tegelijk koffie mee kunt zetten. Wanneer je met een filter koffiezetapparaat koffie wilt zetten, vul je het reservoir met water, plaats je een filter in het apparaat en vul je deze met koffie. Het hete water loopt door het koffiefilter en belandt in de kan.

Waterkoker

Waterkoker

Een waterkoker is een eenvoudig te gebruiken apparaat dat op elektriciteit werkt en water met behulp van een warmte-element tot het kookpunt brengt. Het apparaat detecteert zelf wanneer het kookpunt is bereikt, waarna hij het kookproces automatisch stopt. Een waterkoker is ideaal om een kopje thee of een instant soepje mee te maken. Je hoeft niets meer te doen dan de waterkoker te vullen met de gewenste hoeveelheid water, deze op zijn plateau te plaatsen en de aanknop in te drukken. Ik vertel je op deze pagina graag meer over de top 10.

Moka pot

Moka pot

De moka pot (ontdek hier de top 5) is een achthoekig kannetje dat ook wel mokapot, moka of mokkapot wordt genoemd. Je gebruikt hem om sterke, geconcentreerde koffie mee te zetten. Het liefst gebruik je fijn gemalen koffiebonen. Het onderste gedeelte van de moka pot is het waterreservoir, het bovenste deel de filterdrager. Om koffie te zetten, schenk je heet water in het waterreservoir, draai je deze op de onderzijde van de pot en zet je deze op middelhoog vuur. Wanneer het water kookt, komt dit via de koffie naar boven. Je koffie komt in de bovenste kan terecht.

Melkopschuimer

Melkopschuimers

Een melkopschuimer is -zijn naam zegt het al- een apparaatje waarmee je melkschuim maakt. Zo hoef je niet meer met een garde in een pannetje melk aan de slag, maar creëer je in nog geen minuut het perfecte schuim. Door de bewegingen die hij maakt, zorgt een melkopschuimer ervoor dat er luchtbelletjes in de melk terechtkomen. Daardoor ontstaat luchtig schuim. Elektrische melkopschuimers, waaronder enkele van de populairste modellen, worden het vaakst gebruikt. Je doet de benodigde hoeveelheid melk in een kommetje, zet de melkopschuimer aan en maakt cirkelende bewegingen totdat het schuim ontstaat.

French press

French press

Een French press wordt oftewel cafetière stelt je in staat om op een eenvoudige manier koffie te zetten. Het is een glazen of plastic pot waarin je de door jou gewenste hoeveelheid gemalen koffiebonen doet. Vervolgens giet je heet water over de koffie heen, sluit je de pot met het deksel en laat je het geheel drie tot vier minuten intrekken. Daarna duw je het filter, zonder al te veel kracht te zetten, naar beneden. De French press kun je ook prima gebruiken wanneer je buitenshuis bent, bijvoorbeeld op de camping. Ik heb de top 8 cafetières onderzocht.

Koffiebeker to go

Koffiebeker to go

Een koffiebeker to go is een koffiebeker die je overal mee naartoe kunt nemen. De herbruikbare beker houdt je koffie warm, maar zorgt er tegelijkertijd voor dat de buitenkant een aangename temperatuur behoudt. Je handen zul je dankzij dit dubbelwandige ontwerp dus niet branden. De koffiebekers –lees hier wat de beste zijn- beschikken ook over een deksel met een drinkopening. Vaak zijn ze gemaakt van rvs, maar ook materialen als plastic of bamboe zijn denkbaar. En omdat je niet steeds een wegwerpbeker nodig hebt als je ergens koffie gaat kopen, draag je ook bij aan het behoud van het milieu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave